2024 March 29 - جمعه 10 فروردين 1403
توسل از ديدگاه علماي اهل سنت
کد مطلب: ٧٠٨٩ تاریخ انتشار: ١٩ مرداد ١٣٩٣ - ٠٩:١٩ تعداد بازدید: 17178
حبل المتین » پاسخگویی به شبهات
توسل از ديدگاه علماي اهل سنت

توسل درکتب علمای اهل سنت به پیامبر اکرم، توسل علمای اهل سنت به پیامبر، توسل در پیامبران پیشین
حبل المتین 93/05/19

بسم الله الرحمن الرحيم

تاريخ : 93/05/19

مجري :

خدا را شاکريم که دوباره توفيق داد که در اين شب ها ، در خدمت شما باشيم . در ماه رمضان ويژه برنامه توسل را داشتيم که الحمد لله رب العالمين برنامه خيلي خوبي شد و عزيزان استفاده کردند . از خداوند متعال مي خواهيم که توفيقات ما را روز افزون کند تا اين بحث را ادامه دهيم .

ان شاء الله اين مبحث را در برنامه حبل المتين ادامه مي دهيم تا به سرانجام خوبي برسيم . مطالبي که در اين برنامه گفته مي شود ، عمدتا از منابع اهل سنت است تا هم برادران اهل سنت ارتباط بهتري برقرار کنند و هم حقانيت مکتب اهل بيت (عليهم السلام) مشخص شود . ما از بينندگان عزيز چه شيعه و چه سني ، تقاضا داريم که تعصب را کنار گذاشته و موضوعات را به صورت واقعي و حقيقي پيگيري کنند . قضاوت اين مباحث هم به عهده شما عزيزان است ، تا آن چه مرضي رضاي خداوند و آن چه که حقيقت است و ما موظيفيم به پيروي آن ، انجام دهيم .

طبق هفته هاي گذشته در خدمت کارشناس عزيز و گرامي ، حضرت آيت الله دکتر حسيني قزويني هستيم .

حضرت آيت الله حسيني قزويني :

از خداوند متعال خواهانم که حوائج شما را برآورده به خير کند . گرفتاري هاي همگان را رفع نمايد . همچنين براي نجات برادران ما چه شيعه و چه اهل سنت و چه ديگر اديان الهي که الان در دست تکفيري هاي وحشي گرفتار شده اند ، دعا کنيد ؛ زيرا وهابيت در سوريه و در عراق ، يک روز فتواي جهاد نکاح را مطرح مي کنند و يک روز هم فتواي جهاد لواط را بيان مي کنند آن هم به نام اسلام .

زن هاي مسلمان و اخيرا زن هاي مسيحي و زرتشتي را براي فروش در خيابان هاي موصل به گردش در مي آورند و اين باعث شده که چهره اسلام حتي در نزد ديگر تابعين اديان الهي مخدوش شود . گرچه ما مي دانيم همه دنيا جز اربابان اين تروريست ها، مي دانند که اين ها ارتباطي به اسلام ندارند. حتي دبير کل سازمان ملل ، رسما وارد عمل شد و اعلام کرد که اين ها زن ها را براي فروش در خيابان ها مي چرخانند و تعدادي از زن ها و کودکان نيز در کوهستان ها در حال تلف شدن هستند .

مسلمانان را به جرم اين که با آن ها بيعت نکردند يا شيعه هستند يا سني که تابع آن ها نيستند را زنده به گور مي کنند . تعداد زيادي از کودکان را در عراق ، همراه با والدينشان زنده به گور کردند . افرادي بعد از زدن تير خلاص ، به دريا يا دره پرتاب مي کنند . اين گونه وحشي گري در تاريخ بشريت سابقه نداشت ؛ حتي وحشي ترين ارتش دنيا چنين جناياتي را مرتکب نشده اند .

اين تکفيري ها با اين عملکرد چهره اسلام را مخدوش کرده و به اسلام ستيزي و اسلام گريزي در سطح بين الملل ، دامن مي زنند . خيانتي که اين ها نسبت به اسلام کرده اند ، شايد بدتري دشمنان اسلام به اسلام نکرده باشند .

ما از همه بزرگان چه شيعه و چه سني تقاضا مي کنيم که قدما و قلما ، جانا و مالا ، از اين مسلمان ها حمايت و پشتيباني کنند و عملکرد اين جنايتکاران را محکوم نمايند . از همگام شدن با آمريکا و اسرائيل و اين که اين ها دولت فراگير هستند و بايد حقوق اين ها را دولت ها بپرازند ، خودداري کنيد . از مردم مخصوصا برادران اهل سنت مي خواهيم ، آن دسته از علماي شما که با اسرائيل و آمريکا همگام و همسخن شده اند را بشناسند . اين ها سني نيستند ، اين ها خائن به اهل سنت هستند . اين ها همان سلفي هاي صهيونيسم هستند که به نام اهل سنت خود را عرضه مي کنند .

ديروز کليپي از شبکه وهابي کلمه ديدم که کارشناس آن مي گفت : ما براي اولين بار در ايران با شبکه کلمه ، سلفي گري را ترويج داديم .

اين ها از طرفي مي گويند ما وهابي نداريم . از طرف ديگر مي گويند ما تفکر سلفي را ترويج داديم. بعضي از اين افراد خود فروخته و وطن فروشي که با اين ها تماس مي گيرند و مصاحبه مي کنند ، مقداري بيانديشند . اگر هم نمي خواهند به کارهاي خود فکر کنند ، از عزيزان مي خواهم که دوست را از دشمن بشناسند و خائن را از خادم تشخيص دهند .

مجري :

همان گونه که عرض کرديم ، موضوع برنامه ، ادامه همان مباحث توسل است که ان شاء الله اين مبحث را به سرانجامي برسانيم . حضرت استاد ! در جلسات گذشته حضرت عالي در باره مشروعيت توسل از منظر قرآن و سنت و سيره صحابه و علماي اهل سنت ، مطالبي را فرموديد .

لطف کنيد و موضوع استغاثه مستقيم را به رسول اکرم (صلي الله عليه و آله) يا ديگر صالحان را از نظر اهل سنت ، براي بينندگان عزيز ما مطرح بفرماييد .

ديدگاه اهل سنت در رابطه با استغاثه مستقيم به رسول خدا (ص)

حضرت آيت الله حسيني قزويني :

يکي از اشکالاتي که معمولا وهابي ها و بعضي از افرادي که توجه ندارند مي گيرند ، استغاثه و کمک خواستن مستقيم از رسول خدا (صلي الله عليه و آله) و ديگر صالحين است . يک زماني است که مي گوييم يا رسول الله حاجت مرا از خداوند بخواه . اين مسئله براي بعضي ها زياد مشکلي ندارد . ما از زنده هم مي خواهيم که براي ما دعا کن ، از رسول خدا (صلي الله عليه و آله) هم مي خواهيم .

اما زماني که بگوييم يا رسول الله خودت حاجتم را بده ، خودت مشکلم را حل کن . اين مسئله براي آقايان مقداري دشوار است و نمي توانند آن را قبول کنند . گرچه ما قبلا هم گفتيم که هر دو عين توحيد است . چه مستقيما از رسول خدا (صلي الله عليه و آله) بخواهيم که به اذن الهي که خدوند به او عطا کرده ، حاجت ما را بدهد. چه او را واسطه قرار دهيم براي اين که از خداوند در خواست کند که حاجت ما را بدهد . چه از خداوند به صورت مستقيم و بدون واسطه بخواهيم ، هيچ فرقي نمي کند . در قرآن هر سه نوع توسل بيان شده که حضرت موسي (عليه السلام)‌ مستقيم مي گويد : «لَئِنْ كَشَفْتَ عَنَّا الرِّجْزَ لَنُؤْمِنَنَّ لَكَ» تو مشکل ما را حل کن . اين کاملا واضح و روشن است .

هم چنين از خداوند بخواهد : قَالُوا يَا أَبَانَا اسْتَغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا إِنَّا كُنَّا خَاطِئِينَ. يوسف / ۹۷

فَاسْتَغْفَرُوا اللَّهَ وَاسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ. نساء / ۶۴

1 ) آقاي سبکي

اما بنده يکي دو مورد از فرمايشات علماي برجسته اهل سنت که از آن ها تعبير امام العلامه مي کنند ؛ مثل جناب سبکي .

ابن کثير دمشقي سلفي متوفاي ۷۷۴ هـ در کتاب البدايه و النهايه ، جلد ۱۴ ، صفحه ۷۷ ، شرح حال آقاي سبکي را بيان مي کند و مي گويد :

الامام العلامه تقي السبکي ...

آقاي ذهبي هم مي گويد : اگر در باره کسي « الامام » گفته شود ، تضعيف هيچ تضيعفگري تأثير ندارد .

آقاي سبکي در کتاب شفاء السقام في زياره خير الانام ، تأليف تقي الدين علي بن عبد الکافي بن علي سبکي شافعي ، متوفاي 756 هـ ، صفحه 357 :

اعلم انه يجوز ويحسن التوسل والاستغاثة والتشفع بالنبي (ص) الي ربه سبحانه و تعالي ، جواز ذلك وحسنه من الامور المعلومة لكل ذي دين ، المعروفة من فعل الانبياء والمرسلين وسير السلف الصالحين والعلماء والعوام من المسلمين ولم ينكر احد ذلك من اهل الاديان ولاسمع به في زمن من الازمان حتي جاء ابن تيمية فتكلم في ذلك بكلام يلبس فيه علي الضعفاء الاغمار ، وابتدع ما لم يسبق اليه في سائر الاعصار ...

بدان که جايز و خوب است توسل (پيامبر را واسطه قرار دادن ) و استغاثه ( مستقيما از حضرت کمک خواستن ، يا رسول الله اغثني ) و رسول خدا (صلي الله عليه و آله) را شفيع قرار دادن .

جايز بودن و خوب بودن توسل و استغاثه ، از امور قطعي است براي هر کسي که دين دارد . توسل و استغاثه از کارهايي بوده که انبيا و پيامبران انجام مي دادند .

سيره سلف صالح ، علماء و عوام مسلمانان همين بوده . هيچ کدام از اهل اديان آن را انکار نکرده و در هيچ وقت انکاري در اين رابطه به گوش کسي نرسيده تا اين که ابن تيميه آمد و بر عده انسان هاي ضعيف و بي عقل تلبيس کرده و بدعت هايي را به جاي گذاشته که در ديگر زمان ها سابقه نداشت .

ما صحت اين روايت را بيان کرديم و هم چنين استغاثه را داخل اين کتاب کرده است . اين که ابن تيميه توسل و استغاثه را انکار مي کند ، گفتاري است که هيچ عالمي قبل از ابن تيميه نگفته و اين سخن ابن تيميه ، اختلافي بين مسلمانان و شکافي در اسلام ايجاد کرد .

سبکي شافعي ، تقي الدين علي بن عبد الکافي بن علي ، شفاء السقام في زياره خير الانام ، متوفاي 756 هـ ، ص 357

همانطور که ما در ذيل آيه « أُولَئِكَ الَّذِينَ يَدْعُونَ يَبْتَغُونَ إِلَى رَبِّهِمُ الْوَسِيلَةَ» ، از آلوسي بيان کرديم که واسطه تمام انبياء و ملائکه و تمام موجودات ، رسول اکرم (صلي الله عليه و آله) بوده است . حال اگر اين آقايان جرأت دارند ، بگويند : آلوسي کافر است . اگر وهابي هاي امروزي در آن زمان بودند ، حتما فتوا به مشرک بودن آلوسي مي دادند .

اين هم سخن آقاي سبکي در باره توسل ، کسي که ابن کثير او را امام و علامه مي خواند . در صورتي که اين سلفي هاي تازه به دوران رسيده مي گويند : هر چيزي که مخالف قرآن باشد ، ما قبول نمي کنيم . گويا آقاي سبکي که امام و علامه است به اندازه اين ها قرآن نخوانده است . فقط اين ها در قرآن خواندند که «ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ» يا «وَمَنْ أَضَلُّ مِمَّنْ يَدْعُو مِنْ دُونِ اللَّهِ» و اين آيات در قرآن آقاي سبکي نبوده .

برادر عزيز من ! مقداري دقت کنيد که اين سلفي ها و وهابي ها دين شما را ندزدند . به والله قسم پشيمان مي شويد . ما با کساني که توسل را قبول ندارند هم حاضر به مناظره هستيم و هم حاضر به مباهله . هر کدامشان حاضر هستند ، به اين جا بيايند . ما حدود 40 روز است که بحث توسل را به صورت مفصل بيان کرديم و هر آن چه گفتني بود را گفتيم ، همه را هم از کتاب هاي اهل سنت گفتيم ، يک مورد هم از کتاب هاي شيعه بيان نکرديم . ان شاء الله اگر فرصت شد يک جلسه بحث توسل را از کتاب هاي شيعه مطرح مي کنم .

اين آقايان اگر راست مي گويند براي مناظره بيايند . وقتي چهار نفر عوام را مي بينند ، شروع مي کنند به فرياد زدن و سر و صدا کردن که پيامبر خدا (صلي الله عليه و آله) خدا هست يا غير خدا ؟ مردم شما بگوييد ؟

توجه داشته باشيد که اين ها مي خواهند مردم را با دست خودشان به جهنم بياندازند . عزيزان من ! چرا فريب اين آخوند هاي فريب خورده را مي خوريد ؟ اگر اين ها راست مي گويند که توسل شرک است ، اين جا بيايند و نظر خود را هم براي ما و هم براي بينندگان ثابت کنند . ما که گفتيم امکاناتمان را در اختيار آن ها قرار مي دهيم ، هر چند جلسه اي که مي خواهند ؛ البته بايد از علمايشان باشد ، کساني مثل امام جمعه ، استاد حوزه ...

اول مناظره مي کنيم ، اگر ديديم مناظره پاسخگو نبود ، حاضريم مباهله کنيم .

2 ) علامه سمهودي

وي از علماي اهل سنت هستند که ابن عماد حنبلي در باره ايشان مي گويد :

الامام القدوة الحجة ...

ايشان هم امام هم الگو هست و هم حجت است .

ابن عماد حنبلي ، شذرات الذهب ، ج 8 ، ص 50

آقاي سمهودي در کتاب وفاء الوفاء باخبار دار المصطفي ، جلد 5 ، با تحقيق دکتر قاسم سامرايي ، چاپ مؤسسه الفرقان مکه مکرمه و مدينه منوره :

اعلم ان الاستغاثة والتشفع بالنبي (ص) وبجاهه وبركته الي ربه تعالي من فعل الانبياء والمرسلين وسير السلف الصالحين ، واقع في كل حال قبل خلقه (ص) وبعد خلقه في حيات النبوية ومدة البرزخ وعرصات القيامة .

بدان استغاثه (مستقيم کمک خواستن از رسول خدا (صلي الله عليه و آله) اي رسول خدا به فريادم برس ) و طلب شفاعت از رسول خدا (صلي الله عليه و آله)‌ و مقام و برکت آن حضرت ، از کارهاي انبياء و پيامبران و سيره سلف صالح ، در هر حالي چه قبل از خلقت ، چه بعد از خلقت ، در حيات در برزخ و در قيامت بوده است

سمهودي ، وفاء الوفاء باخبار المصطفي ، با تحقيق دکتر قاسم سامرايي ، چاپ مؤ سسه الفرقان ، ج 5

اين تعبيري که آقاي سمهودي دارد ، شرک است يا نه ؟ ايشان قرآن نخوانده بود ، سنت را نمي دانست؟

عزيزان توجه داشته باشيد . ما در يکي از برنامه ها به صورت مفصل اقوال 40 نفر از علماي مذاهب اربعه اهل سنت را در رابطه با توسل به قبر رسول خدا (صلي الله عليه و آله) با استناد به آيه 64 سوره نساء خوانديم . هيچ کس هم نمي تواند اعتراض کند ؛ چون از همه فرق اهل سنت خوانديم .

مجري :

لطف کنيد براي ما بيان کنيد که آيا از خود علما بزرگ اهل سنت داشتيم که استغاثه مستقيم به رسول خدا (صلي الله عليه و آله) داشته باشند ؟ آيا در کتب اهل سنت بيان شده يا نه؟

حضرت آيت الله حسيني قزويني :

در کتاب المواهب اللدنيه من منح المحمديه ، تأليف آقاي احمد بن محمد قسطلاني ( از علماي بزرگ اهل سنت و از شارحين صحيح بخاري ) جلد 4 ، با تحقيق صالح احمد الشامي ، صفحه 593 :

وينبغي للزائر ان يكثر من الدعاء والتضرع والاستغاثة والتشفع والتوسل به (ص) ...

وقد يتوسل بصاحب الجاه الي من هو اعلي منه ثم ان كلا من الاستغاثة والتوسل والتشفع والتوجه بالنبي (ص) ... واقع في كل حال ، قبل خلقه وبعد خلقه ، في مدة حياته في الدنيا وبعد موته في مدة البرزخ وبعد البعث في عرصات القيامة .

سزاوار است که زائر دعا و تضرع و استغاثه و تشفع و توسل به رسول خدا (صلي الله عليه و آله) داشته باشند ...

اين کلمه تضرع ، بالاتر از توسل است که شيعيان در حرم هاي ائمه (عليهم السلام) انجام مي دهند.

استغاثه و توسل و تشفع و توجه به رسول خدا (صلي الله عليه و آله)‌ همان طور که در کتاب تحقيق النصره و مصباح الظلام نقل شده ، در هر حالي بوده چه قبل از خلقت و چه بعد از خلقت آن حضرت . در زمان حيات دنيوي و بعد از مگر در زمان برزخ و در قيامت .

در صفحه بعد توسل حضرت آدم را نقل مي کند و در صفحه 595 ادامه مي دهد :

ولقد كان حصل لي داء اعيا دواؤه الاطباء واقمت به سنين فاستغثت به (ص) ليلة الثامن والعشرين من جمادي الاولي سنة ثلاث وتسعين وثمانمائة بمكه زادها الله شرفا ، ومنّ عليّ بالعود في عافية بلا محنة فبينا انا نائم اذ جاء رجل معه قرطاس يكتب فيه ، هذا دواء لداء احمد بن القسطلاني من الحضرة الشريفة بعد الاذن الشريف النبوي ثم استيقظت فلم اجد بي والله شيئا مما كنت اجده وحصل الشفاء ببركة النبي (ص) .

ووقع لي ايضا في سنة خمس وثمانين وثمانمائة في طريق مكة بعد رجوعي من الزيارة الشريفة لقصد مصر ، ان صرعت خادمتنا غزال الحبشية واستمر بها اياما ، فاستشفعت به (ص) في ذلك فأت آت في منامي ، ومعه الجني الصارع لها فقال : لقد ارسله لك النبي (ص) فعاتبته وحلقته ان لايعود اليها ثم استيقظت وليس بها قلبة كانما نشطت من عقال ، ولازالت في عافية من ذلك ...

من دچار بيماري سختي شدم که پزشکان همه از درمان من عاجز شدند. دو سال در مدينه ماندم و به رسول خدا (صلي الله عليه و آله) استغاثه کردم (يا رسول الله مراشفا بده ) خداي عالم بر منت گذاشت و شفا داد . به اين صورت که من خواب بودم ، شخصي آمد و کاغذي در دستش بود ، گفت آن کاغذ چيست؟ گفت : اين دواي احمد بن قسطلاني از طرف رسول خدا (صلي الله عليه و آله) است ( نه از طرف خداوند ) از خواب بيدار شدم . به خدا سوگند آثار بيماري در من نبود و من به برکت پيامبر (صلي الله عليه و آله) شفا پيدا کردم .

بعد از مدتي که گذشت در سال 885 هـ از زيارت پيامبر (صلي الله عليه و آله)‌ بر مي گشتم که به سمت مصر بروم ، يکي از خادمين ما گرفتار تشنج و رعشه بدن شد . چند روز طول کشيد ، من از رسول خدا (صلي الله عليه و آله) براي اين خادم طلب شفا کردم . کسي در خوابم آمد که چيز همراهش بود . گفت اين را پيامبر اکرم (صلي الله عليه و آله) براي تو فرستاده که آن بيماري ديگر به آن خادم بر نمي گردد . از خواب بيدار شدم ، ديدم اين خادمه ديگر رعشه و تشنج ندارد و سلامتي خود را به دست آورده است .

اين هم دو مورد از استغاثه مستقيم به رسول خدا (صلي الله عليه و آله) که يکي از علماي بزرگ اهل سنت آن را نقل کرد .

تعبير ديگري از آقاي ابن الحاج از علماي مالکي ، متوفاي 737 هـ دارد که مواردي را نقل مي کند :

... فمن توسل به أو استغاث به أو طلب حوائجه منه فلا يرد ولا يخيب لما شهدت به المعاينة والآثار ...

هر کس به پيامبر (صلي الله عليه و آله) توسل کند يا به آن حضرت استغاثه کند يا اين که حوائج خود را از پيامبر (صلي الله عليه و آله) بخواهد ، حاجت او رد شدني نيست و نااميد نمي شود . من خودم شاهد بودم مواردي را که از حضرت حاجت خواستند و حاجت خود را هم گرفتند .

الفاسي العبدري (ابن الحاج ) ، ابو عبد الله محمد بن محمد ، المدخل ، ج 1 ، چاپ مکتبه دار التراث قاهره ، ص 285

مورد بعدي از کتاب تاريخ دمشق است که در آن آمده محمد بن منکدر از علماي بزرگ اهل سنت هميشه کنار مسجد النبي (صلي الله عليه و آله) مي آمد :

قال : ويأت في المسجد متلوذا بقبر رسول الله (ص) مرة ، وبمنبره مرة ، حتى كاد يصبح ، فإذا شخص في السواد يقول له : دونكها يا محمد قال : فمد يده ، فإذا صرة فيها ثمانون دينارا قال : وغدا عليه الرجل ، فدفعها إليه ...

مشکلي داشت و به قبر رسول خدا (صلي الله عليه و آله) پناهنده مي شد و به ايشان توسل مي کرد و مي گفت : يا محمد! . دستش را سمت ضريح مطهر دراز کرد و کيسه اي گرفت که در آن 80 دينار بود .

ابي القاسم علي بن الحسن ابن هبه الله بن عبد الله شافعي ، تاريخ مدينه دمشق ، ج 56 . ص 61

امثال اين قضايا در کتاب هاي اهل سنت بسيار زياد هست . اگر بخواهيم اين موارد را بيان کنيم ، حدود هشتاد مورد در کتب علماي تراز اول اهل سنت را بيان شده از استغاثه ، توسل ، طلب حاجت از پيامبر (صلي الله عليه و آله) ، تحريک مردم به توسل به رسول خدا (صلي الله عليه و آله) ، استغاثه به آن حضرت کار انبياء و پيامبران ، علما و سلف صالح بوده .

مجري :

سخنان استاد بسيار زيبا بود مخصوصا عباراتي که از آقاي سمهودي و سبکي ، از تضرع و تشفع و استغاثه نقل کردند . همان کارهاي که شيعيان انجام مي دهند و ما در شب هاي ماه مبارک رمضان عرض کرديم که بين شيعه و سني حقيقي ، در توسل و استغاثه هيچ تفاوتي نيست . همان گونه که علماي اهل سنت تضرع و تشفع و استغاثه را در حرم هاي نبوي و ائمه معصومين (عليهم السلام) معتقد هستند ، ما هم معتقديم .

آنچه که مهم است اين است که ما و اهل سنت در يک طرف و اين وهابي هاي تکفيري در طرف ديگر قرار دارند و به بهانه توسل و استغاثه مسلمانان را تکفير مي کنند .

تماس بينندگان

بيننده : آقاي خوانساري از قم ـ شيعه

قبل از اين که مطالبم را آغاز کنم ، آيه اي از سوره زمر را بخوانم : أَفَمَنْ شَرَحَ اللَّهُ صَدْرَهُ لِلْإِسْلَامِ فَهُوَ عَلَى نُورٍ مِنْ رَبِّهِ فَوَيْلٌ لِلْقَاسِيَةِ قُلُوبُهُمْ مِنْ ذِكْرِ اللَّهِ أُولَئِكَ فِي ضَلَالٍ مُبِينٍ . زمر / 22

در چند آيه بعد مي فرمايد :

فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنْ كَذَبَ عَلَى اللَّهِ وَكَذَّبَ بِالصِّدْقِ إِذْ جَاءَهُ أَلَيْسَ فِي جَهَنَّمَ مَثْوًى لِلْكَافِرِينَ . وَالَّذِي جَاءَ بِالصِّدْقِ وَصَدَّقَ بِهِ أُولَئِكَ هُمُ الْمُتَّقُونَ. زمر / 32 و 33

برادران و خواهران شيعه و سني ! من به عنوان يک شيعه دستم را دراز مي کنم از اتهاماتي که به تشيع زده مي شود . يکي از آن ها توسل است ، سجده کردن بر مهر .

با اجازه از استاد بزرگوار چند مطلب را بيان مي کنم . شما ملاحظه کنيد برادر شيعه شما به حج مشرف مي شود ، سي دي را پخش مي کنند که عده اي از شيعيان به مضجع شريف امام حسين (عليه السلام) مشرف شده بودند و در حال زيارت ضريح مطهر آن حضرت هستند . اتهام مي زنند که قبله شما کربلا است .

برادر اهل تسنن ! که لازم است به فرموده قرآن کريم فرمايشات هر کسي را خوب گوش کنيد و خوب هاي آن را انتخاب کنيد . اگر حضرت سيد الشهدا (عليه السلام) در حدود هزار و چند صد سال پيش مي فرمايد : الا ترون انّ الحق لايعمل به و انّ الباطل لايتنهي عنه . ما سر فرود مي آوريم و احترام مي گذاريم و اين حلقوم را نگه مي داريم . در يک جاي مرفه و در حال رفاه اين سخن را نگفته اند . بدن مطهر ايشان را قطعه قطعه کردند و فرزندان و خانواده آن حضرت را اسير نمودند ، بدن هاي مطهر آن ها را زير سم اسبان لگد کوب کردند. براي چه اين کار را انجام دادند ؟ براي دفاع از کعبه و دفاع از قرآن .

ما عرض ادب مي کنيم و احترام اين حلقوم را نگه مي داريم و آن را هر ساله تجديد کرده و فرياد مي کنيم . آيا به نظر شما جاي تشکر و قدرداني از اين برادران نيست ؟ و اتهام شرک و اين که ما کربلا را کعبه و قبله خود قرار داده ايم ، بي انصافي نيست ؟

به نظر بنده برادران اهل تسنن ما نوعا اين گونه نيستند ، همان گونه که حضرت عالي از کتاب آقاي سمهودي و ديگران فرموديد . عده اي از عزيزاني که في قلوبهم مرض هستند ، عرض مي کنم که اين دنيا تا زنده است ، جاي توبه مي باشد . خداوند باب توبه را مفتوح گذاشته .

والله اتهام به شيعه که مشرک است ، شايد گناه نابخشودني باشد . شيعيان راضي نيستند ، مگر غير از اين است که ما لا اله الا الله و محمد رسول الله مي‌گوييم؟

مگر امام حسين (عليه السلام ) در دعاي عرفه غير از توحيد چيز ديگري هم فرموده اند ؟ غير از اميرالمؤمنين علي بن ابيطالب (عليه السلام) چه کسي مي تواند اين گونه خداوند را در خطبه توحيديه نهج البلاغه ، معرفي کند ؟ حال اگر ما نسبت به اميرالمؤمنين علي بن ابيطالب (عليه السلام) اظهار ارادت کنيم ، مشرک هستيم ؟

اگر شما اين سخنان را از روي نا آگاهي مي گوييد ، تحقيق کنيد شيعه مشرک نيست ، موحد است . شيعه سمبل توحيد است .

برادران اهل سنت ! اگر ما روي زمين سجده مي کنيم ، مي گوييم روي فرش نمي خواهيم سجده کنيم ، فرشي که نقش گل و بلبل دارد و شايد جاي پاي احتياط باشد . خاک را گل کرديم و روي آن سجده مي کنيم . فرض کنيد شما در سليقه در حرف ها ، اگر يک شيعه اي در گوشه اي از دنيا ، اختلاف سليقه اي داشت و سخني گفت ، شما بايد آن را سي دي کرده و پخش کنيد ؟

من مي دانم اين شبکه شايد حدود صد ميليون بيننده در تمام جهان دارد و خيلي ها علاقمند به اين شبکه هستند . من به همه اهل تسنن عرض مي کنم ، عزيزان ، برادران و خواهرانم ! نسبت به تشيع هر حرفي را که مي شنويد ، تحقيق کنيد . ببينيد که چه خون دل هايي خورند و چه علمايي از ما را در طول تاريخ به خاطر دفاع از مکتب اهل بيت (عليهم السلام) به دار آويخته اند . اين در تاريخ کشور خودمان است . اما اين شيعياني که در اين روز ها در سراسر جهان کشته مي شوند ، شما بگوييد بايّ ذنب قتلت ؟؟؟

مگر شيعه چه گفته است ؟ فرض کنيد که فتواي شما اين است نبايد توسل کرد ، ما اگر توسل کرديم ، مشرک مي شويم ؟ اگر سليقه شما اين است که بايد روي زمين مسطح سجده کنيد ، پس شما ببينيد شيخ انصاري که شيخ اعظم ما ست و تمام مجتهدين ما اگر با سواد شدند ، به خاطر کتاب هاي ايشان است . در کتاب مکاسب ايشان ، صفحه 78 ، امير المؤمنين علي بن ابيطالب (عليه السلام ) مي فرمايد : خلفا ، شايد در زمان خليفه دوم ، در باب اراضي مفتوح العنوه اذن امير المؤمنين (عليه السلام) را مي گرفتند ، ولو اين که ما انتقادهايي را از خلفا داريم .

انتقادهايي که ما داريم ، جاي خودش را دارد . اگر کسي نقدي داشت ، مشرک است . حال اين بيان کردن نقد فرق مي کند يکي مؤدبانه مي گويد ، ديگر با لحن ديگري .

مجري :

کلام شما بسيار متين است که هر سخني را که درباره شيعه مي شنوند ، تحقيق کنند که واقعا اين سخن در باره شيعه صحيح است يا خير ؟ يا اين که نسبت به اعتقاداتي که شيعه دارد ، سريع مهر مشرک بودن را بر شيعه مي زنند . متأسفانه اين بسيار ناجوانمردانه است که ما گفتيم عزيزان اهل سنت اين گونه نيستند و اين وهابيت است که اين کارها را انجام مي دهند .

بيننده : علي از تهران ـ اهل سنت

اين بيننده اشاره به آيه زيبايي از قرآن کردند : به بندگان من بگو آن هايي که سخنان را مي شنوند ، پس بهترين آن را تبعيت کنند . من کلامي از اميرالمؤمنين علي بن ابيطالب (عليه السلام) نقل مي کنم که من قال را نگاه نکنيد ، ما قال را نگاه کنيد .

ما هم بايد هم آيه قرآن و هم نص سخن اميرالمؤمنين (عليه السلام) را بگيريم و به سخنان طرف مقابل خود گوش کنيم ؛ حتي از زبان اهل سنت ، مسيحي يا يهودي باشد و به فرموده باري تعالي بايد بهترين آن را تبعيت کنيم .

از زماني که خداوند انسان را خلق کرد و براي هدايت او پيامبراني را مبعوث و کتاب آسماني نازل کرد ، همواره اطاعت از کتاب خدا و سنت پيامبران الهي به عنوان دو مأخذ عظيم هدايت از طرف خداي متعال براي انسان ها در هر دوره اي از ادوار بشر مورد تأکيد بوده است . مادامي که انسان ها بر اين دو مأخذ بزرگ ثابت قدم بوده باشند، همواره بر صراط مستقيم ماندگار بوده اند .

به نص صريح قرآن کريم در هر دوره اي از ادوار بشر ، زماني که انسان ها از اين دو مأخذ بزرگ دور شده اند ، در حقيقت بر وادي انحراف گام برداشته اند .

ما اهل سنت ، در حقيقت از خطيب بغدادي و ابن جوزي و سبکي و ابن تيميه و امثال اين ها ، دين خود را نمي گيريم ؛ بلکه بالاتر از اين ها ما دين خود را از ابو بکر و عمر و علي بن ابيطالب (عليه السلام) ، نمي گيريم . ما دين خود را از کتاب خدا و سنت مطهر رسول مکرم اسلام (صلي الله عليه و آله) كه ائمه اطهار (عليهم السلام) و صحابه هم بر اين دو مأخذ بوده است ، مي گيريم.

حال برگرديم به قرآن که کتاب هدايت است . خداوند توسل را در قرآن مطرح نموده اند و دو دسته از آيات را به توسل اختصاص داده اند . دسته اي از آيات ، توسل را مشروع و دسته اي ديگر آن را نامشروع مي داند . بنابر طبيعت بشري در نوع اول توسل اختلاف کمتر است ، به همين دليل آيات کمتري در اين باره آمده است . اما در نوع توسل غير مشروع ، آيات متعدد و فراواني در قرآن آمده است که مي توان آن را باز هم به دو دسته تقسيم کرد . آياتي که پيامبر خدا (صلي الله عليه و آله) را خطاب قرار مي دهند . دست دوم آياتي که انسان ها را خطاب قرار مي دهند .

بالفرض مثال زماني که خداوند مي فرمايد : اي پيامبر تو نمي تواني صداي خود را به گوش مردگان برساني . اي پيامبر تو نمي تواني کساني را که در قبر ها هستند ، شنوا کني .

زماني که اين نص صريح از قرآن آن هم در مورد شخصيت بزرگوار رسول خدا (صلي الله عليه و آله) هست که ايشان نمي توانند آن ها شنوا کنند ، ما چطور مي توانيم صداي خود را به آن ها برسانيم . سؤال دوم اين که خداوند خطاب به انسان ها در آيات متعددي فرموده اند : اي انسان ها شما به جاي اين که مرا بخوانيد ، کساني را به جاي من مي خوانيد که صداي شما را نمي شنوند . کساني را مي خوانيد که مثل شما بندگان من هستند ، کساني را مي خوانيد که نمي توانند به شما سود و ضرري برسانند . کساني را به جاي من مي خوانيد که استطاعت اين را ندارند که خودشان را ياري کنند . کساني را مي خوانيد که مالک روزي شما نيستند . کساني را مي خوانيد که از دعاي شما بي خبرند ، آن از دعاي شما غافل هستند.

مجري :

من از شما سؤالي دارم . شما به عنوان اهل سنت مطالب بسيار زيبايي بيان کرديد . اين که ما از کتاب و سنت پيروي مي کنيم ، که متأسفانه الان وهابي ها فقط کتاب و کتاب مي گويند و سنت را قبول ندارند . بحث دوم اين که شما توسل را قبول داريد ؛ ولي مشروط ، اين که قسمتي مشروط و قسمتي غير مشروط . بحث اولي که شما سنت را مي گوييد ، باز هم بحث مفصلي دارد که زمان آن نيست که بخواهيم در باره آن بحث کنيم که اين سنت را از چه کسي بگيريم .

اما بحث توسلي که شما مي فرماييد و آياتي را خوانديد در خصوص بت پرستي بود و اگر بخواهيم انبياء و صالحين را واسطه فيض خداوند قرار دهيم را شامل نمي شود و بر مي گردد به بحث توسلي که شما در قسمت اول گفتيد قبول داريم . شما اين مطلب را مي پذيريد ؟

بيننده :

شما فرموديد که کساني هستند که فقط کتاب خدا را قبول دارند و سنت را قبول ندارند . در حقيقت اين نوع تفکر کاملا در مغايرت با آيات قرآن است . اما چيزي که شما مطرح کرديد ، بنده فقط قطره اي از درياي بي کران آيات قرآن را بيان کردم ، آن جايي که خداوند مي فرمايد : اي پيامبر اعلام کن و بگو من تنها و تنها خداوند را مي خوانم و اگر من کسي را به جاي خداوند بخوانم ، شريک براي خداوند قائل شده ام . اين آيات در خصوص توسل است .

حضرت آيت الله حسيني قزويني :

اين که مي گويد خداوند را فقط مي خوانم و غير خدا را نمي خوانم . در اين جا مراد از خواندن چيست ؟ يعني غير خدا را خواندن شرک است ؟

بيننده :

علم بنده در اين حد نيست که بگويم شرک است يا نيست . اما اين آيه را خدمت شما عرض کردم که خداوند مي فرمايد : اي پيامبر ! اعلام کن و بگو ( در اين جا حتما فرمان مهمي است که به خود رسول خدا (صلي الله عليه و آله ) مي گويد ) تنها و تنها خداوند را مي خوانم و کسي را با خداوند نمي خوانم .

يعني اگر کسي را با خداوند بخوانم ، در واقع براي خداوند شريک قائل شده ام .

حضرت آيت الله حسيني قزويني :

بنده سؤالي از شما دارم . رسول اکرم (صلي الله عليه و آله) مي فرمايد : وَالرَّسُولُ يَدْعُوكُمْ فِي أُخْرَاكُمْ، در جنگ احد است که پيامبر (صلي الله عليه و آله) صحابه را مي خواند . آيا در اين جا نعوذ بالله پيامبر (صلي الله عليه و آله) مشرک است . در اين جا « يدعوکم » مگر خواندن صحابه نيست ؟ شما که گفتيد : خداوند فرمود : غير خدا را نخوان .

بيننده :

حضرت استاد ! براي بنده مشکلي پيش آمده و من به شما و بينندگان عزيز متوسل شده ام که به نظرم اين توسل هيچ اشکالي ندارد . به خاطر اين که خدا محوري که در آيات قرآن است حفظ شود و به خاطر اين که بندگي بندگانش فقط و فقط براي خداوند باشد ، رسول خدا (صلي الله عليه و آله) مي فرمايد : من رسول و بنده خدا هستم . به خاطر اين که بندگي فقط در انحصار خداي عالم باشد و در انحصار غير خدا نباشد . اين عزت و حرمتي است که خداوند براي انسان خلق کرده است . زماني که خداوند انسان را آفريد : خداوند به خودش تبريک گفت ، فتبارک الله احسن الخالقين .

انسان را آفريد و حرمت به او داد ؛ پس انسان هم متقابلا بايد حرمت قائل شود و تنها و تنها بندگي خداوند را بکند .

حضرت آيت الله حسيني قزويني :

بنده خيلي واضح و روشن مي گويم که هر کسي حتي يک کودک هم اگر بشنود ، آن را متوجه شود. دعا در قرآن به دو معنا است : دعا به معناي عبادت و دعا به معناي خواندن .

دعا به معناي عبادت ، هيچ ارتباطي به توسل ندارد . اين که مي فرمايد : فَلَا تَدْعُ مَعَ اللَّهِ إِلَهًا آَخَرَ، يعني لاتعبد مع الله الها آخر . الَّذِينَ يَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ يعني الذين يعبدون من دون الله .

وگرنه اگر شما بگوييد هر خواندن توسل است و شرک به حساب مي آيد ، بنده سه آيه براي شما انتخاب کردم : يک آيه مربوط به حضرت نوح (عليه السلام) است که خداوند از قول حضرت نوح (عليه السلام) مي فرمايد : قَالَ رَبِّ إِنِّي دَعَوْتُ قَوْمِي لَيْلًا وَنَهَارًا ، پرودگارا من قوم خود را شب و روز ( به سوي ) دعوت کردم . نوح / 5

آيا در اين جا حضرت نوح (عليه السلام) به قوم متوسل شد ؟ يعني حضرت نوح (عليه السلام) شرک خود را بيان مي کند ؟

آيه دوم : از قول رسول خدا (صلي الله عليه و آله) نقل مي کند : وَالرَّسُولُ يَدْعُوكُمْ فِي أُخْرَاكُمْ ، و پيامبر (صلي الله عليه و آله) از پشت سر ، شما را صدا مي زد . آل عمران / 153

آيه سوم : خطاب به صحابه مي گويد : لَا تَجْعَلُوا دُعَاءَ الرَّسُولِ بَيْنَكُمْ كَدُعَاءِ بَعْضِكُمْ بَعْضًا. صدا کردن پيامبر (صلي الله عليه و آله) را در ميان خود مانند صدا کردن يکديگر قرار ندهد . نور / 63

پس اين که شما گفتيد به رسول خدا (صلي الله عليه و آله) خطاب مي شود : اي پيامبر غير خدا را نخوان . در صورتي که در آيه 153 آل عمران مي گويد : پيامبر شما را مي خواند .

اين کاملا واضح و روشن است بر اين که مراد از« يدعوا » صدا کردن است . اما يدعوا در آيات ديگر که در کتاب هاي خود اهل سنت بيان شده :

در کتاب تفسير ابي السعود ، (از علماي بزرگ اهل سنت ) :

وَمَنْ أَضَلُّ مِمَّنْ يَدْعُو مِنْ دُونِ اللَّهِ مَنْ لَا يَسْتَجِيبُ لَهُ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ وَهُمْ عَنْ دُعَائِهِمْ غَافِلُونَ .

چه کسي گمراه تر از کسي است ک غير خدا را مي خواند ، در حالي که استجابت نمي کند تا قيامت. احقاف / 46

تعبير اين عالم بزرگوار اين است :

أى هم أضل من كل ضال حيث تركوا عبادة خالقهم السميع القادر المجيب الخبير إلى عبادة مصنوعهم العارى عن السمع والقدرة والاستجابة

در اين جا نمي گويد دعاي خالق . پس ومن اضل ممن يدعوا من دون الله يعني يعبد من دون الله .

تفسير أبي السعود ج 8 ص 78

در تفسير بغويي آمده است :

وَمَنْ أَضَلُّ مِمَّنْ يَدْعُو مِنْ دُونِ اللَّهِ مَنْ لَا يَسْتَجِيبُ لَهُ ( يعني الأصنام لا تجيب عابديها إلى شيء يسألونها ...(

مراد از من اضل ممن يدعوا يعني يعبد من دون الله و مراد از دون الله ، بت ها است نه پيامبران .

بغوي ، تفسير بغوي ، ج 4 ، ص 163

در تفسير سمرقندي و تفسير نسفي اين چنين است . در الجامع الاحکام آقاي قرطبي نيز همين آيه را مي آورد :

منظور از من اضل ممن يدعوا ، بت هاي است که مي پرستيدند .

آيه دوم که حضرت عالي هم بيان کرديد :

إِنَّ الَّذِينَ تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ عِبَادٌ أَمْثَالُكُمْ فَادْعُوهُمْ فَلْيَسْتَجِيبُوا لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ .

غير خدا را که شما صدا مي کنيد ، بندگاني مثل شما هستند .

آيا در اين جا يدعون به معناي صدا است يا به معناي عبادت است ؟

در تفسير طبري ، با تحقيق دکتر عبد الله بن عبد الحسن ترکي ، ج 10 ، صفحه 195 :

يقول جل ثناؤه لهولاء المشركين من عبدة الاوثان موبخهم علي عبادتهم مالايضروهم ولا ينفعهم من الاصنام : ان الذين تدعون ايها المشركون آلهة من دون الله ويعبدونها شركا منكم .

خداوند عالم در اين جا مشرکين را توبيخ مي کند ، آن هايي که بت ها را مي پرستند . شما بت هايي را عبادت مي کنيد که براي شما نه ضرري دارد و نه منفعتي . نه مي تواند به شما بلا نازل کند و نه بلا را از شما بر طرف کند .

طبري ، تفسير طبري ، باتحقيق دکتر عبد الله بن عبد الحسن ترکي ، ج 10 ، ص 195

آيه 72 سوره حج :

إِنَّ الَّذِينَ تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ لَنْ يَخْلُقُوا ذُبَابًا.

اي يقول ان جميع ما تعبدون من دون الله من الآلهة والاصنام لوجمعت لم يخلقوا ذبابا في صغره وقلته .

آن هايي که غير خدا را عبادت مي کنيد از بت ها و خدايان دروغين ، اگر همه آن ها با هم جمع شوند حتي نمي توانند يک مگس را خلق کنند .

طبري ، تفسير طبري ، با تحقيق دکتر عبد الله بن عبد الحسن ترکي

آيات که خوانديم دعا به معناي عبادت کردن بود . اما اين آيات دعا به معناي صدا زدن است :

گفتيد : اي پيامبر تو نمي تواني به مردگان بشنواني .

إِنَّكَ لَا تُسْمِعُ الْمَوْتَى وَلَا تُسْمِعُ الصُّمَّ الدُّعَاءَ ...

در اين جا خداي عالم مي فرمايد :

اي پيامبر اين مشرکيني که سخن تو را مي شنوند و عکس العملي از خود نشان نمي دهند ، مثل مرده هستند .

اين مشرکيني که دل مرده هستند ، نمي تواني چيزي به آن ها برساني . در اين جا قرآن به صراحت مي گويد : کسي که کر است ، صداي شما را نمي شنود . مگر نستجير بالله پيامبر (صلي الله عليه و آله) به قول مرحوم فلسفي (ره) رفته بودند قبرستان و مرده ها را موعظه مي کردند که خداوند بگويد : انک لاتسمع الموتي ...

قوله تعالى : «فإنك لاتسمع الموتى» أي وضحت الحجج يا محمد لكنهم لإلفهم تقليد الأسلاف في الكفر ماتت عقولهم وعميت بصائرهم فلا يتهيأ لك إسماعهم وهدايتهم .

اي پيامبر نسبت به مشرکين تمام حجت ها روشن است . اين کفار به خاطر تبليغ از گذشتگانشان عقلشان مرده و چشمانشان کور شده . تو اي پيامبر نمي تواني آن ها را بشنواني و هدايت کني .

قرطبي ، تفسير قرطبي ، ج 14، ص46

اين سخنان امام قرطبي ، يکي از علماي بزرگ اهل سنت مي باشد ، يک عالم شيعه نيست .

در کتاب فتح الباري شرح صحيح بخاري آمده :

وأما استدلالها بقوله تعالى «انك لا تسمع الموتى» فقالوا معناها لا تسمعهم سماعا ينفعهم أو لا تسمعهم الا أن يشاء الله.

تو اي پيامبر نمي تواني به کفار چيزي را بشنواني که اين ها منفعتي ببرند .

ابن حجر عسقلاني ، فتح الباري شرح صحيح بخاري ، ج3، ص234

در کتاب غريب الحديث نيز بيان شده است :

فإنك لا تسمع الموتى :

يريد والله أعلم الكفار أي إنك لا تقدر أن تهديهم وتوفقهم لقبول الحق وقد كانوا يسمعون كلام الله بآذانهم إذا تلي عليهم إلا أنهم إذ لم يقبلوه صاروا كأن لم يسمعوه ...

کفار حق را قبول نمي کنند ؛ چون زماني که صداي شما را مي شنوند ، به هيچ وجه به سخنان شما گوش نمي کنند .

خطايي بستي ، احمد بن محمد بن ابراهيم ، غريب الحديث ، ج1 ، ص 342

هم چنين اين آيه که شما نخوانديد و شايد بهتر از آن آيه بود :

وما انت بمسمع من في القبور .

اي پيامبر ، کساني را که در قبر ها هستند را نمي تواني بشنواني .

أي كما لا ينتفع الأموات بعد موتهم وصيرورتهم إلى قبورهم وهم كفار بالهداية والدعوة إليها كذلك هؤلاء المشركون الذين كتب الشقاوة لاحيلة لك فيهم ولا تستطيع هدايتهم .

همان گونه هدايت و دعوت براي مرده هايي که در حال کفر مرده اند و به قبر رفته اند ، فايده اي ندارد ، اين مشرکيني که خداوند براي آن ها شقاوت را نوشته ، نمي تواني بشنواني .

ابن کثير دمشقي ، تفسير قرآن العظيم ، ج3، ص553.

اما در تفسير طبري آمده :

وما يستوي الاحياء ولا الاموات .

هذا مثل ضربه الله لهذا المؤمن الذي يبصر دينه وهذا الكافر الأعمى فجعل المؤمن حيا وجعل الكافر ميتا ميت القلب أو من كان ميتا فأحييناه قال هديناه إلى الإسلام كمن مثله في الظلمات أعمى القلب وهو في الظلمات أهذا وهذا سواء .

... کساني که قلب هايشان مرده و در ظلمات هستند ، نمي توانند صداي شما را بشنوند و با آن ها بفهماني .

طبري ، محمد بن جرير ، تفسير طبري ، ج 22 ، ص 128

بيننده :

بنده از صحبت هاي جنابعالي در باره دعا دو معنا را متوجه شدم : يکي معناي خواندن و دومي به معناي عبادت است . فرمايش شما بسيار متين است . آيات زيادي را شما بيان کرديد ، در آيه ومن اضل ممن يدعو ... در واقع دعا به معناي عبادت کردن بيان کرده . چه کساني ستمکار تر است که به جاي خدا کساني را مي خواند که تا روز قيامت او را جواب نمي دهد . البته جواب مي دهند ؛ اما در روز قيامت .

وهم عن دعائهم الغافلون . ضمير «هم » آورده که همگي آن ها از دعاي شما غافل هستند . خداوند مي فرمايد : تا روز قيامت دعاي شما را نمي شنوند ، روز قيامت چه اتفاقي مي افتد ؟

آيه بعدي توضيح داده که روز قيامت زماني که مردم محشور مي شوند ، کساني که خوانده شده اند ، در واقع دشمنان کساني مي شوند که آن ها را خوانده اند . وَكَانُوا بِعِبَادَتِهِمْ كَافِرِينَ، و عبادت آن ها را در واقع منکر مي شوند .

حضرت آيت الله حسيني قزويني :

اين جا يک اشتباه براي شما صورت گرفته ، بنده ذيل وَهُمْ عَنْ دُعَائِهِمْ غَافِلُونَ را خواندم . بيان مي کند که خداوند عالم در روز قيامت ، تمام جمادات حتي بت ها را زنده مي کند ، همان طوري که دست و پا شهادت مي دهند ، خود همين بت ها عليه بت پرستان شهادت مي دهند .

مفسرين اهل سنت همه اين موارد را بيان کرده اند . حتي مثلا اگر ما به حيوانات ظلم کرده باشيم ، با اين که حيوان هيچ حساب و کتابي ندارد ؛ ولي خداوند او را زنده مي کند ، تا آن حيوان شکايت ما را نزد خداوند بکند . بعد از آن خداوند او را تبديل به خاک مي کند که کفار مي گويند اي کاش ما هم مثل آن حيوان به خاک مبدل مي شديم .

شما يک آيه بياور که « دعا » به معناي توسل باشد ؟

بيننده :

پس اجازه دهيد بنده چند جمله از تفسير الميزان علامه طباطبايي را در خصوص بت پرستي بيان کنم . ايشان در ذيل آيات 36 تا 49 سوره هود ، بحث مفصلي با عنوان چگونگي آغاز بت پرستي در ميان بشر از کجا نشأت گرفته است ؟

بحث بسيار زيبا و قشنگي را حضرت علامه (ره ) بيان مي کند . ايشان در جمع بندي کلام خود مي گويند : بت پرستي از آن جا شروع شده که مجسمه مردان بزرگ و پيکر آن را مخصوصا بعد از مرگ به عنوان ياد بود مي ساختند و در برابر آن ها خضوع مي کردند . روي آوردن به مجسمه مردگان يا پرستش آن ها يکي از شواهدي است که نشان مي دهد آن ها معتقد بودند با مرگ از ميان نمي روند و ارواحشان بعد از مرگ باقي است .

حضرت آيت الله حسيني قزويني :

مراد شما چيست ؟ الان از رحلت رسول خدا (صلي الله عليه و آله) 1400 سال مي گذرد . در اين 1400 سال آيا شده کساني که به پيامبر (صلي الله عليه و آله) متوسل مي شوند ، بگويند ما ايشان را عبادت مي کنيم ؟ آن هايي که به اميرالمؤمنين علي بن ابيطالب (عليه السلام) و امام حسين (عليه السلام) متوسل مي شوند ، بگويند نعوذ بالله اين عزيزان را عبادت مي کنيم ؟

حال در تاريخ اتفاقي افتاده و ما بياييم اين را ملاک قرار دهيم ، همان طور که اين بت ها در گذشته آدم هاي صالحي بودند و مردم به آن ها متوسل مي شدند بر اين که بعد از توسل اين ها را مثل بت بپرستند ؛ پس ما نبايد به پيامبر و صالحين را توسل داشته باشيم ، شايد در آينده اين ها به بت تبديل شوند.

ببينيد عزيزم ! اين ها يک سري تفکرات سلفي است براي اين که اذهان مردم را مشوش کنند . وگرنه اين عباراتي را که من امشب خواندم مثل آقاي سمهودي ، سبکي ، قسطلاني و غيره ، حتي اين افراد مي گويند به صورت مستقيم از رسول خدا (صلي الله عليه و آله) حاجت خواستن مشروع است ؛ مثلا اي پيامبر حاجت مرا بده ، مشکلم را حل کن . تشنه ام ، سيرابم کن .

بنده در يک از همين برنامه ها موارد متعدد را از کساني که گرسنه يا تشنه بوده اند ، به قبر آن حضرت متوسل شدند و مستقيم از خود رسول خدا (صلي الله عليه و آله) طعام خواستند ، پيامبر (صلي الله عليه و آله) به خواب يکي از مسلمان ها آمده و براي آن شخص غذا آورده .

بنده از شما تشکر مي کنم و از شما تقاضا دارم اين بحث هايي که داشتيم را با دقت نگاه کنيد و در جلسات آينده يک آيه از قرآن را بيان کنيد که در آن کلمه دعا به معناي توسل آمده باشد . زماني که قرآن به صراحت مي گويد : يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسِيلَةَ ، مائده / 35 يا نسبت به ملائکه و انيباء مي گويد : أُولَئِكَ الَّذِينَ يَدْعُونَ يَبْتَغُونَ إِلَى رَبِّهِمُ الْوَسِيلَةَ أَيُّهُمْ أَقْرَبُ . اسراء / 57

نسبت به حضرت يعقوب (عليه السلام) مي فرمايد : يَا أَبَانَا اسْتَغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا إِنَّا كُنَّا خَاطِئِينَ . نسبت به نبي مکرم (صلي الله عليه و آله) مي فرمايد : فَاسْتَغْفَرُوا اللَّهَ وَاسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ. در اين جا استغاثه و توسل آمده . اما شما يک لفظ را که در خواندن و عبادت کردن مشترک است بيان کرده ايد . بعد ما به اين ها بگوييم که در قرآن يک توسل ممنوع داريم ، کم لطفي و کم مهري است .

بيننده : احمد از دماوند ـ اهل سنت

براي بنده سؤالي در خصوص همين مطالبي که عرض کرديد ، مطرح شده مبني بر اين که حضرت علي (عليه السلام) توسل و وسيله را به ده چيز معنا کرده است . آيا ايشان نمي توانست بگويد که به من و فرزندانم و رسول خدا (صلي الله عليه و آله) توسل کنيد ؟

سؤال دوم اين که چرا همه مواردي که شفا مي گيرند يا حاجت خود را مي گيرند ، همه در خواب اتفاق افتاده ، از قرآن و سنت نيست ؟ مثلا شما مي گوييد فلاني به قبر رسول خدا (صلي الله عليه و آله) متوسل شد ، خواب ديد ، حاجت خود را گرفت . اين ها ملاک نيست ؛ بلکه ملاک ما قرآن و سنت است . آيا از راه قرآن و سنت مي توانيد به ما پاسخ دهيد ؟

حضرت آيت الله حسيني قزويني :

مگر ما در اين چهل روز که در مورد توسل صحبت مي کنيم ، غير از قرآن و سنت چيزي گفته ايم؟

بيننده :

يک عالمي که 700 سال پيش يه غذايي خورده و خواب ديده ، در صورتي که قرآن کلام خداست . خداوند از حيض زن سخن گفته ، آيا نمي توانسته از شفاعت و توسل و استغاثه صحبت کند .

حضرت آيت الله حسيني قزويني :

بنده از حضرت عالي تعجب مي کنم زماني که قرآن مي گويد : اتَّقُوا اللَّهَ وَابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسِيلَةَ ، تقواي پيشه کنيد و بين خود و خدا ، واسطه قرار دهيد . از اين واضح تر ، به چه زباني بگويد .

بيننده :

به نظر شما بنده بايد سخن شما را که يک عالم هستيد و کتاب خوانده ايد ، قبول کنم يا اين سخن حضرت علي (عليه السلام) را که شاگرد رسول خدا (صلي الله عليه و آله) بود ؟

حضرت آيت الله حسيني قزويني :

شما که حضرت علي (عليه السلام) را قبول نداريد . حضرت علي (عليه السلام) در کجا گفته اند که متوسل نشويد ؟

بيننده :

حضرت علي (عليه السلام) در نهج البلاغه توسل را به ده چيز معنا کرده . نمي دانم که خطبه 106 است يا 110 . همه ايراني ها هم نهج البلاغه دارند و آيه توسل را خوانده اند .

حضرت آيت الله حسيني قزويني :

خطبه 235 نهج البلاغه ، زماني که رسول خدا(صلي الله عليه و آله) از دنيا رفته اند و حضرت امير (عليه السلام) به حضرت متوسل مي شوند : بِأَبِي أَنْتَ وَ أُمِّي اذْكُرْنَا عِنْدَ رَبِّكَ وَ اجْعَلْنَا مِنْ بَالِك‏ ، اي رسول خدا ! واسطه شويد و نزد خداوند ازما ياد کن و ما را فراموش نکن .

اين هم نکته اي از نهج البلاغه در مشروعيت توسل بود .

بيننده :

منظور من اين است که حضرت علي (عليه السلام) وسيله را براي مسلمانان به ده چيز معنا کرده است . اين مورد را براي ما پيدا کنيد كه گفته باشد به من يا اولاد من يا به رسول خدا (صلي الله عليه و آله) توسل کنيد ؟

حضرت آيت الله حسيني قزويني :

امير المؤمنين علي بن ابيطالب (عليه السلام) مي فرمايد : إِنَّ أَفْضَلَ مَا تَوَسَّلَ بِهِ الْمُتَوَسِّلُونَ إِلَى اللَّهِ سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى.... ، بهترين چيزي که مي توان به آن توسل کرد اين است .... شما همين را مي گوييد ؟

شما فقط همين يک کلام را از حضرت علي (عليه السلام) را شنيده اي و سخنان بعد را نشنيده اي؟

بيننده :

من مي گويم سخن حضرت علي (عليه السلام) را گوش کنم يا شما که 1400 سال بعد از ايشان هستيد را گوش کنم ؟

حضرت آيت اله حسيني قزويني :

شما نه تابع بنده هستي و نه تابع امير المؤمنين علي بن ابيطالب (عليه السلام) هستي . شما ابتدا بگو مذهب شما چيست ؟ اگر حنفي هستي ، بنده از حنفي ها بياورم . مالکي هستي ، از مالکي ها بياورم . شافعي هستي ، من از شافعي ها بياورم .

بيننده :

پيامبر من نه امام شافعي است ، نه امام محمد حنبل ؛بلکه پيامبر من ، محمد مصطفي (صلي الله عليه وآله ) است . کتاب من قرآن ،کلام خداوند است .

مجري :

شما احکام شرعي خود را از چه کسي مي گيريد ؟ اصلا شما به احکام شرعي عمل مي کنيد ؟

بيننده :

احکام شرعي من با اصول دينم فرق مي کند . احکام شرعي ، جزء فروع دين است .

شما زماني که نمي توانيد پاسخ يک سؤال را بدهيد ، سعي داريد که مسائل را به فروع دين ربط دهيد .

حضرت آيت الله حسيني قزويني :

شما که نمي توانيد بگوييد حضرت علي (عليه السلام) چه فرموده اند . جمله ايشان را نمي داني ، با اين حال مي گويد که اميرالمؤمنين (عليه السلام) توسل را به ده چيز معنا کرده ، به شما چه ارتباطي دارد ؟ شما مي گوييد ده معنا کرده ، چند مورد را بيان کنيد تا ما پاسخ شما را بدهيم .

مجري :

يعني ما اگر کلام امير المؤمنين علي بن ابيطالب (عليه السلام) را در مورد توسل بيان کنيم ،شما توسل را مي پذيريد ؟

حضرت آيت الله حسيني قزويني :

اميرالمؤمنين (عليه السلام) و ائمه معصومين (عليهم السلام) به صورت مفصل ده ها و صدها روايت را بيان کرده اند . از خود حضرت امير (عليه السلام) بر اين که به ما متوسل شويد .

كتاب البرهان في تفسير القرآن ، جلد 2 ، صفحه 292 ، اميرالمؤمنين علي بن ابيطالب (عليه السلام) مي فرمايد : قرآن مي گويد : وابتغوا اليه الوسيلة ، انا وسيلته ، من همان وسيله بين شما و خداوند هستم .

در مناقب آل ابي طالب (عليهم السلام) ، جلد 3 ، صفحه 75 مي فرمايد : انا و ولدي ذريته ...

از اين واضح تر بيان کنند . بنده از خود نهج البلاغه بيان کردم که در خطبه 235 آمده : حضرت امير (عليه السلام) بعد از رحلت رسول اکرم (صلي الله عليه و آله) به رسول خدا (صلي الله عليه و آله) متوسل مي شود.

در خطبه اي هم که شما مي گوييد ، حضرت مي فرمايند : که بهترين وسيله براي توسل اين ده مورد است. آيا افضل دليل بر اين است که غير افضل شرک است ؟ مثلا شما در کتاب هاي خود داريد که نماز عصر افضل الصلوات است ؛ يعني نماز ظهر شرک و بت پرستي است ؟ نماز صبح شرک و بت پرستي است؟

قرآن به صراحت مي فرمايد : وابتغوا اليه الوسيلة . شما سخن قرآن را قبول نکرديد ؛ با اين که ادعا مي کنيد ، ملاکتان قرآن است . بعد عبارتي از حضرت علي (عليه السلام) و نهج البلاغه که به هيچ عنوان قبول نداريد ، را اصرار به اثبات آن داريد . در صورتي که حتي نمي دانيد اين عبارت در کجاي نهج البلاغه است .

ان شاء الله ما يک برنامه توسل را از ديدگاه امامان و ائمه شيعه بحث خواهيم كرد . ما بيش از صد روايت از ائمه معصومين (عليهم السلام)‌ در خصوص توسل داريم که امام صادق (عليه السلام) مي فرمايند : شعار الحسين يا محمد و شعارنا يا محمد . نه تنها متوسل مي شويم ؛ بلکه شعار ما توسل به رسول خدا (صلي الله عليه و آله) است .

برادر گرامي ! شما نه قرآن خوانده ايد و نه کلام ائمه (عليهم السلام) را مي داني ، فقط يک عبارتي را شنيده اي و همان را تکرار مي کنيد . مقداري توجه کنيد . اگر خواب است علماي شما نقل کرده اند ، با آب و تاب نقل شده ، باز هم علماي شما نقل کرده اند . علماي شيعه که بيان نکرده اند .

اگر آقاي قسطاني خواب خود را نقل مي کند ، کاري به خواب ايشان نداريم ، مهم اثري است که بعد از آن خواب مشاهده شده است . آقاي سبکي و سمهودي مي گويند : توسل و استغاثه من فعل الانبياء والمرسلين، کار انبياء و پيامبران بوده .

شما خواب را ملاک قرار بده . بلال بن حارث مزني ، صحابي رسول خدا (صلي الله عليه و آله) به قبر حضرت متوسل شده و ايشان را در خواب مي بيند . خواب خود را براي خليفه دوم نقل مي کند ، خليفه دوم او را تحسين مي کند و آن را تأييد مي کند . شما بهتر متوجه مي شويي يا خليفه دوم ؟

شما نه اميرالمؤمنين (عليه السلام) را قبول داريد و نه خليفه دوم و نه صحابه و نه ائمه (عليهم السلام) را . شما فقط يک چيز هايي از اين وهابي ها شنيديد . شما حتي نمي دانستي که احکام شرعي خود را از کجا مي گيري ؟ ما از علما بزرگ اهل سنت از حنفي ، مالکي ، حنبلي و شافعي ، توسل به رسول خدا (صلي الله عليه و آله) با استناد به آيه 64 سوره نساء ، را مطرح کرديم . يعني همه اين علما ، مشرک بودند ؟ يعني همه اين ها از قرآن بي خبر بودند ؟ اين کسي که آيه قرآن را براي توسل به رسول خدا (صلي الله عليه و آله) تفسير کرده اند ، همه اشتباه کرده اند ؟

برادر عزيز ! اين دنيا ارزش ندارد ، به والله در اولين لحظه که پا به آن دنيا بگذاريد ، پشيمان مي شويد . انکار توسل که خود ابن حجر هيثمي مي گويد : انکار توسل کفر است و اجماع علماي اسلام بر مشروعيت توسل به قبر رسول خدا (صلي الله عليه و آله) است .

در اين جا ادعاي اجماع مي کند ؛ يعني کسي که اجماع را انکار کند ، کافر است .

اين خطبه اي را که شما گفتيد ، خطبه 110 و نامه 37 نهج البلاغه است که اميدوار هستم مطالعه کنيد و ان شاء الله شک و شبهه شما هم در اين رابطه رفع شود . البته هم بنده و هم خانم هاي کارشناس شبکه به صورت مفصل اين خطبه را بيان و در باره آن توضيحات کافي را بيان نموده اند .

إِنَّ أَفْضَلَ مَا تَوَسَّلَ بِهِ الْمُتَوَسِّلُونَ إِلَى اللَّهِ سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى الْإِيمَانُ بِهِ وَبِرَسُولِهِ وَالْجِهَادُ فِي سَبِيلِهِ فَإِنَّهُ ذِرْوَةُ الْإِسْلَامِ وَكَلِمَةُ الْإِخْلَاصِ فَإِنَّهَا الْفِطْرَةُ وَإِقَامُ الصَّلَاةِ فَإِنَّهَا الْمِلَّةُ وَإِيتَاءُ الزَّكَاةِ فَإِنَّهَا فَرِيضَةٌ وَاجِبَةٌ وَصَوْمُ شَهْرِ رَمَضَانَ فَإِنَّهُ جُنَّةٌ مِنَ الْعِقَابِ وَحَجُّ الْبَيْتِ وَاعْتِمَارُهُ فَإِنَّهُمَا يَنْفِيَانِ الْفَقْرَ وَيَرْحَضَانِ الذَّنْبَ وَصِلَةُ الرَّحِمِ فَإِنَّهَا مَثْرَاةٌ فِي الْمَالِ وَمَنْسَأَةٌ فِي الْأَجَلِ وَصَدَقَةُ السِّرِّ فَإِنَّهَا تُكَفِّرُ الْخَطِيئَةَ وَصَدَقَةُ الْعَلَانِيَةِ فَإِنَّهَا تَدْفَعُ مِيتَةَ السُّوءِ وَصَنَائِعُ الْمَعْرُوفِ فَإِنَّهَا تَقِي مَصَارِعَ الْهَوَان‏.

افضل اين است که زماني که توسل مي کنيم به اعمال صالح توسل کنيم ؛ يعني اين که بهتر است که انسان خود را بسازد و گناهي در زندگي انجام نشود ، ايمان ، جهاد ، اخلاص ، نماز ، زکات ما به اندازه اي در سطح بالا باشد که بتوانيم خودمان واسطه ديگران باشيم . نه اين که خودمان واسطه داشته باشيم . اميرالمؤمنين علي بن ابيطالب (عليه السلام) مي فرمايد که بهترين چيز که مي توان به آن توسل کرد ، ايمان به خداست . ما که منکر اين مسئله نيستيم . ربنا آمنا فغفر لنا ذنوبنا .

شرح نهج البلاغه ، خطبه 110

افضليت يک چيزي باعث کفر چيز ديگر نمي شود . مثلا همان مثالي را که بنده زدم . که نماز عصر افضل از همه نماز ها است ؛ يعني باعث مي شود که نماز ظهر ما کفر شود .

مثلا خليفه دوم نقل مي کند :

وَالَّتِي يَنَامُونَ عنها أَفْضَلُ من التي يَقُومُونَ.

كساني كه نماز تراويح نمي خوانند و مي خوابند ، افضل از آن هايي است که نماز تراويح مي خوانند .

بخاري ، صحيح بخاري ، حديث 2010

شما به اين حديث عمل مي کنيد . در اين جا هم کلمه افضل دارد .

خدايا تورا قسم مي دهيم به آبروي محمد و آل محمد سوگند مي دهيم فرج مولايمان حضرت ولي عصر (عجل الله تعالي فرجه ) را هر چه سريعتر نزديک بفرما .

ما را از ياران ويژه آن حضرت قرار دهيد .

رفع گرفتاري از همه گرفتاران بگردان .

مجري :

ممنون و سپاسگذاريم از حضرت استاد که وقت خود را به ما دادند و هم چنين از شما بينندگان عزيز که تا اين لحظه با ما همراهي کرديد ، هم تشکر و قدرداني مي کنيم .



Share
1 | علی | Iran - Gorgan | ٢٢:٠٧ - ٠٩ فروردين ١٣٩٤ |
سیدبزرگوار،استادقزوینی عزیز!!!!!تمام کسانی که مخالف توسل هستند،نسبت به شخصی که به اوتوسل می کنند مشکل دارند.به خداقسم،به خداقسم اگربه ابوحنیفه،ابوبکر،عمر،ابن تیمیه متوسل شوید،عین توحیداست وهزارتاحدیث وروایت وآیه پیدا می کنند.امااگربه فرزندان زهرای اطهر وعلی مرتضی ورسول اکرم وفرزندان عزیزشان توسل شود شرک است.این اوج نفاق است.چه طوربه شپش های ابن تیمیه تبرک می جوینداما به گل های بوستان فاطمه (س)که می رسد،مشکل سازاست.خودشان هم خوب می دانند که حق با علمای شیعه است وفقط اجبازی وعناد می کنند.خدایااگرقابل هدایت نیستند خودشان ودودمانشان رانابودکن.به حق زهرای اطهر.
2 | علی | Iran - Gorgan | ٠٤:٠٧ - ١٢ فروردين ١٣٩٤ |
به قرآن الان اگه بگی به ابوبکریاعمریاعایشه یا ابوحنیفه و.....توسل کردم حاجت گرفتم،هزارتاالله اکبر می گویند وبه به وچهچه می کنند،اماپیامبرواهل بیت پاکش!!!!عین شرک است.این جماعت منفق به خاطر بغض وکینه ی علی بن ابیطالب علیه السلام اصول اسلام راهم منکرمی شوند.خدانابودشان کند.
3 | علیرضا | Iran - Tehran | ٠٦:١٧ - ١٦ فروردين ١٣٩٤ |
با سلام
آيا سوف هميشه اشاره به آينده بعيد دارد؟ يعني در ايه98سوره يوسف قَالَ سَوْفَ أَسْتَغْفِرُ لَكُمْ رَبِّيَ ؛ سوف اشاره به اينده دور دارد؟
همچنين آيا در آيه 54سوره مائده نيز فَسَوْفَ يَأْتِي اللّهُ بِقَوْمٍ ؛ سوف اشاره به آينده بعيد دارد؟

پاسخ:
با سلام
دوست گرامي
هر چند در ادبيات عرب ذکر شده است که سوف براي آينده دور است و سين براي آينده نزديک است ولي با نگاه به قرآن متوجه خواهيم شد که اين دو غير از اين معني، به معني تاکيد و مبالغه نيز مي آيند
زمخشرى ذيل آيه «سَيَرْحَمُهُمُ اللَّهُ» (توبه، 71) تصريح مي كند كه سوف در آيه «وَ لَسَوْفَ يُعْطِيكَ رَبُّكَ فَتَرْضى‏- ... سَوْفَ يُؤْتِيهِمْ أُجُورَهُمْ» مفيد تاكيد است
سَيَرْحَمُهُمُ اللَّهُ ( السين مفيدة وجود الرحمة لا محالة ، فهي تؤكد الوعد ، كما تؤكد الوعيد في قولك : سأنتقم منك يوماً ، تعني أنك لا تفوتني وإن تباطأ ذلك ، ونحوه ) سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمَانُ وُدّاً ( ( مريم : 96 ) ، ) وَلَسَوْفَ يُعْطِيكَ رَبُّكَ فَتَرْضَى ( ( الضحى : 5 ) سَوْفَ يُؤْتِيهِمْ أُجُورَهُمْ ( ( النساء : 152 ) . ) عَزِيزٌ ( غالب على كل شيء قادر عليه ، فهو يقدر على
الكشاف ج 2 ص 275
فخر رازي نيز گويد:
سَيَرْحَمُهُمُ اللَّهُ ( للتوكيد والمبالغة كما تؤكد الوعيد في قولك سأنتقم منك يوماً ، يعني أنك لا تفوتني وإن تباطأ ذلك ، ونظيره ) سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمَانُ وُدّاً ( ( مريم : 96 ) ) لَسَوْفَ يُعْطِيكَ رَبُّكَ فَتَرْضَى ( ( الضحى : 5 ) ) سَوْفَ يُؤْتِيهِمْ أُجُورَهُمْ ( ( النساء : 152 ) .
التفسير الكبير ج 16 ص 105
طبرسى(ره) در جوامع الجامع نيز اين نظريه را قبول كرده است.
«سَيَرْحَمُهُمُ اللَّهُ» السّين تفيد وجود الرّحمة لا محالة و تؤكّد الوعد، و نحوه: «سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمنُ وُدًّا» و «سَوْفَ يُؤْتِيهِمْ أُجُورَهُمْ» «عَزِيزٌ»: غالب على كلّ شى‏ء قادر عليه، فهو يقدر على الثّواب و العقاب، «حَكِيمٌ»: واضع كلّ شى‏ء موضعه‏]
تفسير جوامع الجامع، ج‏2، ص: 69
همچنين در برخي مواقع سوف اطلاق شده است اما به معني آينده نزديک است همچنانکه در آيه «سَوْفَ أَسْتَغْفِرُ لَكُمْ رَبِّيَ » چنين است که در روايات آمده است تا سحر حضرت يعقوب استغفار را تاخيز انداخت
موفق باشيد
گروه پاسخ به شبهات


4 | رضا | Iran - Isfahan | ٠٨:٠٩ - ١٣ شهریور ١٣٩٥ |
سلام خسته نباشید میشه در این باب که قبلا کسانی هم به مرده تئسل کرده اند از این منابع هم حدیثی بیاورید
صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابوداود
سنن ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه


پاسخ:
با سلام
دوست گرامی
روایتی در خصوص توسل نابینا به پیامبر صلی الله علیه و آله نقل شده است که حضرت روش توسل به خود را به صحابی آموزش دادند و علمای اهل سنت نیز از این روایت توسل به پیامبر (ص) چه در حال حیات و چه بعد از ممات را ثابت کرده اند
ترمذي روایت را چنین نقل کرده است:
حدثنا مَحْمُودُ بن غَيْلَانَ حدثنا عُثْمَانُ بن عُمَرَ حدثنا شُعْبَةُ عن أبي جَعْفَرٍ عن عُمَارَةَ بن خُزَيْمَةَ بن ثَابِتٍ عن عُثْمَانَ بن حُنَيْفٍ: أَنَّ رَجُلًا ضَرِيرَ الْبَصَرِ أتى النبي صلى الله عليه وسلم فقال ادْعُ اللَّهَ أَنْ يُعَافِيَنِي قال إن شِئْتَ دَعَوْتُ وَإِنْ شِئْتَ صَبَرْتَ فَهُوَ خَيْرٌ لك قال فَادْعُهْ قال فَأَمَرَهُ أَنْ يَتَوَضَّأَ فَيُحْسِنَ وُضُوءَهُ وَيَدْعُوَ بهذا الدُّعَاءِ اللهم إني أَسْأَلُكَ وَأَتَوَجَّهُ إِلَيْكَ بِنَبِيِّكَ مُحَمَّدٍ نَبِيِّ الرَّحْمَةِ إني تَوَجَّهْتُ بِكَ إلى رَبِّي في حَاجَتِي هذه لِتُقْضَى لِيَ اللهم فَشَفِّعْهُ فِيَّ
قال هذا حَدِيثٌ حَسَنٌ صَحِيحٌ غَرِيبٌ لَا نَعْرِفُهُ إلا من هذا الْوَجْهِ من حديث أبي جَعْفَرٍ وهو الْخَطْمِيُّ وَعُثْمَانُ بن حُنَيْفٍ هو أَخُو سَهْلِ بن حُنَيْفٍ .
سنن الترمذي ج 5 ص 569 ، ح 3578 ، دار النشر : دار إحياء التراث العربي - بيروت - - ، تحقيق : أحمد محمد شاكر وآخرون
ابن حجر در خصوص این روایت گوید :
وفي حياته صلي الله عليه وآله ما أخرجه النسائي والترمذي وصححه...
وهذا المعني حاصل في حياته وبعد وفاته ومن ثم استعمل السلف هذا الدعاء في حاجاتهم بعد موته ، وقد علمه عثمان بن حنيف الصحابي راويه لمن کان له حاجة عند عثمان بن عفان زمن امارته بعده (ص) ... و روي الطبراني بسند جيد أنه صلي الله عليه وآله ذکر في دعائه : بحق نبيک والانبياء الذين من قبلي ولافرق بين ذکر التوسل والاستغاثه والتشفع والتوجه به صلي الله عليه وآله او بغيره من الانبياء وکذا الاولياء ..
روايتي است که توسل در زمان حيات پيامبر (ص) را نسائي و ترمذي آن را نقل کرده و تصحيح نموده اند ...اين اختصاص به زمان حيات رسول خدا (ص) ندارد ؛ بلکه هم اختصاص به زمان حيات و هم بعد از وفات ايشان دارد به همين دليل است که سلف اين دعا را در حاجات خود بعد از وفات رسول خدا (ص) استفاده مي کردند . عثمان بن حنيف صحابي ، راوي اين روايت ، همين دعا را به کسي که حاجتي ، نزد عثمان بن عفان ، در زمان امارت او و بعد از وفات رسول خدا (ص) ياد داد .
الهيثمي ، احمد بن حجر ، الجوهر المنظم في زياره قبر الشريف النبوي المکرم ، چاپ دار الجوامع الکلم قاهره ، ص 149
موفق باشید
گروه پاسخ به شبهات
5 | سلامی | Iran - Tehran | ٠٩:٠٣ - ٠٨ مرداد ١٣٩٦ |
باسلام دوستان عزیز
با در تظر گرفتن تمامی صحبتهای شما می توان نتیجه گرفت با اعتقاد به خداوند واحد و احد می توان به هرچیزی ولو بز و استخوان متوسل شد و جواب گرفت. و اگر جواب گرفتی ادامه بده و دیگر لازم نیست سراغ امام زاده بروید و پول بریزید. والسلام

پاسخ:
با سلام
دوست گرامی
چه اشکالی دارد انسان نه تنها با توسل به خود شخص صالح به حاجت خود برسد، با تبرک به اشیائی که منسوب به شخص صالح هست نیز حاجت بگیرد، وقتی در قرآن آمده است حضرت يعقوب چشمانش بخاطر گريه بر فرزندش نابينا شده بود که با تبرک به پيراهن حضرت يوسف بينا شد اذْهَبُوا بِقَميصي‏ هذا فَأَلْقُوهُ عَلى‏ وَجْهِ أَبي‏ يَأْتِ بَصيراً وَ أْتُوني‏ بِأَهْلِكُمْ أَجْمَعينَ پیراهن مرا نزد پدرم یعقوب برده بر روی او افکنید تا دیدگانش بینا شود.يوسف93
وقتی که قرآن چنین چیزی را ثابت دانسته است، چرا شما درصدد انکار آن هستید!!!!
نقل شده است که حضرت فاطمه (ع) بقر سر قبر پدر آمده و از خاک قبر حضرت برداشته و به عنوان تبرک بر چشمان خود مي‌‌گذاشت
جاءت فاطمة - رضي الله تعالى عنها - فوقفت على قبره وأخذت قبضة من تراب القبر فوضعته على عينيها وبكت وأنشأت تقول : ماذا على من شم تربة أحمد
سبل الهدى والرشاد ج 12 ص 337
موفق باشيد
گروه پاسخ به شبهات
   
* نام:
* پست الکترونیکی:
* متن نظر :
  

آخرین مطالب
پربحث ترین ها
پربازدیدترین ها