2024 March 28 - پنج شنبه 09 فروردين 1403
مفاهیم یجب أن تصحح
کد مطلب: ٨٠١١ تاریخ انتشار: ٢٨ آبان ١٣٩٤ - ١٣:١٨ تعداد بازدید: 3044
کتابخانه » عمومي
مفاهیم یجب أن تصحح

نویسنده : محمد بن علوي مالكي

محمد بن علوي مالكي که اسم کامل او محمد بن علوي بن عباس الإدريسي الحسني الهاشمي مکی می باشد، در سال 1367 هجری قمری در شهر مکه بدنیا آمد . وی از علمای مالکی مذهب بزرگ مکه محسوب و در علوم حدیث خبره بود تا جائی که لقب محدث الحرمین را به او دادند .پدر وی نیز از علمای بزرگ مکه و از مدرسین مسجد الحرام بود . پس از تلاش ها و مجاهدات علمی وی؛ دانشگاه الازهر درجه پروفسوری را در سال 1421 هجری به وی اعطا کرد . سر انجام وی در 15 ماه رمضان سال 1425 در مکه از دنیا رفت و در همان جا به خاک سپرده شد .

معرفی اجمالی کتاب :

پس از پیدایش تفکرات سلفیت که ریشه در تفکرات و آثار ابن تیمیه دارد؛ بسیاری از علمای اهل سنت درمخالفت با آنان پرداخته و ردود و کتبی بسیار در نقد تفکرات و آراء و پاسخ به شبهات وهابیون نوشتند . یکی از این افراد؛ محمد بن علوي مالكي است . وی در کتاب مفاهیم یجب أن تصحح به نقد تفکرات آنان پرداخته است . از خصوصیات کتاب اين است مولف تمامی پاسخها را مستند به كتب و روايات اهل سنت و جماعت كرده و حساسيت فوق العاده اي در انتخاب احاديث و مستندات نشان داده است.

وی در این کتاب در سه باب اصلی تدوین شده است که از قرار زیر است :

باب اول : مباحث عقیده

در این باب مؤلف ضمن اشاره به مباحثی پیرامون تکفیر؛ موقف محمد بن عبدالوهاب را بیان و از تکفیر بی رویه و گزافه گویی در این مساله بر حذر می دارد.

وی می نویسد : بسیاری از مردم که خداوند آنان را اصلاح کند، در فهم اسبابی که موجب خروج از دایره اسلام می شود و موجب حکم به کفر فرد می شود دچار خطا شده اند و سریعا حکم به کفر کسی می دهند که مخالف است تا جائی که هیچ مسلمانی جز افرادی اندک روی زمین باقی نمی ماند .

مولف همچنین به موقف محمد بن عبدالوهاب اشاره کرده و می نویسد :

وی در مقیاس تکفیر گزافه گویی کرده و هرکسی که مخالف فکر و روش او باشد را تکفیر می کند .

همچنین از مباحثی که در این باب مطرح است؛ بحثی پیرامون خالق و مخلوق است . وی قائل است که بعضی از افعالی که به افراد نسبت داده می شود حقیقت آن ها چه بوده و ضمن بیان توضیحی، در این زمینیه مینویسد :

نسبت دادن افعال به بنده از باب کسب است نه از باب اختراع.چرا که مخترع اصلی افعال خداوند متعال است و هرچه که انجام می شود تحت اراده خداوند متعال است .

وی سپس به مبحث توسل در این باب می پردازد . او ضمن اشاره به معنای توسل؛ مفهوم توسل را بیان و محل اختلاف را نیز متذکر شده و ادله مسلمانان برای اثبات توسل را مطرح می کند.

وی همچنین توسل حضرت آدم علیه السلام قبل از خلقت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله را نیز اشاره می کند . همچنین شواهدی را پیرامون این حدیث نقل می کند .

همچنین توسل یهود به پیامبر و توسل در حالت حیات و بعد از وفات آن حضرت نیز از مباحث مطرح شده در این باب می باشد . همچنین مشروعیت توسل در نزد افرادی چون ابن تیمیه و احمد بن حنبل و همچنین توسل از منظر شوکانی را نیز به نحو مبسوط مطرح می کند . وی همچنین به توسل به آثار صالحین و بزرگان را متذکر شده و بر صحت آن صحه می گزارد . وی همچنین قضیه توسل مردم به قبر پیامبر صلی الله علیه و آله به دستور عایشه را متذکر شده و می نویسد :

این توسل؛ توسل به قبر آن حضرت نبود؛ بلکه توسل به جسم شریف ایشان بود چرا که آن حضرت اشرف مخلوقات بوده و حبیب خداوند متعال می باشند .

وی همچنین تصریح می کند که توسل به قبر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در زمان خلافت عمر بن خطاب نیز انجام شده است . وی همچنین اشاره می کند که توسل به غیر آن حضرت نیز اتفاق افتاده و به ذکر مواردی می پردازد .

همچنین مولف پیرامون توسل عمر به عباس عموی پیامبر و همچنین قضیه عُتبی که به پیامبر توسل کرد را متذکر شده و جهالت بعضی از افراد که گمان می کنند پیامبر نه ما را می بیند و نه ما را می شناسد و نه صدای ما را می شنود را ذکر و رد می کند . او همچنین نام چند نفر از علمای اهل سنت که متوسل شده اند را نیز بر می شمارد .

وی همچنین بحثی پیرامون درخواست شفاعت از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و همچنین بحثی پیرامون استغاثه و درخواست از پیامبر صلی الله علیه و آله را از سیره صحابه و سلف را بیان و اثبات می کند .

وی همچنین تصریح می کند که فرقی بین مرده و زنده تا شبهات وهابیون پیش بیاید و میگویند درخواست و توسل به زنده فقط جایز است . بلکه می کوشد تا با بیان ذکر ادله، اثبات کند که مرده و زنده پیامبر فرقی نداشته و در همه حالات آن حضرت صدای ما را شنیده و به توسل و استغاثه ما پاسخ می دهد .

باب دوم :

مباحثی پیرامون رسول خدا صلی الله علیه و آله و حقیقت نبوت و مفهوم تبرک به پیامبر و آثار ایشان :

در باب دوم از این کتاب؛ مولف خصوصیات مخصوصه حضرت رسول صلی الله علیه و آله و همچنین حقیت نبوت حضرت و تبرک به آثار آن حضرت را مطرح می کند.

مولف ضمن اشاره به خصوصیت های آن حضرت؛ موقف علمای اهل سنت در این مورد را ذکر می کند . وی همچنین در ادامه نظر ابن تیمیه در مورد خصوصیات حضرت را نیز نقل می کندو همچنین به نکته ای دیگر نیز اشاره کرده و آن نقل خصوصیت های عجیب و غریب برای پیامبر از جانب مفتیان و سردمداران وهابی بوده و به عجیب و غریب بودن این مطلب تصریح می کند مولف همچنین با اشاره به اینکه بهشت زیر پای مادران است؛ می نویسد اگر این طور باشد پس چگونه می شود که بهشت تحت امر رسول خدا صلی الله علیه و آله نباشد؟

وی همچین تضمین بهشت را از سوی رسول خدا صلی الله علیه و آله را امری مهم و جدی تلقی کرده و در مورد آن توضیحاتی را می نویسد . وی همچنین در این باب به بعضی از ویژگی های انبیای الهی علیهم السلام نیز اشاره می کند .

نکته مهم در این باب؛ تبرک به رسول خدا صلی الله علیه و آله می باشد که مولف در صدد است تا این مساله را به اثبات برساند .

مولف در ابتدای این بحث، پیرامون فهم غلط از معنا و مفهوم تبرک و تکفیر افراد توسط وهابیون می نویسد :

بسیاری از مردم در فهم تبرک به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آثار و اهل بیت ایشان و وارثین آن حضرت اعم از علماء و اوصیاء دچار خطا شده اند و معتقد اند کسی که قائل به تبرک باشد و یا انجام دهد مشرک و گمراه است چنان چه عادت آنان این است که هر امر جدید که به نظر آنان تنگ می آید و نمی توانند آن را درک کنند؛ تکفیر می کنند .

وی همچنین تبرک به مو و آب دهان پیامبر نیز اشاره می کند و نمونه هایی مختصر از تبرک به آن را ذکر می کند .

او همچنین نسبت به تبرک به موی پیامبر بعد از رحلت آیشان نیز اشاره می کند.وی همچنین تبرک به پوست بدن پیامبر و همچنین حتی تبرک به خون پیامبر را نیز بر می شمارد . تبرک به مکانی که پیامبر در انجا نماز خوانده بودند، تبرک به جایی که پیامبر دهان مبارک خود را گزاشته بودند، تبرک به لباس پیامبر، تبرک به ظرف پیامبر، تبرک به خانه پیامبر، تبرک به منبر پیامبر، تبرک به قبر آنحضرت و... از مباحث مطرح شده در این باب می باشد.

وی همچنین نسبت به قضیه تبرک احمد بن حنبل نیز اشاره کرده و از قول عبدالله بن احمد می نویسد :

عبدالله بن حنبل نقل می کند که پدرم را دیدم که تار موی پیامبر(صلی الله علیه و آله) را بر می دارد و بر دهانش می گذارد و می بوسد و روی چشمش قرار می دهد و آن را در آب قرار می دهد و آب را برای شفا می نوشد .

و پدرم احمد بن حنبل را دیدم که ظرف پیامبر(صلی الله علیه و آله) را برداشت و در چاه آب شست سپس با آن کاسه آب نوشید و دیدم که از آب زمزم برای شفا می نوشد و دست و صورت خود را با آن می شست .

ذهبی می گوید : کجاست آن لجوجی که منکر این داستان احمد بن حنبل شود؟

عبد الله پسر احمد سؤال کرد در مورد کسی که به منبر پیامبر(صلی الله علیه و آله) دست می زند و حجره پیامبر(صلی الله علیه و آله) را لمس می کند، احمد بن حنبل جواب داد : این کار اشکالی ندارد . خداوند ما و شما را از نظر خوارج و اهل بدعت محافظت کند .

مولف در پایان بحث تبرک نتیجه گرفته و می نویسد :

حاصل از این احادیث و آثار اینکه تبرک به پیامبر و آثار ایشان و هر آنچه به ایشان منسوب است از پیامبر رسیده است و از روش های خوب و مشروع است و در اثبات این مطلب همین بس که بهترین صحابه این کار را انجام داده اند .

باب سوم :

مباحث مختلفی پیرامون حیات برزخی؛ مشروعیت زیارت پیامبر صلی الله علیه و آله و آنچه از آثار و مناسبت هایی که به ایشان منتسب است و متعلق است .

در ابتدای این فصل؛ مولف به ذکر ادله حیات برخی پرداخته و معتقد است که حیات برزخی حقیقتی است که قابل انکار نیست . وی همچنین با استناد به آیات قرآن و احادیث ضمن اثبات این مطلب؛ به اینکه مرده صدای پای تشیع کنندگان را می شنود را مطرح کرده و می نویسد : روایت شنیدن مرده صدای پای تشیع کنندگان در بسیاری از احادیث وارد شده است

وی همچنین در این باب معنای حیات برزخی را مطرح می کند و همچنین به زنده بودن انبیاء علیهم السلام در قبورشان نیز اشاره کرده و به عنوان موید استفاده می کند. او همچنین معتقد است که اجسام انبیاء حتی در قبور نیز باقی مانده و به ذکر قصه ای پیرامون شنیدن پاسخ سلام شخص سلام دهنده را مطرح و تائید ابن تیمیه بر این قضیه را نیز ذکر می کند .

وی همچنین اشاره می کند که زیارت قبر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نزد حنابله مستحب بوده و در ادامه نام بیش از 10 تن از علمای اهل سنت را ذکر می کند که بر استحباب زیارت قبر آن حضرت تصریح کرده اند .

وی در ذیل همین باب، نظرات افرادی که تمایل به تفکرات سلفی داشته و یا سلفی بوده اند مانند : ابن تیمیه، ابن قیم جوزیه، محمد بن عبدالوهاب را مطرح و چنان چه مخالفتی با جمهور اهل سنت داشته اند را ذکر و سپس نقد و بررسی می کند . مولف همچنین می نویسد که قرآن کریم به بحث آثار صالحین اعتنا داشته و همچنین پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نیز به بحث آثار صالحین و انبیاء اهتمام داشته اند . او همچنین مواردی از اهتمام عمر و ابن عباس به آثار را مطرح می کند .

وی ضمن اشاره ای به اهتمام آثار انبیاء و گذشتگان توسط دولت وقت و همچنین مباحثی پیرامون حجره پیامبر؛ قبر پیامبر، قبه خضراء و نظر محمد بن عبدالوهاب پیرامون گنبد خضراء و همچنین داستانی از ابولهب نقل می کند که به سبب پیراهن پیامبر روز های دوشنبه از وی عذاب از او کم می شود و سپس با نتیجه ای مبسوط کتاب خود را به پایان می رساند .

براي دانلود کتاب برروي لينک زير کليک کنيد :



Share
1 | مهدی | Germany - Bad Muenstereifel | ٢١:١٢ - ٢٤ اسفند ١٤٠٠ |
لینک دانلود کار نمیکنه

پاسخ:
با سلام
بررسی کردیم و مشکلی در لینک دانلود نبود
موفق و موید باشید
   
* نام:
* پست الکترونیکی:
* متن نظر :
  

آخرین مطالب
پربحث ترین ها
پربازدیدترین ها