2024 March 19 - سه شنبه 29 اسفند 1402
واقعه كربلا و روز عاشورا از ديدگاه انديشمندان بزرگ جهان
کد مطلب: ٦٠٥٩ تاریخ انتشار: ٣١ تير ١٤٠٢ - ١٢:٠٠ تعداد بازدید: 28402
يادداشت » عمومي
واقعه كربلا و روز عاشورا از ديدگاه انديشمندان بزرگ جهان

واقعه كربلا و روز عاشورا موضوعي است كه از زمان وقوع آن تاكنون همواره ديدگاه ها و نظرات انسانها از هر مذهب و مسلكي را به دنبال داشته و همگان متفق القول هستند كه همانند اين واقعه هرگز اتفاق نيافتده است.

هر كس واقعه كربلا و آن چه را كه در روز عاشورا اتفاق افتاد بخواند، يا از زبان كسي بشنود، به طور حتم از آن چه بر امام حسين (ع) و اهل بيت و اصحاب او وارد شده، عميقا محزون و متاثر خواهد شد.
از اين رو بار سفر برمي بندد وبه سوي آن حضرت سفري باطني و معنوي مي كند و به او جذب شده و با او همدردي و همدلي مي كند.
انديشمندان در طول تاريخ به عاشورا و كربلا همواره توجه خاص داشته و پيرامون آن نظرات گوناگوني ارايه كرده اند كه در اين نوشتار برآنيم تا گوشه اي از انديشه هاي آنان را بازگو كنيم.

* "فراياستارك" نويسنده انگليسي، از جمله انديشمنداني است كه پيرامون واقعه عاشورا در كتاب معروف خود "صور بغدادي" فصل كوچكي را به اين مساله اختصاص داده است.
او در ابتداي اين فصل مي گويد: "شيعه در تمام عالم اسلامي، ياد حسين و مقتل او را زنده مي كند و در دهه اول محرم به طور علني اين مطلب را دنبال مي نمايد و حزن و اندوه چنان بر آنان مستولي مي شود كه در روز آخر هياتهاي عزاداري به راه انداخته و عزاداري مي كنند."
او همچنين در فصلي مستقل و به طور مفصل درباره "نجف اشرف" در همان كتاب مي گويد: "و درمسافتي نه چندان طولاني از اين بقعه، فرزندش حسين(ع) در طرف باديه رسيد. او اسبش را حركت و جولان داد تا در سرزمين كربلا فرود آمد و در همان مكان خيمه زد. در حالي كه دشمنانش او را احاطه كرده و راههاي آب را بر او مسدود كرده بودند. و هميشه تفصيلات اين وقايع واضح و آشكار تا به امروز در افكار مردم بوده است.
امكان استفاده و زيارت از اين شهرهاي مقدس وجود ندارد مگر با اطلاع و آگاهي از اين واقعه زيرا واقعه مصيبت بار حسين(ع) بر هر موجودي نفوذ كرده تا به حدي كه به ريشه ها رسيده است و اين واقعه از جمله قصه هاي نادري است كه انسان با خواندن آن نمي تواند جلوي گريه خود را بگيرد."

* "پرفسور ادوارد براون" مستشرق معروف نيز درباره مصيبت امام حسين(ع) در كربلا مي گويد: "يادآوري واقعه كربلا كه در آن سبط رسول بعد از تحمل آزار و عطش به شهادت رسيد كافي است تا در سردترين و سست ترين افراد اثر گذارد و حتي كساني را كه به امور حماسي و حزن آور اعتنا و توجهي ندارند به خود آورده و روح آنان را به مدارج كمال بالا برد، به حدي كه درد و مرگ براي آنان چيزي بي ارزش و سست شود."
او همچنين مي گويد: "آيا قلبي پيدا مي شود كه وقتي درباره كربلا سخني به گوش او مي رسد، مالامال حزن و اندوه نگردد، حتي غير مسلمانان هم نمي توانند پاكي روحي را كه اين جنگ اسلامي در برداشت انكار كنند."

* "چارلز ديكنز" نويسنده انگليسي نيز درباره قيام عاشورا اينگونه مي نويسد: "اگر مقصود حسين (ع) جنگ در راه خواسته هاي دنيوي خود بود، من نمي فهمم چرا خواهران و كودكانش را همراه خود برد، پس عقل چنين حكم مي كند كه او به خاطر اسلام فداكاري خويش را انجام داد."

* "توماس ماساريك" نيز در مقايسه اي بين امام حسين (ع) و حضرت عيسي(ع) مي گويد: "مصايب مسيح نسبت به مصايب حسين (ع) مانند پر كاهي است در برابر كوهي بزرگ."

* "جستيس آ.راسل" شاعر انگليسي نيز منظره غم انگيز عاشورا را چنين ترسيم مي كند: "آنها دهان مبارك امام را باچوبهاي خود نواختند.اي پيكري كه زير سم اسبان لگدكوب شدي! تو همان بدني بودي كه بينندگان را مسحور مي ساختي.
خوني كه از رگهاي مباركت ريخته و خشك شده، معجوني آسماني است كه تاكنون هيچ سم اسبي با چنين رنگ الهي رنگ نشده است.
اي زمين برهنه و باير كربلا كه در روي تو نه علفي است و نه چمني! براي ابد آهنگ حزن و آه بر تو پوشيده باد چون كه در سرزمين تو بدن پاره پاره مقدس پسر فاطمه افتاده است آن كه روح خويش را به خداوند تقديم نمود."
* "نيبلت" نيز در ترسيم شب عاشورا چنين مي نويسد: "آن شب، هنگامي كه آتش اردوها در اطراف او در بيابان شعله مي زد، امام پيروانش را جمع كرد و در يك سخنراني طولاني فرمود: كساني كه با من بمانند فردا شهيد خواهند شد.
سپس عمل بسيار زيبايي انجام داد كه نشانه آگاهي كامل او از ضعف بشري و قدرت روح فداكاري وي و علامت قلب رئوف آن بزرگوار بود.
به پيروان خود فرمود: هر كس جرات و قوت ايستادگي و شهادت را در خود نمي بيند در تاريكي به طور ناشناس و بدون خجالت برود.
صبح روز عاشورا كه ابرهاي ارغواني در آسمان شرق جمع مي شد، ‪ 72 نفر با ايمان دور امام را گرفتند و همگي آماده مرگ و شهادت بودند."

* "گيبون" مورخ انگليسي نيز پيرامون واقعه عاشورا مي نويسد: "با آن كه مدتي از واقعه كربلا گذشته و ما هم با صاحب واقعه هم وطن نيستيم، مع ذلك مشقات و مشكلاتي را كه امام حسين (ع) تحمل نمود احساسات سنگدل ترين خواننده را برمي انگيزد، چنان كه يك نوع عطوفت و مهرباني نسبت به آن حضرت در خود مي يابد."

* "موريس دوكبري" مورخ آمريكايي درباره عزاداري واقعه عاشورا نيز مي نويسد: "اگر تاريخ نويسان ما حقيقت روز عاشورا را درك مي كردند، اين عزاداري را غير عادي نمي پنداشتند.
پيروان حسين (ع) به واسطه عزاداري براي امام خود مي دانند كه نبايد زير بار ذلت، پستي و سلطه استعمار بروند، زيرا شعار امام و پيشواي آنان تن ندادن به ظلم و ستم بود.
حسين (ع) در راه شرف، ناموس، مردم، بزرگي مقام و مرتبه اسلام، از جان و مال و فرزند گذشت و زير بار استعمار و ماجراجويي يزيد نرفت. پس بياييد ما هم شيوه او را سرمشق خود قرار داده و از ظلم يزيد و يزيديان و بيگانگان خلاصي يابيم و مرگ با عزت را بر زندگي با ذلت ترجيح دهيم. و اين است خلاصه تعاليم اسلام.
ملتي كه از گهواره تا گور تعاليمش اين چنين است پيداست كه داراي چه مقام و مرتبه اي خواهد بود. چنين ملتي داراي هر گونه شرف و افتخار است، چون همه افراد آن سرباز حقيقت و عزت و شرف است."

* "بولس سلامه" شاعر مسيحي نيز مي گويد: "شبهايي كه بيدار بودم و با درد و رنج مي گذراندم و افكار و تخيلاتم مرا به ياد گذشتگان مي كشاند و در تاريخ گذشته دو شهيد بزرگ امام علي (ع) و سپس امام حسين (ع) سير مي كردم، يك بار براي مدتي طولاني به جهت علاقه اي كه به آن دو بزرگوار داشتم گريستم و سپس شعر علي و حسين را سرودم."

* "گابريل دانكيري" نيز درباره وحشي گري سپاه يزيد مي گويد: "سربازان يزيد در آن روز "عاشورا" چنان وحشي گري از خود نشان دادند كه تا آن روز كسي نظير آن را به خاطر نداشت.
آنها حتي به كودكان شيرخوار و خردسال هم رحم نكردند و سر خونين حسين(ع) را به دمشق بردند و يزيد پنداشت كه ديگر با اين پيروزي خواهد توانست از دنيا لذت ببرد. اما خاطره آن هر سال و تا به امروز، در ميان سيل اشك و نوحه خواني ها و مرثيه ها تجديد مي گردد."

* "جرج جرداق" نويسنده و محقق مسيحي مي نويسد: "يزيد وارث همه بديهاي اسلاف خود بود و از آنها نيز فزون داشت. از هر نوع شرارت و فساد و اعمال شيطاني كه ديگر مردان بدكار و بي آبرو داشتند، يزيد بهره مند بود... كسي از اخلاق انساني بي بهره تر از يزيد نبود... و در مقابل، هيچ كس در خلق انساني كاملتر از حسين بن علي (ع) نبود، كه در آن واقعه شهيد شد.
در يزيد همه صفات زشت و ننگين و رياست طلبي و سودجويي و خونريزي و بي ارادگي وجود داشت. و در طرف مقابل يعني فرزندان علي (ع) همه صفات عالي و ستوده انساني، از قبيل خلق كريم و شجاعت و آزادگي و شهادت، به كمال معنا وجود داشت."

* "دكتر ژوزف" مورخ فرانسوي نيز چنين مي گويد: "شيعيان در ايام عزاداري به ذكر مصيبت و گوش فرا دادن به مصايب حسين (ع) مي پردازند، و مي كوشند كه فضايل خاندان نبوت و رنجهاي آنان را به نيكوترين وجهي بيان كنند."

* "كلودين رولو" مفسر روزنامه لوموند، درباره امام حسين (ع) و واقعه عاشورا مي نويسد: "شيعيان هر سال در ماه محرم به تذكر واقعه كربلا و مصيبت امام حسين (ع) كه نمادي از دليري، عدالت عليه تجسم پليدي و نيروي شقاوت است، مي پردازند و ستمكاران عصر را به يزيد و اشقيا تشبيه مي كنند."
* "مهاتما گاندي"، معمار استقلال هند و رهبر ملي مردم اين كشور براي آزادي هندوستان از سلطه انگلستان نيز پيرامون امام حسين (ع) و واقعه كربلا مي گويد: "من براي مردم هند چيز تازه اي نياوردم، فقط نتيجه اي را كه از مطالب و تحقيقاتم درباره تاريخ زندگي قهرمان كربلا به دست آورده ام، ارمغان ملت هند كردم.
اگر بخواهيم هند را نجات دهيم واجب است همان راهي را بپيماييم كه حسين بن علي پيمود."

* "ساور جيني نايد" شاعر هندي، عزاداري عزاداران حسيني را در هر سال موجب زنده نگه داشتن واقعه جانسوز كربلا مي داند و قيام حسيني را استوار نمودن دين بزرگ حضرت محمد (ص) ذكر مي كند كه امام حسين(ع) عشق نهايي خود به خدا را با شهادتش ثابت كرد.
او مي گويد: "شب شهادت حسين (ع) مريدانش با پيراهنهاي سياه و پاي برهنه با چشمان اشك بار به ياد واقعه جانسوز دور هم جمع شده با بيان اتفاقات آن واقعه سراپا مي گويند: حسين...
"اي حسين! چرا هزاران هزار دوست تو اين طور اشك مي ريزند؟اي مقدس عالي مقام! آيا اينها براي فداكاري بي نظير تو نيست؟ زيرا پرچم دين بزرگ پيامبر (محمد (ص) را برافراشتي و در مقابل شگفتي جهانيان عشق عجيب خود را به خدا ثابت كردي."

* "ايرونيك" مورخ آمريكايي مي گويد: "كشته شدن حسين (ع) سرگذشتي است كه به علت ناگواري و هولناكي آن واقعه، دوست ندارم سخن را در موردش طولاني كنم زيرا در اسلام كاري زشت تر از آن به وقوع نپيوسته است.
اگر چه كشته شدن اميرمومنان (ع) مصيبت بسيار بزرگي به شمار مي آمد، ليكن سرگذشت حسين (ع) كشتار فجيع و مثله كردن و اسارت را دربرداشت كه از شنيدن آن بدن انسان به لرزه مي افتد زيرا كه از مشهورترين مصيبت هاست."
* "ماربين" محقق آلماني مي گويد: "حسين تنها كسي است كه در ‪ 14 قرن پيش در برابر حكومت جور و ظلم قد علم كرد.او اول شخص سياستمداري بود كه تا به امروز احدي چنين سياست موثري را اختيار ننموده است. حسين (ع) شعار هميشگي را سر مي داد كه من در راه حق و حقيقت كشته مي شوم ولي دست به ناحق نمي دهم...
"حسين (ع) ديد حركات بني اميه كه سلطنت مطلقه داشتند و دستورات اسلام را پايمال مي كردند نزديك است پايه هاي استوار و مستحكم اسلام را در هم بريزد و اگر بيش از اين مسامحه كند، نام و نشاني از اسلام و مسلمين باقي نخواهد ماند، لذا تصميم گرفت تا در برابر حكومت ظلم و جور بايستد..." ماربين مي افزايد: حسين (ع) با قرباني كردن عزيزترين افراد خود و با اثبات مظلوميت و حقانيت خود، درس فداكاري و جانبازي به جهانيان آموخت و نام اسلاميان را در تاريخ ثبت و در عالم بلندآوازه ساخت. اگرچنين حادثه جانگدازي پديد نيامده بود ، قطعا اسلام و اسلاميان محو و نابود مي گرديدند."
* "جرجي زيدان" نيز درباره امام حسين(ع) مي نويسد: "منظره سر بريده حسين (ع) همه را متاثر و محزون ساخت... وقتي چشمان يزيد به سر بريده افتاد، سر تا پا بلرزيد و دانست چه عمل فجيعي مرتكب شده است."

* "نيكلسون" نيز پيرامون واقعه كربلا چنين مي نويسد: "حادثه كربلا مايه پشيماني و تاسف امويان شد، زيرا اين واقعه شيعيان را متحد كرد و براي انتقام خون حسين (ع) هم صدا شدند."


Share
1 | ابو زينب | Iran - Qom | ١٢:٠٠ - ١٥ دي ١٣٨٧ |
ضمن تشكر لطفا حروف لاتين شخصيتها را نيز بنويسيد تا به هنگام نقل ما با تلفظ غلط مواجه نشويم
2 | صحت | Iran - Tehran | ١٢:٠٠ - ٢٠ آذر ١٣٨٨ |
سلام دوست عزيز
از مطالبتون استفاده كردم
مجموعه جالبي بود
ممنون
3 | حسن | Iran - Tehran | ١٢:٠٨ - ١٨ خرداد ١٣٨٩ |
باسلام وخسته نباشيد لطفا اقوال بزرگان اديان اسماني را نسبت به واقعه كربلا بيان كنيد.
4 | رحيم | Iran - Rasht | ٢٠:٥٣ - ٣٠ شهریور ١٣٨٩ |
سلام
از مطالب شما خيلي استفاده كردم خيلي ممنونم
اگر تونستي به وبلاگ ما هم يه سري بزن.
www.nohetorki.blogfa.com
5 | الديريم | Iran - Mashhad | ١٣:٠٩ - ٠٢ بهمن ١٣٨٩ |
عالي است من خودم را يك حسينچي ميدانم مداح هم هستم وليكن اين اظهار نظرهاي غير مسلمان را در باره سرور وسالار شهيدان نمي دانستم استفاده كردم ومتشكرم
6 | ريحانه | Iran - Tehran | ٢٣:٤٤ - ٢٣ آبان ١٣٩٠ |
سلام خسته نباشيد مطالب جالب و مفيد بودند ممنون
7 | آرزو اميري | Afghanistan - Kabul | ٠٩:٤٣ - ٠١ آذر ١٣٩٠ |
ميشه معلومات دگري هم درمورد ديگر جنبه هاي عاشورا درج كنيد چرا كه در افغانستاني كه همه سني هستند من واقعا به اينجام رسيده .....!
8 | اكبري | United States - Fremont | ١٠:٠٩ - ٠٢ آذر ١٣٩٠ |
تشكر لطفا ميشه معلومات دگري هم درمورد ديگر جنبه هاي عاشورا درج كنيد
9 | محمد باقر احمدي | Afghanistan - Kabul | ١٠:٥٥ - ٠٥ آذر ١٣٩٠ |
تشكر مطالب بسيار جالب وآموزنده بود استفاده كرديم
10 | مرد راستين | Iran - Tehran | ١٥:٣٦ - ٠٥ آذر ١٣٩٠ |
با سلام مطلب جالبي بود
يا حسن
11 | اسد اسدي | Iran - Tehran | ١٩:٠٧ - ٠٨ آذر ١٣٩٠ |
خوب بود
12 | محسن منشاد | Iran - Zarrīn Shahr | ٢١:٠٣ - ٠٨ آذر ١٣٩٠ |
سلام خسته نباشيد. خدا خيرتان بدهد
13 | مهدي اهرواني | Iran - Tehran | ٢١:٣٢ - ١١ آذر ١٣٩٠ |
ممنون از مطالب خوبتون/ اجرتون با امام حسين
14 | احمد رشيد | Canada - Montreal | ٠٣:٥٩ - ١٥ آذر ١٣٩٠ |
ممنون از مطالب خوبتون موفق باشيد
15 | ميرحميد ميرجعفريان | Iran - Ardabil | ٠١:٠١ - ١٦ آذر ١٣٩٠ |
تشکر ميکنم از تمام زحمت کشان اين سايت
16 | سارا | Kuwait - Kuwait City | ٠٢:٥٧ - ١٦ آذر ١٣٩٠ |
سلام خيلي خيلي عالي بوود خيلي استفاده كردم موفق باشيد
17 | رضا شفقت | Iran - Ahvaz | ٢٠:١٨ - ١٦ آذر ١٣٩٠ |
شايد درس عبرتي باشد براي بعضيها ولي افسوس که اين واقعه را قرباني منافعه شخصي خود کرده اندو از ظلم و ستم دست بر نميدارند ايا باز کسي پيدا ميشود که راه امام حسين را ادامه دهد ودست اين ظالمان را از اسلام محمدي (ص) کوتاه کند . به اميد ان روز
18 | جليل حسن نژاد | Iran - Tabriz | ١٩:٣٦ - ١٧ آذر ١٣٩٠ |
عالي
19 | نگار ياريان | Iran - Tehran | ٢٠:٥٨ - ٢١ آذر ١٣٩٠ |
اگه اين سايت نبود منو از مدرسه کله پا مي کردن دستتون دردنکنه تشکر تشکر
20 | بهزاد خسروي | Iran - Babol | ١٢:٥٢ - ٠٣ دي ١٣٩٠ |
عاشورا براي ما سراسرش درسه ما نبايد از روي ظاهر براي امام حسين عزاداري کنيم بلکه بايد ببينيم امام حسين براي چه هدفي اين همه جنگ و قيام کردن اگر واقعا پيرو امام حسين هستيم ما بايد هدف امام حسين را دنبال کنيم
21 | محمد رضا خادم عليزاده | Germany - Hamburg | ٢٠:٣٣ - ١٧ بهمن ١٣٩٠ |
الان ما بايد سربازان فرزند امام حسين (ع) يعني امام مهدي (عج) باشيم
22 | سميرا محمد رضايي | Iran - Tehran | ٠١:٤٤ - ٢٠ فروردين ١٣٩١ |
خيلي عالي بود من از او درس گرفتم
23 | م.ن.ف | Iran - Tehran | ١٩:٢٩ - ٢٨ ارديبهشت ١٣٩١ |
خيلي عالي بود. دستتون درد نکنه. اجرتون با سيد الشهدا
24 | محمد جباري | Iran - Mashhad | ١٨:٤٠ - ٢٥ مهر ١٣٩١ |
عالي بود.اجرتون با امام حسين
25 | محمود صابر | Iran - Tehran | ١٣:٤١ - ٢٣ آبان ١٣٩١ |
ممنون از شما و همكارانتان.التماس دعا
26 | زهرا فراهاني | Iran - Tehran | ٢٤:٠١ - ٠٤ آذر ١٣٩١ |
متاسفانه غيرمسلمانان از ما بهتر امام حسين را شناختند وماهنوز در حاشيه هستيم وراه گم کردهايم
27 | قاسيم علمي | Afghanistan - Kabul | ١٣:٠٥ - ١٥ دي ١٣٩١ |
خيلي عاليست اجر تان با ابا عبدالا الحسين باد
28 | حسين دارباز | Iran - Shiraz | ١٦:٠٢ - ٢٥ آبان ١٣٩٢ |
عاليست مرسي
29 | ALI | Iran - Tehran | ١٠:٥٨ - ٠٢ دي ١٣٩٢ |
عالي بود به من خيلي کمک کرد
30 | sara | Iran - Tehran | ١١:٠١ - ٠٢ دي ١٣٩٢ |
ببخشيد فوش دادم واقا عالي بود
31 | محمد | United States - Fremont | ١٢:٣٨ - ٠٤ مهر ١٣٩٣ |
تقدير و تشکر واقعا مطالب با ارزش و اموزنده و تکان دهند بر رهروان اهل بيت عليه السلام
32 | عالم رحيمي | Afghanistan - Kabul | ١٨:٥٢ - ٠٩ آبان ١٣٩٣ |
واقعاً استفاده کرديم تشکر
33 | م | Iran - Tehran | ٠٧:٥٧ - ١٧ مهر ١٣٩٦ |
با سلام و تشكر از مطالب مفيدتان
لطف بفرماييد اين مطالب را مانند مطالب ديگرتان با منبع اصلي اش ذكر بفرماييد. من در ذيل اين مطالب در سايت هاي مختلف، نظرات را كه خواندم، برخي افراد معتقد بودند اين ها صحت ندارد، زيرا بدون منبع است.
با تشكر

پاسخ:
با سلام
دوست گرامی
در این خصوص به دو کتاب «امام حسین علیه السلام از دیدگاه دانشمندان شرق و غرب و علمای اهل سنت » احمد رگنی قم: موسسه فرهنگی انتشاراتی طوبای محبت،1386.
و عاشورا و امام حسین علیه السلام از دیدگاه غیرمسلمانان، گلبرگ، اسفند 1381، شماره 39.
رجوع کنید
موفق باشید
گروه پاسخ به شبهات
   
* نام:
* پست الکترونیکی:
* متن نظر :
  

آخرین مطالب
پربحث ترین ها
پربازدیدترین ها