2024 June 9 - يکشنبه 20 خرداد 1403
در سخنراني اختتاميه؛ شش پيشنهاد عملي آيت الله سبحاني براي مقابله با تكفير و خشونت مذهبي
کد مطلب: ٢١٣ تاریخ انتشار: ٠٤ آذر ١٣٩٣ تعداد بازدید: 905
اخبار » عمومي
در سخنراني اختتاميه؛ شش پيشنهاد عملي آيت الله سبحاني براي مقابله با تكفير و خشونت مذهبي

آخرين سخنران مراسم اختتاميه "كنگره جهاني جريان هاي افراطي و تكفيري از ديدگاه علماي اسلام" و در واقع آخرين سخنران اين همايش بزرگ، «آيت اله العظمي جعفر سبحاني» از مراجع عظام تقليد بود.

به گزارش ابنا ـ آخرين سخنران مراسم اختتاميه "كنگره جهاني جريان هاي افراطي و تكفيري از ديدگاه علماي اسلام" و در واقع آخرين سخنران اين همايش بزرگ، «آيت الله العظمي جعفر سبحاني» از مراجع عظام تقليد بودند.

ايشان كه مسؤوليت علمي كنگره را نيز بر عهده داشتند در ابتداي سخنان خود، ضمن خوشامدگويي به شركت كنندگان در كنگره از آنان تشكر كردند و افزودند: انديشمندان و علماء دعوت ما را لبيك گفتند و مقالات خوبي را در اين كنگره ارائه كردند كه اگر به زبان هاي مختلف منتشر شود در دنيا اثرگذار است؛ همانطور كه فتاواي علماء مي تواند در اين زمينه تاثيرگذار باشد. خداوند به زحمات شما اجر عنايت فرمايد.

آيت الله سبحاني اضافه كردند: در برخي از مقالات، راهكارهاي برخورد با پديده تكفير ارائه شده است. سخنراني هاي خشنود كننده اي نيز شنيديم كه همه آنها نشانگر اين مطلب است كه عزيزان حاضر در كنگره، همه ي اشكال تكفير را محكوم مي كنند و بر اين باورند كه خدا اين مساله را نمي پذيرد و فقهاي اسلام نيز بر همين رويه استناد دارند. آنها معتقدند كه فقط محكمه شرعي مي تواند يك فرد را "كافر" قلمداد كند.

ايشان كه سخنان خود را به زبان عربي بيان كردند، با تأكيد بر اينكه مساله تكفير يك امر "به تمام معنا محكوم" و "ناسازگار با قواعد اسلام" است گفتند: تكفير يك بلا، مصيبت و بيماري است كه در جوامع مسلمان پديدار شده است. درمان اين بيماري چيست؟

آيت الله العظمي سبحاني سپس با ذكر اين نكته كه براي درمان بيماري تكفير نمي توان تنها به اين مقالات و فتاوا بسنده كرد فرمودند: لازم است طرح هايي براي ريشه كردن اين پديده ارائه كنيم؛ لذا بنده پيشنهادهايي براي مقابله با جريان تكفير ارائه مي كنم.

ايشان "آگاه كردن شهروندان كشورهاي اسلامي از رهگذر رسانه هاي گروهي و منبرهاي مساجد نسبت به خطرناك بودن گرايش هاي تكفيري" را اولين پيشنهاد عملي براي مقابله با تكفير دانستند و گفتند: اگر منكري در جامعه وجود داشته باشد بايد در برابر آن بايستيم. امروز تكفير اهل قبله كه نماز مي گزارند و حج مي روند بزرگترين منكر تلقي شود؛ چراكه در اثر اين منكر، مسلمان، برادر مسلمانش را شرور مي داند و او را به قتل مي رساند، درحالي كه شرارت را بايد به رژيم صهيونيستي نسبت بدهيم.

اين استاد عالي حوزه علميه قم "ترويج فرهنگ واقعي اسلام" را دومين پيشنهاد خود اعلام كردند و فرمودند: فرهنگ اسلام انسانها را به برادري و همزيستي بين مسلمانان و نه فقط بين مسلمانان بلكه بين همه جوامع دعوت مي كند. مطابق اين فرهنگ، خون مسلمانان حرمت دارد؛ اما فتنه تكفير و جريان هاي تكفيري با جنايات خود، چهره اسلام را خدشه دار مي كنند، گويي كه اسلام يك دين خون آشام است.

آيت الله سبحاني "برگزاري نشست هاي علمايي" را راهكار ديگري براي ريشه كن كردن تكفيري ها برشمردند و توضيح دادند: براي محقق كردن اين هدف بايد چنين نشست هايي تداوم داشته باشد. بايد چنين كنفرانس هايي به دور از گرايش هاي شخصي و خواهش هاي نفساني تشكيل شود تا حلقه ارتباط بين علماي اسلام باشد. هم اكنون تعداد كثيري از علماء در اين كنفرانس گردهم آمدند و پس از بازگشت به كشور خود، خطير بودن اين مسائل را به شهروندانشان خواهند رساند. هيأت هاي علمايي شركت كننده در اين اجلاس، بايد مطالب ضد تكفيري را در اختيار رسانه هاي گروهي كشورهاي خود بگذارند تا اين مطالب به اطلاع نسل جوان و اقشار مختلف مردم برساند و با مطالب گمراه كننده اي كه تكفيري ها با استفاده از رسانه هاي خود انتشار مي دهند مقابله كند.

دبير علمي كنگره جريانهاي افراطي و تكفيري از ديدگاه علماي اسلام "مراجعه به منابع اصلي مذاهب" را چهارمين پيشنهاد خود دانستند و گفتند: بدون شك در بين مسلمانان اختلاف نظرهاي فقهي و عقيدتي وجود دارد و هر گروه هم دلايل خود را دارد. ولي اگر بخواهيم با يك مذهب آشنا بشويم بايد به منابع اصلي آن مذهب رجوع كنيم؛ منابعي كه به قلم علماي بزرگ آن مذهب نوشته شده باشد. يكي از دلايل دوري جستن ما از يكديگر اين است كه ما به منابع اصلي و كتب اصلي مذاهب هم رجوع نمي كنيم. نبايد در اين مساله سهل انگاري به خرج بدهيم.

"اصلاح متون درسي از مطالب تحريك آميز و داراي گرايش هاي تكفيري" ديگر راهكار عملي ايشان بود كه اينگونه تبيين شد: در كتب درسي دوره هاي راهنمايي و دبيرستاني برخي از كشورها شمطالب فتنه انگيز وجود دارد. در متون درسي مدارس ديني آنها هم مي بينيم كه نوشته اند: «شرك پيشينيان، كمتر از شرك دوره كنوني است!» در مطالب درسي برخي كشورها مي نويسند كه «توسل به انبياء شرك است». وزارتخانه ها و نهادهاي ناظر نيز اجازه چاپ اين مطالب فتنه انگيز را صادر مي كنند. نسل نوپاي ما نيز تحت تاثير اين مطالب گمراه كننده قرار مي گيرد و در نتيجه، تروريسم همچنان پابرجا خواهد بود.

آيت الله سبحاني با اشاره به اينكه ريشه هاي تكفير به درك اشتباه از ايمان، كفر، توحيد، شرك و بدعت باز مي گردد "برگزاري كنفرانسي براي اين مفاهيم پنجگانه" را به عنوان آخرين پيشنهاد خود مطرح كردند و گفتند: اين كار لازم است؛ چراكه رهبران جريان هاي تكفيري، آياتي كه در حق مشركين نازل شده است را براي اهل قبله جاري مي كنند!

ايشان در پايان با اشاره اي گذرا به دوگانگي استكبار جهاني در برخورد با تروريست هاي تكفيري گفتند: از شگفتي هاي دوره ما اين است كه وزراي كشورهاي غربي هرازچندگاهي تروريسم را در يك كشور محكوم مي كنند و آن را به دور از اسلام مي دانند و در همان وقت، كار گروه هاي تروريستي در يك كشور ديگر تاييد مي كنند!

آيت الله سبحاني در پايان سخنان خود گفتند: از خداوند متعال مسألت داريم كه همه شما شركت كنندگان در اين كنگره را حفظ نمايد؛ و خداوند از نيات همه ما باخبر است.

شايان ذكر است "كنگره جهاني جريان هاي افراطي و تكفيري از ديدگاه علماي اسلام" تحت اشراف حضرات آيات عظام «مكارم شيرازي» و «سبحاني تبريزي» و با همكاري مجمع جهاني اهل بيت(ع)، مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي، مديريت حوزه هاي علميه، مؤسسه دارالاعلام (پژوهشهاي وهابيت شناسي) و جامعة المصطفي(ص) العالمية، روزهاي دوم و سوم آذر 1393 در قم برگزار گرديد. هدف از برگزاري اين كنگره، تبيين ماهيت، اهداف، خطرات و راهكارهاي برون رفت از معضل تكفير بود.



Share
* نام:
* پست الکترونیکی:
* متن نظر :
  

آخرین مطالب
پربحث ترین ها
پربازدیدترین ها