2024 March 29 - جمعه 10 فروردين 1403
تبیین مسئله خمس در اسلام (2) - ضرورت استفاده از نرم افزارهای علوم اسلامی
کد مطلب: ٦٤٦٥ تاریخ انتشار: ١٠ آذر ١٣٩٢ تعداد بازدید: 2587
خارج فقه مقارن » تبیین مسئله خمس در اسلام
تبیین مسئله خمس در اسلام (2) - ضرورت استفاده از نرم افزارهای علوم اسلامی

92/09/10

بسم الله الرحمن الرحیم

تاریخ : 92/09/10

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین و هو خیر ناصر و معین الحمدلله و الصلاة علی رسول الله و علی آله آل الله لا سیما علی مولانا بقیة الله و اللعن الدائم علی أعدائهم أعداء الله الی یوم لقاء الله.

ضرورت استفاده از نرم‌افزار «مکتبه اهلبیت»!

ما در فقه مقارن در زمینه اشکالات و شبهات خمسی بحث می‌کنیم؛ بنا شد همین بحث را مقداری از لحاظ کار نرم‌افزاری که چگونه ورود و خروج داشته باشیم و چگونه از نرم‌افزار استفاده کنیم دنبال کنیم.

امروز اگر ما به روش و سنت سابق کار کنیم مسئله‌ای نیست؛ اما اگر بخواهیم با امکانات مدرن روز آشنایی پیدا کنیم که دشمنان ما هم از این امکانات حداکثر استفاده را می‌برند، باید با این نرم افزارها آشنا باشیم.

شما اگر یک هفته شبکه‌های وهابی را رصد کنید می‌بینید در قالب برنامه‌هایشان از همین نرم‌افزار «مکتبه اهلبیت» شیعه، بر علیه شیعه استفاده می‌کنند.

زمان سابق این افراد به کتاب‌های شیعیان دسترسی نداشتند و از محتویات کتب ما خبر نداشتند؛ اما الان که ما این نرم‌افزار را تولید می کنیم به جای اینکه حوزه علمیه ما از آن استفاده کند دشمنان ما دارند از این نرم‌افزارها سوءاستفاده می‌کنند.

وهابیت هر روز یک روایت ضعیفی می‌آورند و می‌گویند: این نرم‌افزاری است که آیات عظام قم آن را نوشتند و شناسنامه کتاب را می‌آورد و نشان می‌دهد و شروع به شبهه افکنی می‌کند.

بحثی که دیروز داشتیم در مورد روایتی بود که عرض کردیم آقایان معتقد هستند ما خمس نداریم؛ تعبیر ایشان از عبارتی که «ابن تیمیه» نقل کردیم این بود:

«ان مسئلة الخمس لا یعرفها دین الاسلام»

خمس چیزی است که دین اسلام او را نمی‌شناسد.

آن‌ها معتقدند: فقها برای اینکه تأمین مسائل مالی‌شان را انجام بدهند خمس را وضع کردند، و برای اینکه مسائل جنسی‌شان را انجام بدهند متعه را وضع کردند و این‌ها همه بعد از غیبت حضرت مهدی وارد فقه شیعه شده است و فقها آن را وارد دین کردند!!

طریقه استفاده از نرم‌افزار «مکتبه اهلبیت»

ما مفصلاً در مورد این مسئله بحث کردیم و نسبت به آیه 41 سوره انعام و آیه 94 سوره نساء مفصل بحث شد تا به مسئله خمس در نظر فقهای اهل سنت رسیدیم و بیان کردیم که «حسن بصری» می‌گوید:

«وقال الْحَسَنُ فی الْعَنْبَرِ وَاللُّؤْلُؤِ الْخُمُسُ»

حسن بصری گفته است که در عنبر و لؤلؤ خمس قرار دارد.

الجامع الصحیح المختصر، اسم المؤلف: محمد بن إسماعیل أبو عبدالله البخاری الجعفی، دار النشر: دار ابن کثیر, الیمامة - بیروت - 1407 - 1987، الطبعة: الثالثة، تحقیق: د. مصطفی دیب البغا، ج 2، ص 544، باب 64

ما اگر بخواهیم همین روایت را از نرم‌افزارهای علوم اسلامی مخصوصاً از نرم‌افزار «مکتبه اهلبیت» پیدا کنیم؛ دو کلمه یا لفظی که کم استعمال است یا در حقیقت تکیه‌گاه روایت به آن الفاظ است همانند کلمه «العنبر» و «الخمس» را جستجو می‌کنیم.

زمانی که شما عبارت «و قال الحسن فی العنبر» را جستجو کنید به دلیل اینکه کلمه «فی» زیاد است حداقل یک دقیقه طول می‌کشد تا کلمه را به ما نشان بدهد. ما معمولاً از به کار بردن حروف در جستجوها اجتناب می‌کنیم یا الفاظی همانند «محمد» و «علی» که فراوان است و سرعت جستجو را کوتاه می‌کند کمتر استفاده می‌کنیم.

دیروز برای نشان دادن به عزیزان عبارت «العنبر» و «الخمس» را جستجو کردیم. دوستانی که کامپیوتر دارند باید تلاش کنند سرعت تایپ خود را بالا ببرند؛ معمولاً روش تایپ خود را از یک انگشتی به ده انگشتی تغییر دهند و اگر لازم باشد دوره آموزش تایپ شرکت کنند.

مرحوم آقای پیروی در سال 1348 در چهارراه بازار یک سری ماشین‌های تایپ آورده بود و آموزش می‌داد؛ من در همان زمان یک دوره آموزشی تایپ شرکت کردم که با سرعت 160 حرف در دقیقه موفق به اخذ مدرک دیپلم ماشین‌نویسی شدم. آن زمان کامپیوتر وجود نداشت؛ یک ماشین تایپ کوچک گرفتم و معمولاً مطالب و روایاتی که می‌خواستم پاک‌نویس کنم با آن ماشین تایپ می‌کردم.

به عنوان مثال برای جستجوی عبارت «فی الْعَنْبَرِ وَاللُّؤْلُؤِ الْخُمُسُ» دو عبارت «العنبر» و «الخمس» را تایپ می‌کنیم و بین آن‌ها فاصله قرار می‌دهیم؛ اگر چنانچه فاصله‌ها را رعایت نکنیم اصلاً به ما جواب نمی‌دهد و حرف مورد نظر ما که در کتاب «صحیح بخاری» وجود دارد را نشان نمی‌دهد.

زمانی که فاصله را معین می‌کنیم باید مشخص کنیم که بین عبارت «العنبر» و «الخمس» چند کاراکتر فاصله باشد؛ به عنوان مثال اگر 50 بین این دو کلمه 50 حرف وجود دارد باید 50 فاصله بزنیم. حروفی مانند «د» و «ب» دو کاراکتری هستند؛ به عنوان مثال «با» سه کاراکتری است اما «آ» به تنهایی یک کاراکتر است.

زمانی که به یک روایت 5 سطری برخورد کردیم که از اول روایت یک کلمه را انتخاب و از آخر روایت هم یک کلمه انتخاب کردیم؛ باید مشخص کنیم بین آن‌ها 200 یا 300 کاراکتر فاصله باشد. این مطلب بستگی به این دارد که اگر معمولاً در یک صفحه آمده است به ما نشان می‌دهد.

معمولاً کتب عادی ما دارای 350 تا 400 کاراکتر است؛ زمانی که تعداد کاراکتر را معین کردیم اگر در یک صفحه آمده باشد به ما نشان می‌دهد. عرض کردیم که نرم‌افزار «مکتبه اهلبیت» شامل کتب فقهی، روایی و رجالی شیعه و اهل سنت است که کتب مورد نیاز ماست.

به نظر من فراگیری این نرم‌افزار برای دوستانی که امروزه می‌خواهند در عرصه معرفی فرهنگ اهلبیت (علیهم السلام) و حوزه پاسخگویی به شبهات کار کنند از واجبات است و باید روش استفاده از این نرم‌افزار را به نحو زیبا و مسلط یاد بگیرند.

در این نرم‌افزار بحث‌های موضوعی زیادی وجود دارد؛ به عنوان مثال در موضوع قرآن و شهادت امام حسین (علیه السلام) بیش از 50 هزار موضوع وجود دارد که محققین از تمامی کتب جمع‌آوری و دسته بندی کردند و به صورت آماده موجود است.

اگر می‌خواهید منبر بروید و حول یک موضوع صحبت کنید؛ باید با این نرم‌افزار آشنایی داشته باشید. یک ساعت کار کردن با نرم‌افزار «مکتبه اهلبیت» به اندازه سه یا چهار ماه مطالعه در کتابخانه برابر است و انسان را پیش می‌برد.

اگر شخص بخواهد یک رساله سطح 3 یا سطح 4 بنویسد چنانچه به صورت عادی دو یا سه سال طول بکشد؛ با استفاده از این نرم‌افزارها در عرض یک یا دو ماه به سهولت و با گستردگی مفصل مطالب جمع آوری خواهد شد.

اگر بخواهیم مطلبی را در کتابی مانند «صحیح بخاری» جستجو کنیم عبارت «صحیح بخاری» را در منابع تایپ می‌کنیم و با کلیک روی آن و زدن عبارت Ctrl+I می‌توانیم به راحتی به شناسنامه کتاب دسترسی پیدا کنیم.

این نرم‌افزار قابلیت این را دارد که نسخه قدیمی کتاب را به صورت اسکن شده و نسخه جدید کتاب را به صورت تایپ شده نمایش دهد؛ تا هردو نسخه در اختیار استفاده کنندگان نرم‌افزار قرار گیرد و مشاهده شود نسخه جدید با نسخه قدیمی برابر است.

به عنوان مثال اگر کتاب «کافی» را در نرم‌افزار «مکتبه اهلبیت» باز کنیم مشاهده می‌کنیم که هم نسخه قدیمی این کتاب به صورت اسکن شده و هم نسخه جدید آن به صورت تایپ شده در اختیار کاربر قرار می‌گیرد.

شناسنامه کتاب به سهولت قابل مشاهده است؛ همچنین با استفاده از Ctrl+C به راحتی می‌توانیم مطلب مورد نظر را از نرم‌افزار کپی کرده و با استفاده از کلید Ctrl+V در نرم‌افزار ورد انتقال دهیم.

در این جلسه فرصت اینکه تمام جزئیات نرم‌افزار را به صورت عملی توضیح دهیم وجود ندارد؛ اما عزیزانی که در مؤسسه مسلط به استفاده از نرم‌افزار هستند می‌توانند روزهای پنج‌شنبه با استفاده از ویدئو پروژکتور که در اختیار آنان قرار می‌دهیم طریقه استفاده از این نرم‌افزار را آموزش دهند.

دوستانی که متقاضی استفاده از نرم‌افزار هستند می‌توانند لب تاب به همراه داشته باشند تا به صورت عملی مطالب فراگرفته را اجرا کنند تا از این طریق به نرم‌افزار «مکتبه اهلبیت» مسلط شوند.

این نرم‌افزار دارای کلیدهای میانبری است تا کسانی که می‌خواهند به هدفی برسند سریع‌تر دست پیدا کنند؛ زیرا کار کردن با ماوس روی نرم‌افزار وقت‌گیر است. این نرم‌افزار همچنین دارای گزینه‌هایی برای افرادی است که به صورت ابتدایی می‌خواهند با همه نرم‌افزار آشنایی پیدا کنند.

به عنوان مثال با Ctrl+I به شناسنامه کتاب دسترسی پیدا می‌کنیم، زمانی که می‌خواهیم عبارتی را جستجو کنیم کلید F7 را می‌زنیم، زمانی که می‌خواهیم به نتیجه جستجو دسترسی پیدا کنیم Shift+F7 را می‌زنیم.

نرم‌افزار «مکتبه اهلبیت» همچنین در کلیک راست دارای گزینه‌هایی از قبیل بانک پیشا، ذخیره بلوک، لغو بلوک، ارسال به جستجو، کپی در حافظه و غیره است که به آسانی از طریق کلیدهای میانبری که کنار هر گزینه نوشته شده است می‌توانیم آن اعمال را انجام دهیم.

زمانی که کتابی در نرم‌افزار در حال اجراست و می‌خواهیم به صفحه مورد نظر برویم کلید میانبر Ctrl+W را می‌زنیم، زمانی که می‌خواهیم از شناسنامه کتاب استفاده کنیم Ctrl+I را می‌زنیم، زمانی که می‌خواهیم مطلبی را در یادداشت ببریمCtrl+D را می‌زنیم.

این نرم‌افزار دارای گزینه‌های دیگری از جمله افزودن به گزینه‌ها و گزارش خطای متن است که در حقیقت دوستان باید به صورت مفصل در کلاس یاد بدهند؛ زیرا این دو قسمت از نرم‌افزار یکی از احساس‌ترین قسمت‌های این نرم‌افزار است.

زمانی که شما مطلبی را از نرم‌افزار کپی می‌کنید عیناً همان مطلب را برای شما کپی می‌کند؛ اما اگر چنانچه برای کپی کردن همین مطلب از طریق گزارش خطای متن استفاده کنیم عیناً صفحه بندی آن هم دقیق انجام می‌شود.

امکان توضیح نرم‌افزار در یک جلسه وجود ندارد و من تنها اهمیت این نرم‌افزار را برای عزیزان بیان کردم؛ بر فرض شما مطالعه کردید و می‌خواهید از این حدیث نکته برداری کنید. اگر شما بخواهید یک صفحه تایپ کنید حداقل 10 دقیقه از وقت شما گرفته می‌شود؛ اما شما با این نرم‌افزار در عرض چند ثانیه ده صفحه را بلوک می‌کنید و به صفحه مورد نظر انتقال می‌دهید.

شما در صفحه جدید می‌توانید مطلب کپی شده را ویرایش کنید، ضبط کنید، پرینت بگیرید، چاپ کنید، به صورت کتاب و رساله و مقاله دربیاورید؛ اختیار با شماست. زمانی که شما کتابی را تایپ کردید یا از نرم‌افزار دیگری کپی کردید می‌خواهید به نرم‌افزار «مکتبه اهلبیت» اضافه کنید، می‌توانید از طریق گزینه کتابخانه من این کار را انجام دهید.

نرم‌افزار «مکتبه اهلبیت» دارای 70 هزار جلد کتاب بوده است و 180 هزار جلد کتاب هم به آن اضافه شده است. بنده خیلی به حق التألیف اعتقادی ندارم و همچنین قانون کپی رایت هم در ایران هنوز سروسامان ندارد؛ ما عمده نرم‌افزارهایی که داشتیم را روی اینترنت گذاشتیم و قید کردیم که استفاده از آن برای عموم آزاد است.

توضیحاتی درباره نرم‌افزار «جامع الکبیر»!

نرم‌افزار دیگری به نام «الجامع الکبیر» است که دارای 18 هزار جلد از کتب اهل سنت است؛ این نرم‌افزار مقداری از نرم‌افزارهای ما پیشرفته‌تر است. اگر شما در گزینه «العنبر» و «الخمس» را بزنید و قید کنید که با فاصله جستجو کند به عنوان مثال در کتاب «المدونة الکبری» آن را برای شما می‌آورد.

این نرم‌افزار دارای امکانات وسیع‌تری است و ما افسوس می‌خوریم زیرا که اهل باطل همیشه در کارها از اهل حق دقیق‌تر و جلوتر بوده و هستند. زمانی که عبارتی را جستجو می‌کنیم این نرم‌افزار تمام مشخصات را کپی می‌کند و ما از آن استفاده می‌کنیم.

زمانی که در نرم‌افزار «مکتبه اهلبیت» به دنبال هدفی هستید باید چهار یا پنج عملیات انجام دهید اما در نرم‌افزار «جامع الکبیر» با یک عملیات می‌توانید به آن هدف دست پیدا کنید و تنها 10 ثانیه کافی است تا کار مورد نظر خود را انجام دهید.

سؤال: شما از نرم‌افزار نور هم استفاده می‌کنید؟!

جواب: من اصلاً از نرم‌افزار نور استفاده نمی‌کنم. ما در مؤسسه روزی 14 ساعت از نرم‌افزار «مکتبه اهلبیت» استفاده می‌کنیم و تنها زمانی که می‌خواهیم اعراب بعضی عبارات را نگاه کنیم از نرم‌افزارهای نور استفاده می‌کنیم.

فروشگاه نور با نرم‌افزارهای خود دکان باز کردند و به خاطر اینکه از طلاب پول بگیرند برای هرکدام از مباحث نرم‌افزارهای جداگانه ایجاد کردند به این صورت که بحث رجال دارای نرم‌افزار جداگانه است، تفسیر دارای نرم‌افزار جداگانه و حدیث دارای نرم‌افزار جداگانه است.

بنده حدود 20 سال قبل زمانی که آیت الله هاشمی شاهرودی جزو هیئت مدیره شرکت نور بودند گفتم: نرم‌افزارهای شما برای بازاریان و کارخانه‌داران نیست بلکه برای طلاب است. آن‌ها روی نرم‌افزار نور قفل گذاشتند.

زمانی که نرم‌افزار نور را خریداری می‌کنید تنها روی سه کامپیوتر قابل نصب است؛ اگر کامپیوتر شما خراب شود و آن را عوض کنید باید دوباره نرم‌افزار بخرید. در ضمن یک طلبه محقق بین المللی که با استفاده از کتب شیعه و اهل سنت بخواهد به شبهات جواب بدهد به هیچ وجه نمی‌تواند از نرم‌افزارهای علوم اسلامی استفاده کند.

نرم‌افزارهای «مکتبه اهلبیت» و «الجامع الکبیر» باید در تمام خانه‌های مسلمانان وجود داشته باشد؛ حال آنکه به نسبت از میان 50 خانه در یک خانه وجود دارد. اگر بخواهید برای هرکدام از مباحث رجال، تفسیر و حدیث یک نرم‌افزار نور استفاده کنید حافظه سیستم پر می‌شود و دیگر اجازه کار به شما نمی‌دهد.

شرکت نور دارای بودجه دولتی هستند؛ اما آقای کورانی بودجه دولتی نداشت و تنها با کمک‌هایی که از دفتر آیت الله العظمی گلپایگانی، آیت الله العظمی صافی گلپایگانی و آیت الله العظمی سیستانی جمع کردند و نرم‌افزار «مکتبه اهلبیت» ایجاد کردند.

بنده هرزمانی که از این نرم‌افزار استفاده کردم برای دست‌اندرکاران و بانیان آن دعا کردم و هرزمانی که از نرم‌افزارهای نور استفاده کردم از ته دل آنان را نفرین کردم.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته



Share
* نام:
* پست الکترونیکی:
* متن نظر :
  

آخرین مطالب