2024 April 25 - پنج شنبه 06 ارديبهشت 1403
الدرر السنية في الرد علي الوهابية
کد مطلب: ٨٠٠٦ تاریخ انتشار: ٢٨ آبان ١٣٩٤ - ١٠:٤٦ تعداد بازدید: 3395
کتابخانه » عمومي
الدرر السنية في الرد علي الوهابية

مؤلف : احمد بن السيد زيني دحلان مفتي شافعي مکه مکرمه

احمد بن زيني دحلان در سال۱۲۳۱هـ ق در مکه مکرمه به دنيا آمد و در سال ۱۳۰۴هـ ق در مدينه منوره از دنيا رفت و در همانجا مدفون شد.

آنچه سبب شده تا از وي به عنوان يک چهره ضد وهابي نام برده شود تاليف دو کتاب در رد وهابيت است. يک کتاب او به نام فتنة الوهابية مي باشد که بيشتر به سير تاريخي جنایات وهابيت و گوشه هايي از مباني ايشان پرداخته است و کتاب ديگر او الدرر السنيه في الرد علي الوهابية نام دارد که در آن به اثبات جواز توسل و تبرک و زيارت پرداخته است و در پايان پيشگويي پيامبر مکرم اسلام صلي الله عليه و آله را درباره وهابيت ذکر مي کند.

چنانچه از تاريخ ولادت و وفات وي معلوم است، حيات او مصادف با دور دوم به قدرت رسيدن وهابيت (از سال ۱۲۳۶ه تا ۱۳۰۹ه) توسط (ترکي بن عبد الله) بوده است لذا وي از نزديک در جريان امور قرار داشته است .

محقق کتاب در مقدمه اين کتاب از وي به تجليل نام برده و وي را شيخ الاسلام مکه مکرمه و اساتيد مبرز آن زمان بر مي شمارد .

انگيزه نوشتن کتاب از زبان مولف :

احمد زيني دحلان انگيزه نوشتن کتاب خويش را بدين صورت بيان مي کند :

کسي که توان مقابله با او را نداشتم از من سوال کرد و من آنچه که اهل سنت در زيارت پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و توسل به آن حضرت از دلايل و حجج قوي از آيات و روايات نبوي را تمسک مي کنند، جمع کردم و آنچه از علماء و سلف و ائمه مجتهدين در اين مساله وارد شده است، تا انکار منکرين را باطل کند ، پس اين نوشته را از کتب زيادي جمع آوري کردم و در نهايت اختصار آن را مختصر کردم با اعتماد بر آنچه در کتب علماي برتر ذکر شده است ، پس از خداوند متعال استعانت و ياري مي جويم و مي گويم : ...

این کتاب در چندین بخش تنظیم شده است :

1.بیان حکم زیارت قبر پیامبر صلی الله علیه و آله : مؤلف در ابتدای این باب به جواز و مشروع و مطلوب بودن زیارت قبر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله بر اساس کتاب و سنت و اجماع اشاره و دلایل را ذکر می کند .

2.بیان حکم توسل : در ابتدای باب وی صحت صدور توسل از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و اصحاب آن حضرت و سلف و خلف از امت را بیان و به ذکر ادله می پردازد .

3.جواز توسل به اولیاء و صالحان : بعد از ذکر بیان ادله جواز توسل، در ابتدای این باب نتیجه گرفته و می گوید : وحاصل این است که مذهب اهل سنت و جماعت توسل به پیامبر چه قبل از وفات و چه بعد از وفات و همچنین غیر ایشان اعم از انبیاء و مرسلین و اولیاء و صالحین را جایز می دانند .

4.وجوب تعظیم به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله : ایشان ضمن اشاره به منع توسل به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله توسط منکرین این مساله، تصریح می کند که اینان تعظیم کننده به آن حضرت را کافر و مشرک می دانند . وی به نقد این تفکر و دفاع از تعظیم نسبت به آن حضرت با توجه به دلایل نقلی و عقلی می پردازد .

5.ادله جواز توسل : وی در ابتدای باب ضمن اشاره به جواز توسل به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله بعد از وفات آن حضرت در کتاب خلاصة الوفاء سمهودی، به روایتی از کتاب سنن دارمی اشاره کرده و استدلال می کند . ایشان همچنین در این باب به ذکر ادله جواز توسل به وجود مقدس آن حضرت حتی از بعد از وفاتشان بر اساس منابع اهل سنت نیز به تفصیل اشاره می کند .

6.رد بر معتقدات منکرین نسبت به توسل و زیارت : از دیگر ابواب این کتاب، رد بر معتقدات منکرین نسبت به توسل و زیارت می باشد . مؤلف در این باب ادله مانعین از توسل و زیارت و شفاعت را ذکر و سپس به نقد و پاسخ به آن می پردازد .

7.مانعین از زیارت و توسل و گذشتن از حد و حدود : ایشان بعد از اثبات توسل به نبی مکرم اسلام و ثبوت زیارت قبر آن حضرت بر اساس منابع و مصادر اهل سنت، می نویسد : و حاصل آنکه مانعین از زیارت و توسل از حد تجاوز کرده و اکثر امت را تکفیر و خون و مالشان را مباح کرده و آن را مانند مشرکین زمان پیامبر صلی الله علیه و آله قرار داده اند .

وی همچنین به ادله مانعین به طور مبسوط اشاره و پاسخ خود را مرقوم می کند .

8.جواز تبرک به آثار صالحین : در این باب نیز نویسنده به جواز تبرک به آثار صالحین علی الخصوص پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله بر اساس فعل صحابه نسبت به آب وضو آن حضرت و تبرک به آن اشاره و استدلال می کند .

9.ردیه اهل علم بر محمد بن عبدالوهاب : از ابواب دیگر این کتاب اشاره ای اجمالی به تفکرات باطل محمد بن عبدالوهاب و مخالفت برادرش سلیمان بن عبدالوهاب و دیگر علما اشاره شده است .

10.مواردی که محمد بن عبدالوهاب قبیح می دانسته است : در این باب به طور مفتصل تری نسبت به آنچه محمد بن عبدالوهاب معتقد بوه و آن را قبیح بر می شمرده است را ذکر کرده است .

11.بیان ریشه و ظهور محمد بن عبدالوهاب : در این باب نیز به نحو اختصار؛ زندگی نامه، تحصیل، سفر های او به مناطق، دعوت های وی علی الخصوص سفر او به نجد، همکاری و هم پیمانی وی با محمد بن سعود و دیگر وقایع تاریخی به نحو نسبتا مفصلی اشاره می کند

12.خبر دادن پیامبر نسبت به محمد بن عبدالوهاب و اتباع وی : در این باب که باب آخر از این رساله و نوشته احمد بن زینی دحلان می باشد، ضمن اشاره به خوارج بودن وی و اتباعش، به روایاتی براساس کتب اهل سنت و تطبیق آن بر محمد بن عبدالوهاب و طرفدارانش اشاره و استدلال میکند .

براي دانلود کتاب برروي لينک زير کليک کنيد :



Share
* نام:
* پست الکترونیکی:
* متن نظر :
  

آخرین مطالب
پربحث ترین ها
پربازدیدترین ها