2024 March 28 - پنج شنبه 09 فروردين 1403
مهدويت 01
کد مطلب: ٥٥٠٦ تاریخ انتشار: ٠٣ دي ١٣٩٩ تعداد بازدید: 6329
حبل المتین » بررسی شبهات مهدویت
مهدويت 01

عقیده مهدویت، کثرت احادیث مهدویت، منجی در ادیان، انتظار
حبل المتین 89/04/22

بسم الله الرحمن الرحيم

تاریخ : 22 / 04 / 89

آقاي كاشاني

آيا عقيده به مهدويت يك عقيده صرفاً براي شيعه است؟ يا يك عقيده فرا مذهبي است و ربطي به شيعه يا مسلمان يا غير از آن ندارد؟

استاد حسيني قزويني

نكته اول:

مسئله مهدويت يك مسئله درون مذهبي نيست، بلكه درون ديني هم نيست؛ فرا مذهبي و فرا دينيست.

در رابطه با اين كه فرا مذهبي است، اگر عزيزان به تفاسير شيعه و سني مراجع كنند، ما آنچه كه به دست آورديم در كتب شيعه و سني، حدود 250 آيه از آيات قرآني به حضرت مهدي (ارواحنا فداه) يا به صراحت و كنايه و اشاره تفسير شده است. 250 آيه، چيزي نيست كه انسان بخواهد از كنارش به سادگي بگذرد. مثلاً شما ببينيد به عنوان نمونه، خود امام قرطبي (از شخصيت هاي برجسته أهل سنت كه تفسير ايشان، عصاره تفسير 6 قرن نخستين اسلامي) در تفسير خود، جلد 8، صفحه 121 به صراحت در ذيل آيه شريفه:

هُوَ الذي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدي وَ دينِ الْحَق لِيُظْهِرَهُ عَلَي الدينِ كُلهِ وَ لَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُون

مي گويد:

ذاك عند خروج المهدي، لَا يَبْقَي أَحَدٌ إِلا دخل في الإسلام.

اين كه دين اسلام يك دين جهاني خواهد بود، فقط منحصراً در زمان مهدي اتفاق خواهد افتاد و در آن زمان، هيچ انساني در كره زمين نمي ماند، مگر اين كه وارد دين اسلام خواهد شد.

تفسير الثعلبي، ج5، ص35 ـ زاد المسير لإبن جوزي، ج3، ص290 ـ تفسير الرازي، ج16، ص40 البحر المحيط لأبو حيان الآندلسي، ج5، ص34 ـ مجمع البيان للطبرسي، ج5، ص45

نكته دوم:

تأليفاتي كه در حوزه مهدويت به چاپ رسيده و يا به صورتي خطّي در كتابخانه هاي بزرگ دنيا موجود است، (البته اين آماري كه من دارم، براي حدود 2 سال قبل هست و از كتاب هايي كه در اين 2 سال اخير نوشته شده، اطلاعي ندارم) آن چه كه به دست آورديم، اين است كه 1941 كتاب توسط شيعه و سني، پيرامون آقا ولي عصر (عليه السلام)، ولادت حضرت، علائم ظهور، كيفيت قيام حضرت، كيفيت تسلط حضرت بر جهان، كيفيت حكومت جهاني و شاخصه هاي حكومت جهاني حضرت و ياران حضرت نوشته شده است. در موضوعات اسلامي، چه در حوزه فقه، چه در حوزه سياست يا اخلاق، موضوعي نداريم كه در مورد آن، نزديك به 2 هزار عنوان كتاب تأليف شده باشد.

عزيزاني كه در اين سال هاي اخير، موسوعة نوشتند تحت عنوان موسوعة الأحاديث المهدي (عليه السلام)، هم حضرت آيت الله كوراني (از شخصيت هاي برجسته و مفاخر جهان شيعه) و هم حضرت آيت الله العظمي صافي گلپايگاني (از مراجع عظام تقليد) كه كتابي به نام منتخب الاثر نوشته اند، رواياتي كه بنده شمردم، تقريباً 3666 روايت در كتب شيعه و سني در رابطه با حضرت مهدي (عليه السلام) آمده است.

657 روايت داريم كه نبي مكرم (صلي الله عليه و آله) و ائمه (عليهم السلام) بشارت دادند به آمدن حضرت مهدي (عليه السلام).

389 روايت داريم كه تصريح شده «إِن الْمَهْدِي مِن أَهْلَ الْبَيْتِ»

214 روايت داريم كه حضرت مهدي (عليه السلام)، فرزند أمير المؤمنين (عليه السلام) است.

192 روايت داريم كه حضرت مهدي (عليه السلام) فرزند حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليها)، دختر نبي مكرم (صلي الله عليه و آله) است.

185 روايت داريم كه حضرت مهدي (عليه السلام) «مِنْ وُلْدِ الْحُسَيْنِ» و 148 روايت داريم كه حضرت مهدي (عليه السلام)، نهمين فرزند امام حسين (عليه السلام) است.

148 روايت داريم كه حضرت مهدي (عليه السلام) فرزند امام سجاد (عليه السلام) است.

185 روايت داريم كه حضرت مهدي (عليه السلام) فرزند امام باقر (عليه السلام) است.

103 روايت داريم كه حضرت مهدي (عليه السلام) فرزند امام صادق (عليه السلام) است

و ...

123 روايت داريم كه وقتي حضرت مهدي (عليه السلام) مي آيد، دنيا را پر از عدل و داد مي كند، همان طوري كه از ظلم و جور پر شده است.

318 روايت داريم از نبي مكرم (صلي الله عليه و آله)، از أمير المؤمنين (عليه السلام)، از ديگر ائمه (عليهم السلام) كه آقا حضرت مهدي (عليه السلام) داراي غيبتي طولاني است. چه بسا بعضي از افراد به خاطر طولاني بودن غيبت، دچار حيرت و شك و ترديد خواهند شد و در آن دوران طولاني غيبت، ائمه (عليهم السلام) توصيه كردند خواندن دعاي فرج.

47 روايت داريم در رابطه با اين كه حكومت حضرت، حكومت جهاني است و حكومت ايشان يك حكومت جهاني و عالم گير و فراگير است. زمان حكومت حضرت مهدي (سلام عليه)، هيچ حكومتي در كره زمين نخواهد بود و هيچ انساني در كره زمين باقي نمي ماند، جز اين كه وارد آيين اسلام خواهد شد يا در بعضي از روايت دارد كه در زمان حضرت مهدي (عليه السلام)، جز بانگ «اللهُ أَكْبَر وَ أَشْهَدُ أَن مُحَمداً رَسُولُ اللهِ» هيچ بانگي در مأذنه ها شنيده نخواهد شد.

اينها نشان مي دهد كه موضوع مهدويت يك موضوع درون مذهبي نيست. اينها چيزي نيست كه انسان بخواهد از كنارش به اين سادگي ردّ شود.

من از بينندگان عزيز و از عزيزان أهل سنت مي پرسم:

در كدام يك از موضوعات ديني، از طهارت تا ديات، مسائل اخلاقي، مسائل سياسي يا هر موضوعي را كه شما انتخاب كنيد، اين همه روايت داريد از نبي مكرم (صلي الله عليه و آله) يا ديگر أهل بيت (عليهم السلام)؟ ولي ما 3666 روايت در رابطه با مهدويت داريم.

* * * * * * *

آقاي كاشاني

وقتي نگاه مي كنيم به أديان ديگر، آنها هم قائل هستند كه يك روزي در آخر الزمان، مسيح (عليه السلام) مي آيد يا هر گروهي را نگاه مي كنيم، اكثرت قائل هستند كه يك روزي، يك منجي خواهد آمد و اين دنيا از اين وضعي كه هست، تغيير مي كند و همه به سوي مدينه فاضله خواهند رفت. شما موضوع مهدويت يا مصلح كل را در ميان أديان و أقوام ديگر چطور مي بينيد؟

استاد حسيني قزويني

در رابطه با اين پرسش، اگر فرصت شود إن شاء ا... يك يا دو جلسه در رابطه مهدويت در أديان آسماني مفصل صحبت خواهيم كرد كه حتي در تورات، انجيل، زبور و يا در ديگر كتب آسماني كه اثري از آن مانده و يا نامي از آن در تاريخ مانده، با آن عبارت هاي ويژه اي كه هست، براي بينندگان عزيز به حول و قوه إلهي توضيح خواهيم داد. اگر به سايت ها مراجعه كنيد، مخصوصاً در حوزه مهدويت، مثل مركز تخصصي مهدويت و غيره، كاملاً بحث مهدويت را حتي در آيين زرتشتي، هندي، بودايي، يهودي و مسيحي به عنوان يك اصل مسلّم و قطعي آورده اند. يعني يك روزي مصلح و نجات بخشي خواهد آمد و جهان را از ظلم و ستم نجات مي دهد و مظلومان را از زير استبداد رهايي مي بخشد. اين موضوعي است كه در تمام اديان آسماني مفصل آمده است. مثلاً در كتاب اوستا براي زرتشتيان يا شادمكني براي هنديان، داتك و پاتيكل براي برهمائيان، مزامير زبور و غيره، مملوّ است از بشارتِ آمدن مصلح كل و منجي عالم بشريت كه يك روزي اين آقا خواهد آمد و جهان را پر از عدل و داد مي كند و مردم در حكومت او، نفس راحتي مي كشند.

* * * * * * *

آقاي كاشاني

آيا در اين كتاب ها به نام حضرت مهدي (عليه السلام) تصريح شده يا فقط گفته شده كه يك منجي خواهد آمد؟

استاد حسيني قزويني

ببينيد مثلاً در آيين زرتشت، واژه اي كه به كار رفته، سوشيانت است به عنوان نجات دهنده بزرگ جهان؛ در يهود به نام ماشي، در آيين هندي به نام آواراتا، در آيين بودايي مثلاً بوداي پنجم به عنوان منجي عالم بشريت؛ در برهمائيان مثلاً به نام ويشنو؛ در كتاب مقدس هنديان به عنوان فرزند سيد خلائق دو جهان؛ مثلاً در كتاب برهمائيان واژه اي دارد به نام آخرين وصي مومتاتا كه مراد نبي مكرم (صلي الله عليه و آله و سلم) است؛ در كتاب پاتيكل به نام رهنما، هادي، مهدي است. حتي در ميان اقوام و ملل، مثلاً در كتاب هايي كه از صربستاني ها مانده يا در جزاير انگلستان يا ايران باستان، يوناني ها، اقوام ... اروپاي مركزي، آمريكاي لاتين و چيني ها، كاملاً عبارتِ آمدن يك منجي، آمدن يك مصلح و از بين برنده بساط ستم و استبداد و پهن كننده بساط عدل و عدالت، به عنوان يك اصل مسلّم و قطعي پذيرفته شده است. عزيزان مي توانند كتاب اديان و مهدويت، صفحه 38 و كتاب خورشيد مغرب، صفحه 69 و كتاب او خواهد آمد، صفحه 79 را مراجعه كنند و به صورت مستدل و مستند، موضوع مهدويت را در ميان أديان إلهي و قبائل و اقوامي كه حتي در آن قبائل، شايد نامي از دين مطرح نبوده، ولي بحث مصلح كل و آمدن منجي كاملاً به عنوان يك اصل مسلّم مطرح هست را دنبال كنند.

* * * * * * *

آقاي كاشاني

در كتب تورات و انجيل هم ألفاظ شبيه به اين داريم؟

استاد حسيني قزويني

در تورات و انجيل هم شبيه به اين عبارت ها آمده است و در قرآن هم آمده است در رابطه با زبور:

وَ لَقَدْ كَتَبْنا فِي الزبُورِ أَن الْأَرْضَ يَرِثُها عِبادِيَ الصالِحُون

سوره انبياء/آيه105

ولي متأسفانه در أناجيل موجود كه آن إنجيل واقعي كه حضرت عيسي (عليه السلام) آورده بود، نيست و بعد از سال ها يك إنجيلي درست كردند و هم چنين تورات موجود را، ما تورات منزل از خداوند نمي دانيم. ولي در لابه لاي همين أناجيل و تورات و مزامير زبور عبارت هايي هست كه اگر كسي بدون تعصب بخواهد مراجعه كند و دقت كند، همان مسئله منجي عالم بشريت و مصلح كل در همين أناجيل و تورات موجود هم وجود دارد.

* * * * * * *

آقاي كاشاني

روايات، انتظار را براي ما چطور تفسير كردند؟ روايات به ما مي گويد؟ منتظر يعني چه؟ انتظار يعني چه؟

استاد حسيني قزويني

سؤال خوبي است. شايد يكي از موضوعاتي باشد كه متناسب با اين بحث امشب ما هم است. روايتي ما داريم در كتب عزيزان أهل سنت از نبي مكرم (صلي الله عليه و آله و سلم) كه مي فرمايند:

أفضل العبادة إنتظار الفرج.

يكي از بهترين عبادت ها و با فضيلت ترين عبادت ها، انتظار فرج حضرت مهدي (ارواحنا لتراب مقدمه الفداء) است.

سنن الترمذي، ج5، ص225 ـ معجم احاديث المهدي، ج1، ص268 ـ إكمال الدين للشيخ الصدوق، ج2، ص287

آقا امام صادق (عليه السلام) جايگاه و ارزش انتظار را كاملاً در روايت زير بيان كرده و به نمايش گذاشته است و حضرت مي فرمايد:

من مات منكم و هو منتظر لهذا الأمر، كمن هو مع القائم في فسطاطه، ثم مكث هنيئة، ثم قال: لا، بل كمن قارع معه بسيفه، ثم قال: لا والله، إلا كمن استشهد مع رسول الله (صلي الله عليه و آله).

كسي از دنيا برود در حالي كه منتظر فرزند ما حضرت مهدي بوده، مانند كسي است كه در خدمت آقا حضرت مهدي و در درون خيمه او و در ركاب اوست. امام صادق مقداري سكوت و تأمل كرد و فرمود: كسي كه در حال انتظار از دنيا برود، مانند كسي هست كه در ركاب نبي مكرم (صلي الله عليه و آله و سلم) بوده، سپس فرمود: نه به خدا! مانند كسي است كه در ركاب پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله) شهيد شده است.

المحاسن لأحمد بن محمد بن خالد البرقي، ج1، ص174، ح146

روايتي از آقا أمير المؤمنين (عليه السلام) آمده كه مي فرمود:

المنتظر لأمرنا كالمتشحط بدمه في سبيل الله.

كسي كه منتظر فرزند ماست، مانند كسي است كه در راه خدا به خون خودش آغشته گشته.

كمال الدين و تمام النعمة للشيخ الصدوق، ص645، ح6

* * * * * * *

آقاي كاشاني

با توجه به اين كه ساعت تقريباً 23 است و طبق فرمايش برخي از علماء بزرگوار حوزه علميه قم، مراجع عظام مان كه دستور فرموده بودند كه رأس ساعت 23 امشب، همه مردم، همه جا، در هر كجاي دنيا هستند، دست به دعا بردارند و دعاي اللهم كل وليك را بخوانند و اگر اجازه بدهيد، من برنامه را اينجا يك بين پرانتز قطع بكنم، كات بكنم و به حضور شما و بينندگان محترم در حضور بقيه اعضاي اين استوديو و استوديوي آمريكا و ديگر مسلمانان در هر گوشه دنيا، در هر جا كه هستند، همه و همه، دست به دعا بردارند و دعاي فرج را زمزمه بكنند. به قول آن شاعر مي گويد:

بخوان دعاي فرج را ، دعا اثر دارد دعا كبوتر عشق است و بال و پر دارد

بخوان دعاي فرج را كه يوسف زهرا ز پشت پرده غيبت به ما نظر دارد

من از شما استدعا دارم كه اگر ممكن است شما كه اولاد حضرت زهرا (سلام الله عليها) هستيد، دعاي فرج را بخوانيد و ما هم با شما زمزمه مي كنيم.

استاد حسيني قزويني

همان طوري كه برادر بزرگوار جناب آقاي كاشاني اشاره كردند، حضرت آيت الله العظمي وحيد خراساني اعلام كردند كه امشب، تمام شيعيان، بلكه مسلمانان در سراسر جهان، هر كجا كه هستند، رأس ساعت 23 دعاي فرج را بخوانند و براي ظهور آقا ولي عصر و تعجيل در فرجش دعا كنند:

اللهُم كُنْ لِوَلِيكَ الْحُجةِ بْنِ الْحَسَنِ صَلَوَاتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلَي آبَائِهِ فِي هَذِهِ الساعَةِ وَ فِي كُل سَاعَةٍ وَلِياً وَ حَافِظاً وَ قَائِداً وَ نَاصِراً وَ دَلِيلًا وَ مُؤَيداً حَتي تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتعَهُ فِيهَا طُولًا

من يك نكته اي را براي بينندگان عزيز عرض كنم در رابطه با اين أمر يكي از مراجع عظام تقليد (حفظه الله تعالي):

كسي مي آيد خدمت (ظاهرا) آقا امام عسكري (عليه السلام) در رابطه با دعاي فرج سؤال مي كند: پس چه موقع فرج خواهد شد؟ چه موقع آقا حجة بن الحسن مي آيد؟ چه موقع اين ظلم استبداد برچيده خواهد شد؟ و چه موقع چشم ما به جمال آن مصلح كل و منجي عالم بشريت روشن خواهد شد؟ حضرت مي فرمايد: اگر براي فرزندم، آن گونه دعا كنيد كه دعا مي كند يك مادري براي فرزندش مريض است و تمام دكتر ها جواب كردند، اين بچه رو به قبله شده و اميدش از همه جا قطع شده و تنها اميدش خداست، اين مادر با چه اضطراري دعا مي كند؟ اگر براي فرزندم مهدي مثل آن مادر دل شكسته دعا كنيد، خدا فرج فرزندم را نزديك مي كند. بعد حضرت فرمود: خداي عالم، فرج حضرت موسي (عليه السلام) را به خاطر دعاي يك زني از زنان بني اسرائيل، 70 سال جلو انداخت كه در قصر فرعون، يكي از زنان بني اسرائيل داشت گل و خاك و خشت مي برد بالا و وسط اين پله ها (200، 300 پله) وسط پله ها درد زايمان گرفت (وقتي زن درد زايمان مي گيرد، دنيا در نظرش تاريك مي شود و در آن لحظه چيزي غير از خودش و درد را نمي شناسد) و بي اختيار نشست. شرطه هاي حكومتي شروع كردند با تازيانه اين زن را كتك زدند، قلب اين زن در آن لحظه شكست و با قلب سوزان و چشمي پر از اشك، دست برداشت: خدايا! تا كِي ما در غيبت حضرت موسي (عليه السلام) بايد متحمل اين زجرها و ستم ها باشيم.

امام (عليه السلام) مي فرمايد: خدا به بركت دعاي آن زن دل شكسته، 70 سال فرج حضرت موسي (عليه السلام) را جلو انداخت و آمد بني اسرائيل را از دست قبطيان نجات داد. حضرت فرمود به شيعيان: اگر براي فرزندم مهدي، اين چنين دعا كنيد، قطعاً فرج فرزندم جلو مي افتد.

و در روايت ديگر حضرت مهدي (عليه السلام) فرمود:

و أكثروا الدعاء بتعجيل الفرج، فإن ذلك فرجكم

براي تعجيل در فرج من، زياد دعا كنيد؛ فرج شما هم در آن است.

كمال الدين وتمام النعمة للشيخ الصدوق، ص485 ـ الغيبة للشيخ الطوسي، ص293

* * * * * * *

آقاي كاشاني

اجازه بدهيد من مقداري وقت برنامه را بگيرم، يك قضيه اي را كه إبن طاووس دارد براي بينندگان عرض كنم كه خالي از لطف نيست. اين نيست كه اگر ما براي امام زمان (عليه السلام) دعا مي كنيم، اوست كه فقط محتاج به دعاي ماست؛ ما اگر دعا براي او مي كنيم، او هم براي ما دعا مي كند. سيد إبن طاووس (كه آن قدر خدمت امام زمان (عليه السلام) رسيده بود كه حضرت را از پشت ديوار تشخيص مي داد) مي گويد: نيمه شبي خواستم بروم به سرداب مقدس و عبادت كنم كه صداي حضرت، مرا ميخ كوب كرد. ديدم حضرت، داخل سرداب عبادت مي كنند و عباراتي را به خدا مي گويند و سرشان را بر سجده گذاشتند و اشك مي ريزند و اين عبارت را به خدا مي گويند:

أللهم إن شيعتنا منا، خلقوا من فاضل طينتنا، يفرحون لفرحنا و يحزنون لحزننا.

خدايا! شيعيان از باقي گل ما خلق شدند، وقتي ما شاديم، آنها شاد هستند؛ وقتي ما غمگين هستيم، آنها غمگين هستند.

عبارتي را مي فرمودند و شيعه را به خدا معرفي مي كرد. سيد مي گويد:

من تعجب كردم كه نيمه شب، همه از او غافل هستند و چطور او، اين موقع آمده و شيعه را به خدا معرفي مي كند. يك جمله اي گفت كه آروز كردم كاش نمي آمدم و اين جمله را نمي شنيدم. ديدم به خدا فرمود:

خدايا، اگر شيعيان ما گناه كردند، «إتكالاً علينا»، نااميد نشدند از اين كه ما گناه كرديم و ديگر كسي نيست ما را بيامرزد و گفتند يك امام زماني داريم كه براي ما دعا بكند. آن گناهاني كه به إتكاء ما انجام دادند را بيامرز

سيد مي گويد: خيلي خجالت كشيدم كه ما همه از او غافل هستيم و خوابيم، ولي او در نيمه شب براي ما دعا مي كند. يك جمله ديگر گفت كه حضرت فرمودند و سيد مي گويد: من آرزو كردم تا زمين دهن باز كند و من را به كام خودش بكشد. ايشان اين جمله را به خدا عرض مي كرد:

خدايا! اگر آن قدر گناه انجام دادند كه حتي با دعاي منِ مهدي هم نمي شود اينها را بيامرزي، من پدرم.

پدر طاقت ندارد ببيند بچه اش را كتك مي زنند. من مثالي مي زنم و خاك بر فرق من و تمثيل من. اگر كسي يك بچه شروري داشته باشد، بچه اش سنگ بردارد و بزند به شيشه همسايه بشكند، تا همسايه مي خواهد بچه را توبيخ بكند، پدر بچه دست بچه را مي كشد كنار و مي گويد اگر شيشه را شكسته، پولش را بگير، من پدرم.

حضرت فرمودند:

خدايا! اگر آن قدر گناه انجام دادند كه حتي با دعاي منِ مهدي هم نمي شود اينها را بيامرزي، من پدرم. من طاقت ندارم اينها جهنم بروند. از حسنات من بردار و در كفه حسنات آنها بگذار تا حسنات شان سنگين شود و آنها هم بهشتي شوند.

بحار الأنوار للعلامة المجلسي، ج53، ص304

مي خواهم بگوييم: اگر ما براي حضرت دعا مي كنيم و اوست كه به ما دارد التماس مي كند براي فرج من دعا كنيد، محتاج به دعاي ما نيست، ما دعا كنيم و او هم براي ما دعا مي كند، او نيمه شب ها براي گناهاني كه ما در طول روز انجام داديم، دعا مي كند.

شما انتظار را چگونه تفسير مي كنيد؟ شما راجع به انتظار چه مي گوييد؟ منتظر يعني چه؟ انتظار يعني چه؟ آيا همين كه گفتيم امام زماني مي آيد، همين كافي است براي انتظار يا نه؟

استاد حسيني قزويني

عرض كردم ما بهترين راه كه انتظار را بتوانيم تفسير كنيم و هم خودمان دريابيم و هم ديگران را اطلاع رساني صحيح كنيم، اين است كه ببينيم ائمه (عليهم السلام) يا در روايات نبوي (صلي الله عليه و آله و سلم) انتظار چطور معنا شده است؟

انتظار در روايات شيعه و سني، خيلي زيبا و فراگير معنا شده است. مثلاً در يك روايت داريم كه اين تعبير نسبت به آمدن حضرت ولي عصر (عليه السلام) آمده است:

يفتح الله له شرق الأرض و غربها.

با إلهام از اين روايت، ما اين طوري انتظار را معنا كنيم و بگوييم:

انتظار يعني چشم به راه بنيان گزار حكومت جهاني اسلامي كه براي اولين بار پرچم پر افتخار اسلامي را در سراسر جهان، در شرق و غرب عالم به اهتزاز در مي آورد.

الغيبة للشيخ الطوسي، ص474 ـ معجم أحاديث الإمام المهدي للشيخ علي الكوراني العاملي، ج3، ص318 ـ بحار الأنوار للعلامة المجلسي، ج52، ص390

خب اين روايت را ما هم توانستيم معنا كنيم و هم مفهوم انتظار را خودمان درك كرديم و به ديگران هم منتقل كرديم.

در روايات ديگر آمده است:

يرفع الله عن الملل و الأديان الإختلاف.

مختصر بصائر الدرجات للحسن بن سليمان الحلي، ص180 ـ إلزام الناصب في إثبات الحجة الغائب للشيخ علي اليزدي الحائري، ج2، ص221

وقتي حضرت مهدي (ارواحنا فداه) بيايد، هرگونه اختلاف و مشكل ميان مذاهب و أديان را كه امروز اين اختلافات بيداد مي كند و روزانه هزاران كشته بر جاي مي گذارد، با آمدن حضرت ولي عصر (ارواحنا فداه) اين اختلافات برچيده خواهند شد.

ما اگر بخواهيم با إلهام گرفتن از اين روايت، معنا كنيم انتظار را ، بايد بگوييم:

انتظار يعني چشم به راه بزرگ مرد تاريخ بشريت كه به دوران كفر جهاني و شرك بين المللي خاتمه داده و اختلاف ميان مذاهب و أديان را خاتمه مي بخشد

اين تعبير هم در روايات آمده است:

يرفع الله مذاهب من الارض فلا يبقي إلا الدين الخالص.

يعني بساط طرفداران دروغين مذاهب و مكاتب إلهي را در هم مي پيچد و جز يك مكتب و يك دين و يك كتاب در سراسر جهان، چيز ديگري باقي نمي ماند.

ينابيع المودة لذوي القربي للقندوزي، ج3، ص214 ـ إلزام الناصب في إثبات الحجة الغائب للشيخ علي اليزدي الحائري، ج2، ص91 ـ شرح إحقاق الحق للسيد المرعشي، ج3، ص213

تا جايي كه حضرت مي گويد:

لا يبقي قرية إلا نودي فيها أشهد أن لا إله إلا الله و أن محمد (صلي الله عليه و آله) رسول الله

معني انتظار اين گونه مي شود:

إنتظار يعني گوش به زنگ آن بانگ رساي توحيد و نبوت كه در سراسر عالم طنين انداز مي شود.

ينابيع المودة لذوي القربي للقندوزي، ج3، ص240 ـ عصر الظهور للشيخ علي الكوراني العاملي، ص329 ـ مكيال المكارم لميرزا محمد تقي الأصفهاني، ج1، ص71

* * * * * * *

* * * * * * *

* * * * * * *

««« و السلام عليكم و رحمة الله و بركاته »»»



Share
* نام:
* پست الکترونیکی:
* متن نظر :
  

آخرین مطالب