2024 May 19 - يکشنبه 30 ارديبهشت 1403
ملك عبدالله پادشاه عربستان درگذشت
کد مطلب: ٤١ تاریخ انتشار: ٠٣ بهمن ١٣٩٣ تعداد بازدید: 844
اخبار » عمومي
ملك عبدالله پادشاه عربستان درگذشت

وليعهد عربستان اعلام كرد كه ملك عبدالله بن عبدالعزيز بامداد جمعه در بيمارستاني در رياض درگذشت.

به گزارش ابنا ـ ملك عبدالله بن عبدالعزيز پادشاه عربستان سعودي در سن 90 سالگي درگذشت و امير سلمان برادر 79 ساله اش جانشين وي شد.

تلويزيون دولتي عربستان ساعات اوليه بامداد جمعه پخش برنامه هاي عادي خود را قطع و اقدام به پخش قرآن كرد.

رسانه ها در خبرهايي به نقل از اميرسلمان وليعهد عربستان اعلام كردند كه ملك عبدالله بن عبدالعزيز بامداد جمعه در بيمارستاني در رياض درگذشت.

به گزارش شبكه تلويزيوني الاخباريه عربستان، دربار پادشاهي عربستان سعودي در بيانيه اي اعلام كرد: با نهايت تاسف و تاثر درگذشت ملك عبدالله بن عبدالعزيز را به شاهزاده سلمان بن عبدالعزيز آل سعود، وليعهد تسليت مي گوييم. ملك عبدالله بن عبدالعزيز در ساعت يك بامداد جمعه (به وقت محلي) برابر با سوم ربيع الثاني 1436 هجري درگذشت.

مجري اين شبكه افزود پس از نماز عصر روز جمعه نماز بر ملك عبدالله بن عبدالعزيز در مسجد جامع تركي بن عبدالله در شهر رياض برگزار خواهد شد.

دربار عربستان در بيانيه اي منتشر شده اعلام كرد، شاهزاده سلمان بن عبدالعزيز آل سعود بر اساس قانون اساسي به عنوان پادشاه عربستان مورد بيعت قرار گرفت و پس از اين بيعت بر اساس بند دوم فرمان پادشاهي شاهزاده مقرن بن عبدالعزيز آل سعود را به عنوان وليعهد معرفي كرد.

بيعت شهروندان سعودي با ملك سلمان بن عبدالعزيز و شاهزاده مقرن بن عبدالعزيز به عنوان وليعهد پس از نماز عشا جمعه در كاخ پادشاهي در رياض برگزار خواهد شد.

به گفته رسانه هاي سعودي، «اميرسلمان بن عبدالعزيز» به عنوان پادشاه و «امير مقرن بن عبدالعزيز» (برادر ناتني ملك عبدالله) به عنوان وليعهد انتخاب شده اند.

پادشاه عربستان 31 دسامبر (10 ديماه) در بيمارستان بستري شد و بعد نتايج آزمايشات پزشكي مشخص كرد كه به عفونت ريه مبتلا شده است. وي در سال هاي اخير از بيماري هاي مختلفي رنج مي برد.

از زمان بستري شدن ملك عبدالله در بيمارستان، وليعهد ملك سلمان وظايف او را برعهده گرفته بود. سلمان همزمان با وليعهدي، از سال 2012 وزير دفاع اين كشور هم بود.

ملك عبدالله متولد سال 1924، در سال 2005 پس از مرگ برادرش ملك فهد، پادشاه عربستان شد.

واكنش ها

باراك اوباما، رئيس جمهوري آمريكا با صدور بيانيه اي درگذشت ملك عبدالله را تسليت گفته و او را رهبري راسخ ناميد. رئيس جمهوري آمريكا گفته است: ملك عبدالله به اهميت روابط عربستان سعودي و آمريكا ايمان راسخ داشت و عامل ثبات و امنيت در منطقه خاورميانه و فرا تر از آن بود. جان كري، وزير امور خارجه آمريكا هم گفت كه با درگذشت ملك عبدالله، واشنگتن شخصيتي خردمند و دورانديش را از دست داده است.

جو بايدن، معاون اول رئيس جمهوري آمريكا نيز قرار است براي ابراز همدردي در رأس هيأتي از مقام هاي آمريكايي راهي رياض شود.

ديويد كامرون، نخست وزير انگليس هم ضمن ابراز تسليت، گفت كه پادشاه عربستان گفت وگوي اديان را تحكيم بخشيد.

شبكه تلويزيوني العربيه نيز گزارش داد، در پي درگذشت پادشاه عربستان، محمود عباس، رئيس تشكيلات خودگردان فلسطين سه روز عزاي عمومي اعلام كرد.

فرانسوا اولاند، رئيس جمهوري فرانسه درگذشت ملك عبدالله را تسليت گفت و روابط بين پاريس و رياض را قوي توصيف كرد. رئيس جمهوري فرانسه از ملك عبدالله به عنوان سياستمداري كه با عملكرد خود در تاريخ كشورش تأثيرگذار بود، تجليل كرد.

دبيركل سازمان ملل متحد، رئيس جمهوري مصر، دبيركل اتحاديه عرب، شيخ الازهر و پادشاه مراكش نيز فوت ملك عبدالله را به امت عرب و اسلام تسليت گفتند.

ملك عبدالله دوم، پادشاه اردن هم درگذشت ملك عبدالله را تسليت گفت و براي شركت در مراسم تشييع جنازه او، سفر خود را به داووس نيمه كاره رها كرد. همچنين سخنگوي دولت اردن اعلام كرد كه بنا به دستور پادشاه اين كشور 40 روز در عزاي عمومي خواهد بود.

نخست وزير كانادا هم به درگذشت پادشاه عربستان واكنش نشان داد و گفت: ملك عبدالله مدافع سرسخت آشتي بود.

جان كري، وزير امور خارجه آمريكا گفت: واشنگتن با از دست دادن ملك عبد الله مرد بزرگي را از دست داد.

پادشاه مراكش نيز در پي درگذشت ملك عبد الله گفت: وي تمام زندگي خود را وقف مسائل امت عربي كرده بود.

نخست وزير هند نيز مرگ وي را از دست دادن فردي قدرتمند و اثر گذار توصيف كرد.

شبكه هاي ماهواره اي كشورهاي عرب حوزه خليج فارس و مصر از جمله شبكه هاي دولتي عربستان، كويت، بحرين و شبكه هاي ام. بي. سي، روتانا، سي. بي. سي و النهار در پي درگذشت ملك عبدالله، پخش برنامه هاي روتين خود را متوقف و با گذاشتن نوار سياه رنگ در گوشه تصاوير خود، اقدام به پخش تلاوت قرآن كريم كردند.

پادشاه بحرين با تسليت مرگ عبد الله بن عبد العزيز پادشاه عربستان ، چهل روز عزاي عمومي در بحرين اعلام كرد.

رئيس امارات عربي متحده مرگ عبد الله بن عبد العزيز پادشاه عربستان را تسليت گفت و اعلام كرد او از مسائل عربي و اسلام صادقانه و مخلصانه دفاع كرد.

بان كي مون دبير كل سازمان ملل محد گفت ميراث عبد الله بن عبد العزيز پادشاه عربستان راه را به سوي صلح در خاورميانه هموار خواهد كرد.

رجب طيب اردوغان رئيس جمهور تركيه كه براي ديدار رسمي در اتيوپي به سر مي برد، امروز صبح به رياض سفر خواهد كرد تا در مراسم تشييع جنازه ملك عبدالله شركت كند.

عبدالفتاح السيسي رئيس جمهور مصر و عبدالله دوم پادشاه اردن كه براي شركت در مجمع جهاني اقتصاد داووس به سوئيس سفر كرده بودند با كوتاه كردن سفر خود، اين كشور را ترك كردند تا در مراسم امروز تشييع جنازه عبدالله بن عبدالعزيز آل سعود شركت كنند.

در حال بروزرساني...

روابط با جهان خارج

پادشاه عربستان در نزديك به 20 سال حكمراني بر اين كشور تغييرات زيادي در عربستان محافظ كار ايجاد كرد كه از جمله آن ها مي توان به گسترش روابط عربستان با ديگر كشورهاي جهان به ويژه كشورهاي عربي و نزديك شدن بيش از پيش به آمريكا اشاره كرد.

عبدالله در طول اين سال ها بار ها به آمريكا سفر كرد و ميزبان روساي جمهور مختلف آمريكا در رياض نيز بود. وي يكي از طرفداران باراك اوباما، رئيس جمهور آمريكا محسوب مي شد و جمله مشهورش پس از انتخاب اوباما به رياست جمهوري آمريكا كه گفته بود «خدا را شكر كه اوباما را رئيس جمهور كرد» بازتاب زيادي در رسانه هاي جهان داشت.

عبدالله بن عبد العزيز تلاش بسيار كرد تا در زمان حياتش صلح را بين فلسطينيان و رژيم صهيونيستي برقرار كند و در سال 2002 طرحي را در همين رابطه در نشست سران اتحاديه عرب به تصويب رساند كه اين اتحاديه هنوز بر اجراي آن با برخي اصلاحات تاكيد دارد.

وي روابط عربستان با دولت معمر قذافي، ديكتاتور ليبي بهبود بخشيد و به برخي اختلافات در داخل كشورهاي عربي به ويژه كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس پايان داد. عبدالله با اينكه رابطه خوبي با صدام نداشت اما مخالف حمله آمريكا به عراق بود و بار ها تلاش كرد كه بوش را از حمله نظامي به اين كشور منصرف كند.

مشهور است كه پادشاه متوفي عربستان دل خوشي از ايران نداشت و حتي چندبار به آمريكا پيشنهاد داده است كه به ايران حمله كند. وي اين موضوع را در سال 2008 به ريان كروكر، سفير آمريكا در عراق و ديويد پترائوس، رئيس وقت سازمان سيا در ميان گذاشته بود. عادل الجبير، سفير سابق عربستان در آمريكا نيز معتقد است كه توصيه هاي مكرّر ملك عبدالله به كاخ سفيد باعث شد كه واشنگتن مخالفت جدي با برنامه هسته اي ايران را در دستور كار قرار دهد.

عبدالله و حقوق بشر

پادشاه متوفي عربستان در طول حكومتش كارنامه سياهي در زمينه حقوق بشر از خود به جاي گذاشت و نهادهاي بين المللي حقوق بشر بار ها از وي به خاطر سركوب خشونت بار مخالفان و نقض آشكار و گسترده حقوق زندانيان انتقاد كردند. وي در جريان تظاهرات مردمي بحرين در سال 2011 دستور ورود نيروهاي امنيتي عربستان به بحرين را صادر و با اين كار عملا تظاهرات را سركوب و رژيم آل خليفه را از سقوط نجات داد.

عفو بين الملل در گزارشي از وضعيت حقوق بشر در عربستان به شدت از عملكرد پادشاه اين كشور در مبارزه با تروريسم انتقاد و اعلام كرد كه هزاران زنداني بدون اينكه محاكمه عادلانه اي براي آن ها برگزار شده باشد يا حتي تفهيم اتهام شده باشند، براي سال ها در شرايطي اسفبار در زندان هاي سعودي نگهداري مي شوند.

بر اساس اين گزارش، مقامات عربستان و در راس آن ها ملك عبدالله حقوق بشر را به شكل گسترده اي نقض مي كنند و از نفوذ بالاي خود در جامعه جهاني استفاده مي كنند تا اين امر ناديده گرفته شود. و اينكه نقض حقوق بشر به بهانه مبارزه با تروريسم به شكل گسترده و در خفا انجام مي شود و ارتباط قربانيان با جهان خارج بدون محاكمه گاه براي سال ها قطع مي شود.

زندگينامه ملك عبدالله

عبدالله بن عبدالعزيز ششمين پادشاه عربستان سعودي و دهمين فرزند «عبدالعزيز آل سعود» بنيانگذار عربستان جديد بود.

فرمان وي براي تشكيل شورايي به نام شوراي بيعت، از كارهاي پادشاه عربستان براي حفظ سلطنت در خاندان حاكم بر اين كشور بود تا جلوي جنگ بر سر قدرت را بگيرد.

عبد الله بن عبد العزيز اكتبر سال 2006 ميلادي دستور تشكيل اين شورا را داد تا پادشاه و وليعهد را انتخاب كند.

وي در سال 1924متولد شد و از اول آگوست 2005 (10مرداد 1384) به دنبال مرگ برادرش ملك «فهد بن عبدالعزيز»، به تخت سلطنت نشست و به طور رسمي به عنوان پادشاه عربستان معرفي شد.
وي همان روز امير «سلطان بن عبدالعزيز» برادر كوچك تر خود را به عنوان وليعهد عربستان منصوب كرد.

بر سر زندگي ملك عبدالله حرف هاي ضد و نقيض بسياري وجود دارد. گفته مي شود پدرش عبدالعزيز با خانواده اي دشمني داشت. در فرهنگ عرب اگر كسي با خانواده اي دشمني داشته باشد، براي ابراز كينه و دشمني اش به هر ترفندي دختر آن خانواده را مي گيرد.

اعراب معتقدند با اين كار، چشم آن خاندان را در آورده اند. عبدالعزيز نيز از آنجا كه او پادشاه و حاكم مطلق بلاد حجاز بود، به ناچار خانواده مورد غضب مجبور شدند دخترشان را به او بدهند. عبدالله تا بزرگ شدنش در ميان اين خاندان سختي هاي زيادي را متحمل شد.

او تنها پسر مادرش بود و به سبب سابقه اي كه داشت، خاندان سلطنتي او را از خود دور مي كردند و سر ناسازگاري بسياري با او داشتند. اين امر باعث شد تا عبدالله از خاندان سلطنتي كينه اي به دل بگيرد و هميشه به فكر تلافي باشد. چند بار خانواده سلطنتي سعي كردند تا او را بكشند اما اين مسئله راه به جايي نبرد تا اينكه او بعد از سه پادشاه به وليعهدي و سپس به پادشاهي عربستان منصوب شد. اتفاقي كه براي تمام خاندان سلطنتي تلخ و باورنكردني تلقي مي شد.

عبدالله از سال 1996به طور غير رسمي و از سال 1998به طور رسمي زمامدار امور كشور شد و با تصويب قانوني در مجلس فرمايشي عربستان و با استفاده از نفوذ خود توانست بسياري از اختيارات پادشاه اعم از رياست كابينه را خود بر عهده بگيرد. اين اتفاق براي بسياري از اعضاي خاندان سلطنتي غيرقابل تحمل بود و هر از گاهي به مقابله با آن بر مي خاستند.

عبدالله بر عكس ديگر اعضاي خاندان سلطنتي و برادر متوفي اش فهد كه گرايش بسياري به ايالات متحده داشت، به شدت انگليسي و ضد آمريكايي نشان مي داد. با اينكه او از سياست اقتصاد و فرهنگ باز حمايت مي كند و بر عكس بسياري از اعضاي خاندان سلطنتي تفكري ضد راديكاليسم و ضد وهابي دارد، در ميان مردم عربستان و فرهنگ افراطي حاكم بر آن محبوب است. مردم عربستان او را دوست دارند و اجراي اصلاحات سياسي و اقتصادي به محبوبيت او افزوده است. با استفاده از همين ابزار او توانست به صورت آرام و مسالمت آميز با افراطيون وهابي مقابله كند و از نفوذ آن ها در كشور تا حدي بكاهد.

اين سياست تا بدان جا پيش رفت كه او خود، برادرش و خاندان سلطنتي را غير وهابي و حتي ضد وهابي معرفي كرد.

او با حفظ ظاهر ضد آمريكايي اجازه داد تا فرهنگ غربي به كشورش نفوذ كند و تا آنجا پيش رفت كه مكان هاي اختصاصي براي گردشگران خارجي ايجاد شود. مكان هايي كه به صورت غير علني به سعودي ها نيز اجازه مي داد تا آن ها نيز از اين مكان ها استفاده كنند. او براي گردشگري اهميت بسياري قائل است اما هميشه گفته است كه با وجود فرهنگ افراطي و نفوذ آن در جامعه نمي توان براي گردشگري كشور كاري كرد. از سال 1998 او به صورتي بسيار آرام و نامحسوس اقدام به دنبال كردن پروژه اي در جهت باز كردن فرهنگ جامعه كرد. از سال 2000 نگاه او به گردشگري از حالتي صرفا مذهبي خارج شد و جاي خود را به نگاهي كاملا اقتصادي داد.

وي سمتهاي رياست هيئت دولت، فرماندهي نيروهاي مسلح، وليعهدي را به عهده داشت و نام كاملش نيز ملك عبدالله بن عبدالعزيز بن عبدالرحمن بن فيصل بن تركي بن عبدالله بن محمد بن سعود بود.

مرگ

نشانه هاي ضعف و كهولت سن ملك عبدالله كه مدتي بود آغاز شده بود، از ژوئن 2010 به اوج خود رسيد. عبدالله از 2010 تا 2012 تحت چند عمل جراحي ستون فقرات قرار گرفت كه وي را براي هميشه زمين گير كرد بگونه اي كه تا زمان مرگش بر روي ويلچر مي نشست. وي پس از اين دوره كه در سكوت رسانه اي گذشت و اطلاع رساني چنداني از آن صورت نگرفت، براي گذراندن دوران نقاهت عربستان را ترك كرد.

چيزي نگذشت كه در 4 سبتامبر 2012 يا دست كم تاريخي نزديك به اين دچار سكته قلبي شد و براي عمل جراحي به نيويورك برده شد كه درباره اين عمل خبري منتشر نشد ولي به جاي آن ديوان پادشاهي عربستان اعلام كرد كه ملك عبدالله براي گذراندن دوران پس از بيماري راهي مراكش شده است. وي در 24 سپتامبر همان سال به كشورش بازگشت.

پس از اين تاريخ ملك عبدالله چندين بار ديگر در عربستان و شايد در كشورهاي ديگري بستري شد تا اينكه در 31 دسامبر 2014 با تشخيص ذات الريه و تنگي نفس شديد در شهرك پزشكي گارد سلطنتي عربستان بستري شد.



Share
* نام:
* پست الکترونیکی:
* متن نظر :
  

آخرین مطالب
پربحث ترین ها
پربازدیدترین ها