نسخه موبایل
www.valiasr-aj .com
«احسان و کمک به دیگران»؛ از نگاه امیرالمؤمنین (سلام الله علیه)
کد مطلب: 11313 تاریخ انتشار: 26 اسفند 1395 - 13:08 تعداد بازدید: 4305
سخنراني ها » اخلاق
«احسان و کمک به دیگران»؛ از نگاه امیرالمؤمنین (سلام الله علیه)

احسان و کمک به دیگران و مقابله بدی به خوبی و نیکی به والدین از دیدگاه امیرالمؤمنین علیه السلام
اخلاق علوی 95/12/26

بسم الله الرحمن الرحیم

تاریخ : 95/12/26

مجری:

بسم الله الرحمن الرحیم

در بحر عشق گوهر رخشانم آرزوست

یعنی ولای آن شه مردانم آرزوست

در اقتدا به حجت والای حق علی

همچون صفای میثم تمارم آرزوست

اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم

سلام و درود و ارادت به پیشگاه مهربان و باصفا و دوست داشتنی شما بینندگان «شبکه جهانی ولایت».

عزیزان ایرانی که در شمال و جنوب و شرق و غرب ایران زندگی می‌کنید و بزرگوارانی که در جای جای این کره خاکی همراه هستید و نگاه مهربانتان را در آخرین شب جمعه سال 1395 با آخرین برنامه «اخلاق علوی» در سال 1395 همراه کردید بهترین‌ها را برای شما آرزومندم.

ان‌شاءالله در پرتو انوار نورانی و باصفای اهلبیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) اخلاق‌های همه ما علوی، فاطمی، حسنی، حسینی و مهدوی شود.

خیلی خوشحالیم که امشب هم به خانه‌های شما آمدیم تا این برنامه را تقدیم کنیم به این امید که بتوانیم ان‌شاءالله در همه مراحل زندگی رفتار، کردار و اعمالمان شبیه مولایمان حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) شود یا حداقل رنگ و بوی آن حضرت را به خود بگیرد.

امشب آخرین شب جمعه سال است؛ افراد بسیاری تلاش کردند تا امروز سر مزار اموات و گذشتگان خود بروند. افرادی توفیق پیدا کردند تا سر قبر اموات و درگذشتگان از جمله پدران، مادران و کسانی که به گردنشان حق دارند، رفتند.

دلم می‌خواهد در این لحظات شب جمعه، شب رحمت، شب مغفرت، شب گفتگو با حضرت حق یادی کنیم از همه پدران و مادران و درگذشتگان و همه کسانی که امروز به گردن ما حق دارند.

اگر امروز ولایت حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) در دل ما هست و اگر «یا علی» می‌گوییم و محبت حضرت حیدر کرار دلمان را سرشار کرده است و عشق به اهلبیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) را داریم مدیون پدرها و مادرها و علما و بزرگان هستیم.

ما عشق و محبت به حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) را مدیون کسانی هستیم که ما را در این راه قرار دادند. نثار شادی روح همه در گذشتگان صلواتی را هدیه می‌کنیم.

اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم

آقای کیا راه‌های ارتباطی را زیرنویس بفرمایید تا دوستان ارتباطشان را با ما برقرار کنند. «30001203» سامانه پیام کوتاه ماست؛ این شماره مخصوص عزیزانی است که در ایران اسلامی هستند تا از این طریق برای ما پیام بدهند.

عزیزانی که در ایران اسلامی ساکن هستند می‌توانند از طریق این سامانه عشق، ارادت و محبت خود را به حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) را برای ما بیان کنند. همچنین اگر در خصوص اخلاق علوی سؤال دارند برای ما پیامک دهند تا در برنامه مطرح کنیم.

همچنین شماره دیگری در اختیار شما دوستان هست که از طریق فضای مجازی با برنامه‌های واتس آپ، تلگرام و وایبر برای ما پیام بدهید.

دوستان خوبم در جای جای این کره خاکی از طریق این شماره می‌توانند با ما ارتباط داشته باشند، پیام بدهند و حرف‌های دلشان را به ما بگویند تا ان‌شاءالله استفاده کنیم.

امشب هم توفیق داریم در محضر استادمان حضرت آیت الله دکتر حسینی قزوینی هستیم که چند ساعت پیش از حرم حضرت علی بن موسی الرضا (علیه آلاف التحیة و الثناء) برگشتند و مشهدی هستند. استاد سلام علیکم و رحمة الله، زیارتتان قبول باشد:

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

سلام علیکم و رحمة الله و برکاته؛ بنده هم خدمت همه بینندگان عزیز و گرامی و دوست داشتنی که در هرکجای این گیتی پهناور بیننده این برنامه هستند و در آخرین برنامه «اخلاق علوی» سال 1395 ما را مهمان کانون گرم و باصفای خانواده خودشان قرار دادند خالصانه‌ترین سلامم را همراه با آرزوی موفقیت تقدیم می‌کنم.

بنده برای بینندگان عزیز آرزوی بخشش گناهان در گذشته و توفیق اطاعت و بندگی در سال‌های آینده را دارم.

خدا را قسم می‌دهم به آبروی حضرت صاحب الزمان (ارواحنا له الفداه) و مادر بزرگوارشان حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) که این شب‌ها متعلق به آن بزرگوار است فرج مولایمان حضرت بقیة الله الأعظم (ارواحنا له الفداه) را نزدیک نماید.

از خداوند متعال می‌خواهیم همه ما و شما گرامیان را از یاران باصفا و سربازان فداکار و شهدای رکاب حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) قرار بدهد، حوائج همه ما را برآورده کند و دعاهای ما را به اجابت برساند؛ ان‌شاءالله.

همان‌طور که جناب آقای اسماعیلی فرمودند بنده مسافرت دو روزه‌ای به مشهد مقدس داشتم.

بنده در این مسافرت دو مرتبه بیشتر توفیق تشرف به حرم مطهر امام رضا (علیه السلام) را نداشتم، اما در همین دو مرتبه همه دوستان و بینندگان عزیز مخصوصاً ولایت یاوران را چندین بار در کنار مرقد مطهر حضرت علی بن موسی الرضا (علیه السلام) یاد کردم.

ان‌شاءالله عزیزان دعا کنند که دعاهای ما به اجابت برسد تا هم ما بهره‌مند شویم و هم عزیزانمان به حول قوه الهی بهره‌مند شوند. من در خدمت حضرتعالی هستم.

مجری:

استاد از شما متشکرم، سلامت باشید. در این آخر سال، روزی شما به نحو احسن رقم می‌خورد، زیرا هم توفیق زیارت کربلا و نجف و عتبات عالیات نصیبتان شد هم به تازگی از مشهد مقدس برگشتید.

خدمت مشهدی‌های عزیز هم سلام عرض می‌کنیم. خوشا به حالشان که کنار آقاجانمان و امام مهربانمان امام رضا (علیه السلام) هستند. از بینندگان عزیزی که در مشهد هستند تقاضا می‌کنم در روزهای آخر سال هروقت به حرم مشرف شدید ما را هم دعا کنید.

حال که اسم امام رضا (علیه السلام) آمد، مشهدی‌ها به صورت ویژه ما را تحویل بگیرند و به صورت ویژه به ما پیام بدهند تا ببینیم امشب آمار مشهدی‌های ما به کجا می‌رسد.

از مشهدی‌های عزیز تقاضا داریم در پیامک‌های خود به ما بگویند که در کجای مشهد هستند و در کدام یک از شهرهای خراسان رضوی یا خراسان‌های شمالی و جنوبی هستند.

امشب ما می‌خواهیم مشهدی‌ها را به صورت ویژه تحویل بگیریم و مشهدی‌ها هم به صورت ویژه ما را تحویل بگیرند.

از آقای روح الله موسوی درخواست می‌کنم اولین پیام مشهدی که به دستش رسید برای من ارسال کند تا بنده ان‌شاءالله از این بیننده مشهدی عزیز نامی ببرم.

همچنین باید بگویم که ولادت باسعادت حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا (سلام الله علیها) و روز مادر در پیش روست. ان‌شاءالله خداوند متعال سایه مادرانتان را بر سرتان مستدام بدارد. عزیزانی که همانند من مادرانشان را از دست دادند، ان‌شاءالله روح مادرانشان شاد شود.

به شما مژده بدهم که دست اندرکاران «شبکه جهانی ولایت» شبانه روز کار می‌کنند و زحمت می‌کشند و تلاش می‌کنند تا شب و روز ولادت حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) برنامه‌ای بسیار عالی تقدیم حضور شما کنند.

این برنامه بسیار دیدنی، شنیدنی و با آیتم‌های فراوان است و اجرای آن بر عهده خانم‌هایی هست که به عنوان مجری در «شبکه جهانی ولایت» هستند. این برنامه در شب و روز ولادت حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) تقدیم حضور شما می‌شود تا کام شما شیرین شود.

استاد! روزهای پایانی سال هست و به هر صورت یکی از سنت‌ها و رسوماتی که در میان ما مسلمانان، ایرانیان و شیعیان امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) رواج دارد این است که به شکل‌های مختلف تلاش و نیکوکاری کنیم.

البته احسانی که از آن صحبت به میان می‌آید در زمینه‌های مختلف امکان‌پذیر است. گاهی اوقات احسان کردن کمک به دیگران است و گاهی اوقات احسان کردن کمک به پدر و مادر، خانواده و اهلبیت است که در رأس همه احسان‌ها قرار دارد.

امشب به ذهنم آمد که احسان و خوبی به دیگران را در اخلاق علوی بررسی کنیم و ببینیم حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) در این خصوص چه فرمایشاتی دارند.

کمک و احسان به دیگران از نگاه امیرالمؤمنین (سلام الله علیه)

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین و هو خیر ناصر و معین الحمد الله و الصلوة علی رسول الله و علی آله آل الله لا سیما علی مولانا بقیة الله و اللعن الدائم علی اعدائهم اعداء الله الی یوم لقاء الله افوض امری الی الله ان الله بصیر بالعباد حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر

همان‌طوری که عزیزمان اشاره کردند کم‌کم سال جدید از راه می‌رسد. معمولاً در میان مسلمانان از جمله شیعه و سنی به ویژه عزیزان ایرانی ما دید و بازدید، احسان به دیگران، صله رحم و خوشحال کردن خانواده‌ها مرسوم است.

یکی از مواردی که باید واقعاً روی آن تکیه کرد بحث خوبی و احسان کردن به دیگران است تا تلاش کنیم سال جدیدمان را با احسان و خوبی به دیگران آغاز کنیم. خداوند متعال در قرآن کریم سوره مبارکه نحل می‌فرماید:

(إِنَّ اللَّهَ یأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَ الْإِحْسانِ وَ إِیتاءِ ذِی الْقُرْبی وَ ینْهی عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکرِ وَ الْبَغْی یعِظُکمْ لَعَلَّکمْ تَذَکرُون)

خدا به عدالت و نیکی کردن و بخشش به خویشان فرمان می‌دهد و از کار بد و ناروا و ستمگری منع می‌کند، پندتان می‌دهد شاید اندرز گیرید.

سوره نحل (16): آیه 90

عزیزان ما باید دقت کنیم خدای نکرده ایام عید را با گناه و معصیت آلوده نکنیم. همان‌طور که امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) فرمودند:

«وَ کلُّ یوْمٍ لَا [نَعْصِی اللَّهَ] یعْصَی اللَّهُ فِیهِ فَهُوَ یوْمُ عِید»

هر روزی که گناهی در آن صورت نگیرد آن روز عید است.

نهج البلاغة، نویسنده: شریف الرضی، محمد بن حسین، محقق / مصحح: صالح، صبحی، ص 551، ح 437

عید، تنها فقط عید نوروز و عید فطر و عید قربان و عید غدیر نیست؛ بلکه هر روزی که در آن گناه و معصیتی صورت نگیرد آن روز عید است.

ما تلاش کنیم که خدای نکرده در این ایام با بعضی از کارهای نادرست از جمله گوش دادن آهنگ، ناراحت کردن و ایضاع دیگران عید را با گناه آلوده نکنیم و تلاش کنیم که این کارها را از زندگی خود دور کنیم.

در روایات وارد شده است که خداوند عالم افرادی را با فرعون محشور می‌کند. جهنم طبقه طبقه است و هرکسی را با توجه به کارهایی که در دنیا انجام داده است در طبقه‌های مختلف قرار می‌دهند.

به عنوان مثال سلاطین ستمگر در یک طبقه هست، کشاورزان گناهکار و آخوندهای معصیت‌کار هرکدام در یک طبقه قرار می‌گیرند. همان‌طور که بهشت طبقه‌بندی است و هرکسی با توجه به مقاماتی که دارد جایگاهش مشخص است جهنم هم طبقه‌بندی است.

در جهنم طبقه خاصی مخصوص جباران است. خداوند متعال افرادی را در طبقه جباران قرار می‌دهد، درحالی‌که او به خداوند متعال عرض می‌کنم: خدایا من نه پادشاه بودم، نه وزیر ستمگر بودم، نه همانند فرعون تفرعن کردم و نه همانند شداد و نمرود ظلم کردم.

از طرف خداوند متعال خطاب می‌آید: تو جبار و فرعون و شداد نبودی، اما در همین محیط خانه خداوند عالم سرنوشت همسر و فرزندانت را به دست تو داده است. آن‌ها اسیر دست تو بودند، اما تو نسبت به همسر و فرزندانت و خانواده‌ات زورگویی و ستم مرتکب شدی.

اگر تو در محیطی کوچک چنین ستم می‌کنی، قطعاً اگر قدرتی به تو می‌دادیم از فرعون کمتر نبودی؛ بنابراین جای تو در همین طبقه است و نباید به آن اعتراض کنی.

زمانی که ستمکاران از خداوند متعال تقاضا می‌کنند که یک روز عذاب را از ما بردار یا ما را به دنیا برگردان تا کارهای اشتباه خود را جبران کنیم، خداوند متعال می‌فرماید:

(اخْسَؤُا فیها وَ لا تُکلِّمُون)

ای سگان به دوزخ شوید و با من لب از سخن فرو بندید.

سوره مؤمنون (23): آیه 108

این تعبیر، تعبیر خیلی عجیبی است. قرآن کریم که رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) را چنین توصیف می‌کند:

(وَ إِنَّک لَعَلی خُلُقٍ عَظِیم)

و اینکه تو ملکات اخلاقی بس بزرگی داری که بر آن مسلطی.

سوره قلم (68): آیه 4

اما در مورد افرادی که نشانه‌های عذاب الهی را در دنیا شنیدند، اما گناه و معصیت کردند می‌فرمایند: این افراد در روز قیامت مدام شروع به گریه و ناله می‌کنند. خداوند متعال هم در برابر اظهار عجز و التماسشان آن‌ها را به سگ تعبیر می‌کند و می‌فرمایند:

(اخْسَؤُا فیها وَ لا تُکلِّمُون)

(اخْسَؤُا) همانند کلمه «چخ» در زبان عامیانه است که وقتی سگ حمله می‌کند، آن را به کار می‌بریم.

قرآن کریم می‌فرماید: افرادی وجود دارند که در دنیا علی رغم اینکه خداوند عالم به آن‌ها میدان داد، آن‌ها کار نکردند. خداوند متعال در قرآن کریم فرموده بود که روز قیامت چنین عذابی در انتظار آن‌هاست، اما گوش این افراد بدهکار نبود.

همین افراد روز قیامت زمانی که می‌بینند تمام فرموده‌های قرآن کریم درست است تقاضا می‌کنند که خداوند متعال آن‌ها را به دنیا بازگرداند تا کار خود را اصلاح کنند و مرتکب ظلم نشوند. خداوند متعال در برابر این درخواست آنان می‌فرماید:

(اخْسَؤُا فیها وَ لا تُکلِّمُون)

درد عذاب الهی یک طرف، اما درد تحقیری که انسان در روز قیامت از طرف خداوند عالم و ملائکه الهی می‌شود بالاتر از درد عذاب است. آتش جهنم جسم انسان را می‌سوزاند، اما تحقیری که انسان در قیامت می‌شود جگر و قلب انسان را می‌سوزاند. قرآن کریم می‌فرماید:

(إِنَّ اللَّهَ یأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَ الْإِحْسانِ وَ إِیتاءِ ذِی الْقُرْبی وَ ینْهی عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکرِ وَ الْبَغْی یعِظُکمْ لَعَلَّکمْ تَذَکرُون)

خداوند متعال در این آیه شریفه انسان را موعظه می‌کند، شاید سر عقل بیاید و دست از گناه و معصیت بردارد.

قرآن کریم در سوره مبارکه قصص آیه 77 در رابطه با احسان تعبیر بسیار زیبایی دارد. بنده زمانی که این آیه را می‌خوانم اصلاً دلم نمی‌آید به آیه بعد بروم و مقداری به فکر فرو می‌روم تا ببینم آیا ما واقعاً در زندگی به این آیه عمل می‌کنیم، یا نمی‌کنیم.

این آیه شریفه بسیار زیباست؛ گویی خداوند متعال در این آیه بحث خدا و بندگی را کنار گذاشته و بسیار برادرانه انسان را نصیحت می‌کند. یکی از صفات خداوند «یا رفیق» است.

مجری:

همچنان که در دعا می‌خوانیم:

«یا رَفِیقَ مَنْ لَا رَفِیقَ لَه»

فرازهایی از دعای جوشن کبیر

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

خداوند متعال در این آیه شریفه می‌فرماید:

(وَ ابْتَغِ فِیما آتاک اللَّهُ الدَّارَ الْآخِرَةَ وَ لا تَنْسَ نَصِیبَک مِنَ الدُّنْیا وَ أَحْسِنْ کما أَحْسَنَ اللَّهُ إِلَیک وَ لا تَبْغِ الْفَسادَ فِی الْأَرْضِ إِنَّ اللَّهَ لا یحِبُّ الْمُفْسِدِین)

و در آنچه خدا به تو داده سرای آخرت را جستجو کن، بهره‌ات را از دنیا فراموش منما و همانگونه که خدا به تو نیکی کرده است نیکی کن و هرگز فساد در زمین منما که خدا مفسدان را دوست ندارد.

سوره قصص (28): آیه 77

خداوند متعال در این آیه شریفه می‌فرماید: به زیردستانت خوبی کن، همان‌طور که خداوند در حق تو خوبی کرده است.

اگر همسرت برخلاف میل تو عمل کرد، خشم خود را فرو ببر و به این فکر نباش که فوراً انتقام بگیری و داد بزنی و یا خدای نکرده دست بزن داشته باشی و او را بزنی.

امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) می‌فرماید: آیا مردی که از یک طرف نسبت به همسرش دست درازی می‌کند و او را کتک می‌زند و شب هنگام هم انتظار دارد همسرش در بستر کنار او بخوابد خجالت نمی‌کشد!؟

گاهی اوقات افرادی نسبت به همسر و فرزندان خود دست بزن دارند. همچنین زمانی که از فرزندش خطایی ببیند فوراً عصبانی می‌شود.

اگر این رفتار ملاک باشد ما همیشه دچار معصیت و گناه می‌شویم و دستورات خداوند متعال را اطاعت نمی‌کنیم. اگر قرار باشد خداوند متعال هم همانند رفتاری که ما با زیردستان خود داریم با ما داشته باشد کار خیلی سخت می‌شود. خداوند متعال در آیه شریفه:

(وَ أَحْسِنْ کما أَحْسَنَ اللَّهُ إِلَیک)

می‌فرماید: در حق دیگران خوبی کن، همان‌طور که خداوند در حق تو خوبی کرده است. اگر خدای نکرده چشمت دچار آسیب شود حاضری تمام زندگی خود را بفروشی و اگر ثروت روی زمین در اختیار تو باشد حاضری آن را هم بفروشی تا چشمت سالم شود و بتوانی ببینی.

اگر گوش خود را از دست بدهی و زمین و زمان در اختیار تو باشد حاضری زمین و زمان را بدهی تا گوش تو سلامت خود را به دست آورد. اگر زبان تو از کار بیفتد حاضری تمام دارایی خود را بدهی تا همانند اول سالم شود.

اگر برای هرکدام از اعضای بدن تو اتفاقی بیفتد، مشاهده کنید که حاضرید چقدر برای بهبودی آن خرج کنید؟! خداوند عالم تمام این نعمت‌ها را بدون آنکه طلبی از او داشته باشیم در حق ما احسان کرده است.

«اللَّهُمَّ مَا بِنَا مِنْ نِعْمَةٍ فَمِنْک»

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 83، ص 94، ح 15

مشاهده کنید همین که از میان بیش از هفت میلیارد نفر روی کره زمین خداوند متعال ما را به اسلام هدایت کرده است و ما گوینده «لا إله إلا الله» و «محمد رسول الله» هستیم چه نعمت بزرگی است و بالاتر از این نعمت نداریم.

شاید ما الآن قدر این نعمت را نمی‌دانیم، اما در روز قیامت ارزش این نعمت مشخص خواهد شد. همچنین نعمت محبت اهلبیت (علیهم السلام) و ولایت حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) نعمتی است که ما فعلاً قدر آن را نمی‌دانیم.

ما همانند ماهی در داخل دریا هستیم و قدر این نعمت‌ها را نمی‌دانیم، اما در روز قیامت قدر این نعمت‌ها مشخص خواهد شد.

بنابراین خداوند متعال در قرآن کریم این آیات را در مورد احسان به دیگران فرموده است. ائمه طاهرین (علیهم السلام) نیز در رابطه با احسان و نیکی به دیگران روایاتی فرموده‌اند. حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) می‌فرمایند:

(مَنْ أَحْسَنَ إِلَی النَّاسِ اسْتَدَامَ مِنْهُمُ الْمَحَبَّةَ)

هرکسی به مردم خوبی کند محبت دائمی مردم را کسب می‌کند.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 386، ح 8811

مجری:

گفته شده است که از هر دستی بدهید، از همان دست نیز پس خواهید گرفت.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

بله. زمانی که به همسر و فرزندان خود احسان می‌کنید آن‌ها هم محبت تو را در دلشان نگاه خواهند داشت.

این در حالی است که وقتی نسبت به همسر و فرزندان خود بداخلاقی و بدرفتاری می‌کنید چه بسا همین همسر و فرزندان شما آرزوی مرگ شما را داشته باشند تا از این اخلاق گند تو خلاص شوند.

چقدر برای یک مرد ننگ است که همسر و فرزندان او در دل آرزوی مرگ او را داشته باشند. این مرد به قدری زندگی را بر همسر و فرزندانش تلخ می‌کند و عرصه را بر آن‌ها تنگ می‌کند که همسر و فرزندانش آرزوی مرگ او را می‌کنند.

ما چنین مواردی زیاد مشاهده کردیم، زیرا یکی از توفیقاتی که خداوند متعال به ما داده است اصلاح ذات البین است. ما دوستانی در دادگاه‌های خانواده داریم؛ گاهی اوقات که متلاشی شدن بعضی از خانواده‌ها به مویی بند است دوستان ما آن‌ها را نزد ما می‌فرستند.

این دوستان از ما درخواست می‌کند که اگر شما بتوانید این خانواده‌ها را اصلاح کنید آن‌ها اصلاح خواهند شد، اما اگر نتوانید دیگر کاری از دست ما ساخته نیست.

در دادگاه خانواده نود و نُه درصد تلاش بر این است که نگذارند پیوند زندگی از هم گسسته و پاره شود؛ به عبارت دیگر نود و نُه درصد تلاش روی دوام زندگی و تنها یک درصد بحث طلاق در میان است.

گاهی اوقات افرادی نزد ما می‌آیند و وقتی باهم صحبت می‌کنیم، می‌بینیم واقعاً بعضاً موارد بسیاری کوتاهی از مرد است. حال ما نمی‌خواهیم بگوییم همیشه مرد مقصر است و شاید در موارد بسیاری کوتاهی از زن باشد. هردو طرف باید کوتاه بیایند!!

زندگی، زندگی مشترک است. اگر مرد بخواهد هرچه دلش می‌خواهد را عملی کند زندگی بر زن تلخ می‌شود. همچنین اگر زن بخواهد هرچه دلش می‌خواهد را عملی کند زندگی بر مرد تلخ می‌شود.

مرد و زن باید هرکدام سی درصد از مواضع خود کوتاه بیایند تا زندگیشان دوام پیدا کند. خانمی که به خانه بخت می‌رود، از ابتدا باید در ذهن خود داشته باشد زندگی طوری نیست که هرچه می‌گوید و دلش می‌خواهد عملی شود.

زن باید از ابتدا در ذهن داشته باشد زمانی که به خانه شوهر می‌رود از ده مورد خواسته‌های او ممکن است سه مورد به حرف او گوش ندهند، برآورده و عملی نشود. اگر زن این مطلب را به خود تلقین کند، زمانی که با مشکلات مواجه می‌شود آن‌ها برای او طبیعی می‌شود.

متأسفانه گاهی اوقات بعضی از پدر و مادرها دخترانشان را طوری تربیت می‌کنند که هرچه آن‌ها می‌خواهند را در اختیارشان قرار می‌دهند و هرکاری که می‌کنند هم جلویشان را نمی‌گیرند.

چنین دختری با این شاخصه و با این ویژگی می‌خواهد به خانه بخت برود و انتظار دارد شوهرش هم همانند پدر و مادرش اسیر دستش باشند، اما اگر شوهر مطابق میل این دختر عمل نکند زندگیشان تلخ خواهد شد.

پدرها و مادرهای عزیز تلاش کنید زمانی که دختر و پسر در خانه شماست طوری آن‌ها را بار نیاورید که همیشه همه چیز مطابق میل آن‌ها باشد.

گاهی اوقات پدرها و مادرها پسران خود را خیلی بد بار می‌آورند، طوری‌که همیشه در برابر خواسته‌های او تسلیم می‌شوند و هر کار نادرستی انجام می‌دهد به روی او لبخند می‌زنند.

چنین پسری وقتی تشکیل زندگی می‌دهد انتظار دارد همسرش هم همانند پدر و مادرش تمام خواسته‌های او را عملی و برآورده کند، اما اگر همسرش مطابق میل او عمل نکند زندگی بر آن‌ها تلخ می‌شود.

بنابراین بنده به همه پدرها و مادرهای عزیز توصیه می‌کنم اگر می‌خواهید فرزندتان زندگی خوبی داشته باشد، زندگی خوب را از خانه شروع کنید.

تلاش کنید پسرتان را تنها به عنوان پسر خودتان تربیت نکنید، به عنوان اینکه مرد آینده و پدر فرزندانش است، تربیت کنید.

تلاش کنید دخترتان را به عنوان دخترتان تربیت نکنید، بلکه به عنوان همسرِ شوهر تربیت کنید و طوری تربیت کنید که بهترین همسر برای شوهرش باشد، بهترین مادر برای فرزندانش باشد، بهترین عروس برای پدرشوهر و مادرشوهر خود باشد و بهترین همسایه باشد.

اگر فرزندان ما این‌طور تربیت شوند قطعاً زمانی که تشکیل زندگی دادند زندگی باصفایی خواهند داشت. در این صورت هم خودشان از زندگی لذت می‌برند و هم والدین از زندگی لذت خواهند برد.

خشت اول گر نهد معمار کج

تا ثریا می‌رود دیوار کج

بنابراین مشکلاتی که امروزه در جامعه میان خانواده‌ها پیدا می‌شود ناشی از کوتاهی‌هایی است که پدران و مادران دارند. اگر والدین از روز اول فرزندان خود را به این نیت تربیت کند قطعاً فرزندان در آینده زندگی خوشی خواهند داشت.

بنابراین امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) که ان‌شاءالله فدای خاک زیر نعلینشان شویم زمانی که سخن می‌گویند، می‌فرمایند:

جانا سخن از زبان ما می‌گویی

به عبات دیگر حضرت سخن از فطرت می‌گوید. اگر شما با تمام احترامی که به صحابه دارید تمام صحابه را یک طرف بگذارید و تمام اولیاء الله و ائمه طاهرین (علیهم السلام) را طرف دیگر بگذارید، حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) برتری دارد.

امام جواد (علیه السلام) فرمودند: همه ما نور هستیم، اما جدمان امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) اعلم‌تر از همه ماست.

امیرالمؤمنین فرمودند: هرکسی به مردم خوبی کند، نتیجه خوبی محبت دائمی این افراد است. همچنین می‌فرمایند:

«مَنْ کثُرَ إِحْسَانُهُ أَحَبَّهُ إِخْوَانُه»

هرکسی بیشتر به دیگران خوبی کند دوستانش او را بیشتر دوست خواهند داشت.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 386، ح 8812

در روایت بعد وارد شده است:

«مَنْ صَنَعَ الْعَارِفَةَ الْجَمِیلَةَ حَازَ الْمَحْمَدَةَ الْجَزِیلَة»

هرکسی کارهای خیر انجام می‌دهد، زبان‌ها بی‌اختیار به تعریف او باز می‌شود.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 386، ح 8813

به عبارت دیگر احسان و انجام کارهای نیک سبب می‌شود که زبان دیگران همیشه نسبت به او ثنا بگویند. حضرت در روایت بعد می‌فرماید:

«مَنْ أَحْسَنَ اکتَسَبَ حُسْنَ الثَّنَاءِ»

هرکسی احسان می‌کند بهترین تعریف و تمجید را از دیگران کسب می‌کند.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 386، ح 8814

از طرف دیگر ضرب المثلی در زبان‌ها وجود دارد که می‌گویند:

«الإنسان عبید الإحسان»

اما در کلمات ائمه طاهرین (علیهم السلام) چنین وارد شده است:

«الْإِنْسَانُ عَبْدُ الْإِحْسَان»

انسان بنده احسان است.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 385، ح 8771

همچنان‌که در روایت بعد وارد شده است:

«الْإِحْسَانُ یسْتَعْبِدُ الْإِنْسَان»

با احسان کردن دیگران را بنده خود کنید.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 385، ح 8772

به عبارت دیگر اگر به دیگران احسان کنید، دیگران بنده شما خواهند شد. احسان کردن به انسان‌ها سبب می‌شود که آن‌ها همانند عبد مطیع تو باشند.

بنده به بعضی از عزیزانی که در بین اقوامشان افراد منحرفی از نظر اخلاقی و عقیدتی وجود دارد و می‌خواهند آن‌ها را امر به معروف و نهی از منکر کنند، اما آن‌ها گوش نمی‌دهند راهش را می‌آموزم.

چند روز پیش پدر بزرگواری با من تماس گرفت و زمانی که او را ملاقات کردم، گفت: پسر من مدتی است که نماز نمی‌خواند و این مسئله خیلی برای ما نگران کننده است.

اگر می‌خواهید فردی را امر به معروف و نهی از منکر کنید، قبلاً به او احسان و خوبی کنید و برای او هدیه‌ای زیبا تهیه کنید. همچنین اگر شخصی از اقوام شما انحراف اخلاقی دارد و به بیراهه می‌رود را به رستورانی دعوت کن یا مسافرت ببر و برای او پول خرج کن.

به عبارت دیگر مقداری سر کیسه را شل کنید و زنجیر جیبتان را باز کنید. اگر پول خود را در راه مادیات صرف کنید و یا ولخرجی کنید، بعد از مدتی آن کالا از دست شما خواهد رفت و جز خودنمایی سودی به حال شما ندارد.

این در حالی است که اگر می‌خواهید از پولی که خداوند متعال به شما داده در راه هدایت دیگران مصرف کنید می‌توانید این کار را انجام دهید. لازم نیست میلیاردر باشید، زیرا بنده همیشه معتقدم:

از مردم افتاده مدد گیر که این قوم

با بی پر و بالی پر و بال دیگرانند

افرادی که امکانات کمتری دارند، سخاوتشان بیشتر از ثروتمندان است. هرچه ثروت انسان بیشتر باشد، علاقه او به دنیا بیشتر است و بخل و حسد او هم بیشتر خواهد بود.

بنابراین با همین پول اندکی که داری مقداری کمتر در راه تجملات خرج کن و به جای آن وسیله هدایت دیگران باش. اگر فرزند شما نماز نمی‌خواند بهترین راه احسان کردن به اوست، زیرا به احسان و محبت شما نیاز دارد.

زمانی که فرزند شما در مشکل مالی گرفتار شد، به او بگویید که مشکلش را حل می‌کنید به شرطی که از این به بعد قول بدهد نماز بخواند.

بحث دین تعارف‌بردار نیست؛ اگر چندین مرتبه مرتکب چنین عملی شوید او به جهت اینکه قلب شما را به دست آورد و همچنین به آرزوهای خود برسد نماز می‌خواند و دست از گناه برمی‌دارد.

این در حالی است که ما به هیچ وجه از ترفندهایی که امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) به ما یاد داده استفاده نمی‌کنیم؛ به عبارت دیگر ما اخلاق علوی را محیط خانه با فرزندانمان پیاده نمی‌کنیم.

مجری:

همواره با خشونت رفتار می‌کنیم.

آیت الله دکتر حسیینی قزوینی:

امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) در روایت دیگری می‌فرمایند:

«النَّاسُ أَبْنَاءُ مَا یحْسِنُون»

انسان‌ها فرزند احسان هستند.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 385، ح 8774

همچنین در روایت بعد وارد شده است:

«الْإِحْسَانُ یسْتَرِقُّ الْإِنْسَان»

احسان کردن طرف مقابل را برده زر خرید تو قرار می‌دهد.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 385، ح 8773

حضرت می‌فرماید:

«الْإِحْسَانُ یسْتَعْبِدُ الْإِنْسَان»

می‌فرماید: احسان کردن باعث می‌شود که طرف مقابل تو را بپرستد.

چرا ما از این جمله حضرت برای پیشبرد خود و خانواده خودمان استفاده نمی‌کنیم؟!

اگر مشاهده می‌کنید که همسر شما مقداری در زندگی کوتاه می‌آید در شب میلاد حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) که روز مادر و روز زن است می‌تواند از او قدردانی کند.

مردها باید مقداری آماده باشند که کادوهای خوبی برای همسران خود بگیرند. حال ما اصرار نداریم که کادوهای گران قیمت بگیرید. در روایت وارد شده است که وقتی از بیرون به منزل می‌روید حتی شده مقداری سنگ با خود ببرید، اما با دست خالی به منزل نروید.

شما می‌توانید در روز زن با یک روسری یا یک جوراب هم قلب همسر خود را خوشحال کنید. در این مسائل مادیات زیاد مهم نیست، اما همین که همسرت احساس کند به یاد او هستید از قلب او بیرون نمی‌رود.

اگر در روز زن امکان خرید کادو ندارید می‌توانید یک شاخه گل از گل فروشی بگیرید. حتی اگر همین مقدار هم توان مالی ندارید می‌توانید از مأمورین شهرداری که در خیابان مشغول گل‌کاری هستند تقاضا کنید یک شاخه گل به شما بدهند تا برای همسرتان ببرید.

ما باید تلاش کنیم که زندگی‌ها را با احسان، محبت و خوبی کردن محکم کنیم و نگذاریم اتقان و استحکام خانه‌ها شل شود.

امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) روایتی دارد که شاید افراد بسیاری این روایت را بخوانند، اما توجه نمی‌کنند که حضرت چه سخن زیبا و دقیق روانشناسی را مطرح می‌کند، می‌فرماید: اگر می‌خواهید در دل طرف نفوذ کنید نمی‌توانید با تهدید و ارعاب و خشونت او را وادار به اطاعت از خود کنید. در مقابل شما می‌توانید با احسان و محبت کردن این کار را انجام دهید.

اگر یک مرتبه خوبی کردید و نتیجه نگرفتید دومرتبه و سه مرتبه و چهار مرتبه خوبی کنید. این مطالب همگی کاملاً واضح و روشن است.

بخشی از پیامک‌های بینندگان برنامه:

مجری:

استاد اگر اجازه بدهید در فاصله‌ای که شما نفسی تازه می‌کنید بنده نگاهی به پیامک‌ها داشته باشم، سپس میان برنامه‌ای ببینیم و بعد ان‌شاءالله بازهم گفتگوی خود را ادامه خواهیم داد.

ما ابتدای برنامه درخواست کردیم که مشهدی‌ها بیشتر هوای ما را داشته باشند. از مشهدی‌ها ممنونیم که لطف کردند و برای ما پیام فرستادند.

نام امام رضا (علیه السلام) آمد؛ آقای مهربانی که هرچه در ایران اسلامی داریم به برکت امام رضا (علیه السلام) و ولی نعمت ما ایرانیان است.

آقای تدین از مشهد اولین شخصی بودند که برای ما پیام دادند؛ از ایشان ممنون و سپاسگذاریم.

آقای حمیدرضا احمدی از مشهد مقدس برای ما پیام فرستادند که از ایشان هم ممنون و سپاسگذارم.

دوستان لطف کردند با پیام‌های مختلف وجود این بنده حقیر، دوستان و حضرت استاد را سرشار از لطف و عنایت و محبت خودشان کردند.

آقا قاسم از خراسان رضوی روستای خلیل آباد گفتند: ممنونم از برنامه بسیار خوبتان. از این عزیزمان که لطف کردند و برای ما پیام فرستادند ممنونیم.

آقا مهدی مؤدب از مشهد مقدس کوچه نوغان عید را تبریک گفتند و گفتند: خیلی دوست داشتیم که شما به مشهد بیایید تا خدمت شما را انجام دهم و به این واسطه ذره‌ای از خدمات شما را جبران کنم.

خیلی متشکرم که این‌قدر شما مهربان هستید. ان‌شاءالله لطف و مرحمت شما شامل حال ما هم شود. همین که پیام دادید برای ما خیلی ارزشمند است.

خواهر بزرگوارمان خانم یگانه لوایی از مشهد مقدس برای ما پیام دادند. همین که نام مشهدی‌ها را بردم لطف و عنایت مشهدی‌ها همین‌طور به طرف برنامه زنده «اخلاق علوی» سرازیر می‌شود.

اجازه بدهید نام شهرهای دیگر را هم ببرم تا بینندگان دیگر ناراحت نشوند.

آقای خلوصی از اسدآباد همدان گفتند: خیلی از برنامه خوبتان ممنونم. خدا می‌داند حدود دو سال است که «شبکه جهانی ولایت» را می‌بینم و زندگی‌ام مملو از برکات مادی و معنوی شده است و شیعه واقعی شدم. نمی‌دانم با چه زبانی تشکر کنم.

آقای خلوصی عزیز از شما ممنون و سپاسگذار هستم. دوستان دیگری هم از شهرهای دیگر پیام دادند.

آقای عظیم وزواری از گلستان بندر گز برای ما پیام دادند که همیشه همراه «شبکه جهانی ولایت» هستند.

آقای قاسمی از استان گلستان برای ما پیام دادند.

دوستان دیگری هم لطف می‌کنند و همیشه به «شبکه جهانی ولایت» به ویژه برنامه زنده «اخلاق علوی» پیام می‌دهند. برنامه زنده «اخلاق علوی» امشب آخرین برنامه زنده ما در سال 1395 است.

ما بنا داریم در ایام نوروز هم برنامه زنده «اخلاق علوی» را داشته باشیم و در محضر استاد باشیم. ان‌شاءالله دوستان و همکارانم زمان و ساعت پخش برنامه را اطلاع رسانی خواهند کرد.

برویم مدح و منقبت حضرت مولا امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) را بشنویم، حال و هوای تازه‌تری پیدا کنیم و بازهم بیاییم اخلاق علوی را بشنویم.

ای کاش بگویند مرا روز قیامت

گر شیعه نبوده است خریدار علی بود

ما واقعاً نمی‌توانیم شیعه حقیقی باشیم، زیرا شیعه به معنای پیرو است و در حقیقت به کسی می‌گویند که همه زندگیش رنگ و بوی امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) را داشته باشد و تمام اعمال و کردارش مورد رضایت حضرت مولا باشد.

به هر صورت اگر ناممان را به عنوان شیعه هم قبول نکنند، به هر صورت محب و عاشق امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) هستیم، و امیرالمؤمنین را دوست داریم.

ما سعی می‌کنیم همانند حضرت باشیم و کاری کنیم تا رفتارمان مورد رضایت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) باشد.

ان‌شاءالله لطف و عنایت و مرحمت مولا شامل حال ما می‌شود. اگر کمی و کوتاهی و کاستی در اعمال ما وجود داشته باشد، حتماً حضرت به ما لطف و عنایت می‌کند.

این برنامه زنده «اخلاق علوی» است. راه‌های ارتباطی برای شما زیرنویس شده است تا اگر در ایران یا هرجای عالم هستید به ما پیامک بدهید. ما منتظر پیام‌های شما هستیم تا ببینیم چه به ذهنتان می‌رسد و برای ما بفرستید.

یادآوری کنم که ان‌شاءالله در ایام نوروز برنامه زنده «اخلاق علوی» با حضور حضرت استاد برقرار خواهد بود.

بنده حقیر هم اگر توفیق داشته باشم و زنده باشم از دوم فروردین تا هشتم فروردین هرشب ساعت 21 تا 22:30 خدمت شما می‌رسیم و برنامه زنده «اخلاق علوی» را تقدیم می‌کنیم تا ان‌شاءالله اول سال 1396 هم با نام حضرت مولا حیدر کرار آغاز شود و اخلاقمان علوی شود.

ان‌شاءالله آخر سال و اول سال ما با نام حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) باشد؛ ضمن اینکه در سال 1395 که کم کم کوله‌بارش را جمع می‌کند تا برود ولادت حضرت صدیقه طاهره (سلام الله علیها) یک بار در ابتدای سال و یک بار در انتهای سال بود.

سال 1395 سال فاطمی بود، زیرا در ابتدا و انتهای آن ولادت حضرت مادر بود؛ گوارای وجودتان باشد. پیشاپیش نوروز باستانی و ولادت حضرت زهرای مرضیه (سلام الله علیها) به همه مادران بزرگوار و به همه بانوان و زنان این سرزمین تبریک عرض می‌کنم.

مادرانی که با عشق و ارادت و محبت به امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) فرزندان خود را بزرگ کردند و امروز فرزندانشان «یا علی» می‌گویند و محبت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) را دارند. ان‌شاءالله عاقبت بخیر شوید!

ما در محضر حضرت استاد هستیم. استاد فرمودید که احسان و نیکی به دیگران به ویژه در برخورد با اهلبیت (علیهم السلام) همسر و فرزندانمان چه ثمرات و نتایجی دارد.

استاد انسان‌ها همه به یک شکل نیستند؛ گاهی اوقات ما در حق کسی خوبی کردیم، اما او در حق ما بدی می‌کند. ما به او محبت کردیم، اما او به ما بی‌محبتی می‌کند.

امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) در این زمینه چه فرمایشاتی دارند؟! طبق فرمایشات حضرت اگر کسی در حق ما بدی کرد، ما چطور با او برخورد کنیم؟!

هنر خوبی کردن در برابر بدی‌ها!!

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) در این زمینه نکات زیبایی دارد. شاعر می‌گوید:

بدی را بدی سهل باشد جزا

اگر مردی احسن الی من أسا

در برابر بدی، بدی کردن آسان است. اگر شما با یک حیوان بدرفتاری کنید، او هم در مقابل عکس العمل نشان می‌دهد. به عنوان مثال اگر یک سگ را اذیت کنید، او هم پاچه شما را می‌گیرد. اگر یک مرغ یا طوطی را اذیت کنید، او هم با منقار عکس العمل نشان می‌دهد.

اگر مرد هستید در برابر کسی که به شما بدی کرده خوبی کنید. امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) در این زمینه نکات زیبایی دارد و می‌فرماید:

«إِنَّ إِحْسَانَک إِلَی مَنْ کادَک مِنَ الْأَضْدَادِ وَ الْحُسَّادِ لَأَغْیظُ عَلَیهِمْ مِنْ مَوَاقِعِ إِسَاءَتِک مِنْهُمْ»

اگر افرادی به تو بدی و توطئه کردند و آبروی تو را بردند و به تو ضرر زدند و تو به جای مقابله کردن به آن‌ها احسان کنی، احسان کردن تو بدترین مقابله برای آن‌ها است.

به عبارت دیگر اگر کسی به تو ناسزا گفت، به جای ناسزا گفتن به او بگو: "ما سلامتی شما را می‌خواهیم!!" قرآن کریم در این رابطه می‌فرماید:

(وَ إِذا خاطَبَهُمُ الْجاهِلُونَ قالُوا سَلاما)

و هنگامی که جاهلان آن‌ها را مخاطب سازند به آن‌ها سلام می‌گویند.

سوره فرقان (25): آیه 63

همین که به این شخص چنین حرفی را بزنید، برای او از هزاران فحش و ناسزا بدتر است و از خجالت آب می‌شود. اگر کسی به شما ناسزا گفت، شما به او بگویید: "اگر هزار ناسزا هم به من بدهی، یک ناسزا از من نخواهی شنید."

اخلاق علوی چنین است!! ناسزا گفتن گناه است؛ اگر طرف مقابل ناسزا بگوید گناه می‌کند و اگر تو هم ناسزا بگویی تو هم مرتکب گناه می‌شوی.

این در حالی است که قصاص جای خود دارد؛ اگر کسی مال شما را گرفت شما می‌توانید به اندازه مال خود مال او را تصرف کنید، اما در رابطه با ناسزا گفتن شما حق ندارید طرف مقابل را با ناسزا گفتن قصاص کنید.

لذا حضرت می‌فرماید: احسان در برابر کسانی که به تو بدی کردند، بهترین کاری است که می‌تواند او را نمک‌گیر، شرمنده و خجالت‌زده کند.

«وَ هُوَ دَاعٍ إِلَی صَلَاحِهِم»

احسان کردن باعث می‌شود طرف مقابل دست از ناسزا گفتن بردارد.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 387، ح 8848

حضرت در روایت دیگری می‌فرماید:

«الْإِحْسَانُ إِلَی الْمُسِی‌ءِ یسْتَصْلِحُ الْعَدُو»

نیکی کردن به آن که بدی کرده است، دشمن را به آشتی کشاند.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 388، ح 8874

به کسی که با شما دشمنی دارد احسان کنید. به عنوان مثال شب عید برای او غذا بگیرید و به منزل او بفرستید، برای او لباس هدیه بگیرید، برای همسرش چادر بفرستید و یا جعبه میوه‌ای برای او بفرستید.

والله جملات امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) برگرفته از منبع وحی است. سخن حضرت سخن انسان نیست، بلکه سخن مافوق انسان است و تماماً برگرفته از منبع وحی است. حضرت همچنین می‌فرماید:

«إِنَّ مُقَابَلَةَ الْإِسَاءَةِ بِالْإِحْسَانِ وَ تَغَمُّدَ الْجَرَائِمِ بِالْغُفْرَانِ لَمِنْ أَحْسَنِ الْفَضَائِلِ وَ أَفْضَلِ الْمَحَامِد»

احسان کردن در برابر بدی و بخشیدن افرادی که به انسان بدی کرده است از بهترین فضایل انسان است.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 388، ح 8877

همچنین در روایت دیگری وارد شده است:

«إِنَّ مِنْ مَکارِمِ الْأَخْلَاقِ أَنْ تَصِلَ مَنْ قَطَعَک وَ تُعْطِی مَنْ حَرَمَک وَ تَعْفُوَ عَمَّنْ ظَلَمَک»

سه خصلت از زیبایی‌هایی اخلاق این است که رابطه خود را با تو قطع کرده ببخشی، با کسی که از تو بریده پیوند برقرار کنی، از کسی که در حق تو ستم کرده درگذری.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 388، ح 8879

این در حالی است که رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) فرمودند:

«بُعِثْتُ لِأُتَمِّمَ مَکارِمَ الْأَخْلَاق»

هدف از بعثت من این است که زیبایی‌های اخلاقی را به حد اعلی برسانم.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 67، ص 372، ح 18

طبق این روایت اولین مورد از زیبایی‌های اخلاقی صله رحم با قطع کننده آن است.

«إِنَّ مِنْ مَکارِمِ الْأَخْلَاقِ أَنْ تَصِلَ مَنْ قَطَعَک»

امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) می‌فرماید: یکی از زیباترین اخلاق علوی و انسانی این است که با کسی که رابطه خود را با تو قطع کرده پیوند برقرار کن. اگر فردی با تو حرف نمی‌زند تو با او حرف بزن. اگر فردی به منزل تو نمی‌آید تو به منزل او برو.

اگر فردی در ایام ماه مبارک رمضان همه را به جز تو دعوت کرده، تو در مقابل مخصوصاً او را دعوت کن. اخلاق علوی این است که با برادر خود قهر نباش و با کسی که با تو قهر کرده آشتی کن.

«وَ تُعْطِی مَنْ حَرَمَک»

به عنوان مثال اگر از کسی پول خواستی، اما به تو قرض نداد و برای رفع مشکل تو اقدام نکرد اگر روزی به در خانه تو آمد با بهترین وجه به او کمک کن و اگر مشکلی داشت مشکل او را برطرف کن. اخلاق علوی همین است!!

اخلاق علوی چنین نیست که اگر در جامعه شخصی با ما برخورد بدی کرد، ما هم بلافاصله با او برخورد بدی داشته باشیم. اگر کسی دشمن دینی و اعتقادی ماست بحث جدایی دارد، اما در محیط خانه و خانواده و برادری و دوستی این قضایا وجود ندارد.

«وَ تَعْفُوَ عَمَّنْ ظَلَمَک»

اگر کسی در حق شما ظلم کرد او را ببخشید، همان‌طور که شما هم در حق خداوند متعال ظلم کردید و انتظار دارید که خداوند عالم شما را ببخشد. امیرالمؤمنین در روایت دیگری می‌فرماید:

«مِنْ أَحْسَنِ الْکرَمِ الْإِحْسَانُ إِلَی الْمُسِی‌ء»

بهترین صفت کریمان احسان کردن به شخص بدی کننده است.

تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: درایتی، مصطفی، ص 388، ح 8881

این موارد نمونه‌ای از اخلاق علوی در رابطه با کسانی است که نسبت به انسان بدی کرده‌اند.

البته روایت بسیار مفصل و زیبایی از امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) بیان شده است و دوست دارم عزیزان این روایت را از من به عنوان یادگاری داشته باشند.

حضرت می‌فرماید: شش دسته افراد هستند که دعایشان رد نمی‌شود و قطعاً به اجابت می‌رسد؛

«دَعْوَةُ الْإِمَامِ الْمُقْسِط»

دعای پیشوای دادگر در حق ملتش.

فردی شهردار، فرماندار، استاندار، وزیر یا رئیس جمهور است و نسبت به مردم خوبی می‌کند و مردم از او به خوبی یاد می‌کنند؛ اگر دعا کند دعای او به اجابت می‌رسد.

«وَ الْوَالِدُ الْبَارُّ لِوُلْدِه»

دعای پدر صالح در حقّ فرزندش.

دوستانی که پدر و مادر دارید شما را به خدا سوگند می‌دهم قدر پدرها و مادرهای خود را بدانید. یکی از مواردی که دعا به اجابت می‌رسد دعا کردن به وسیله پدر و مادر است.

امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) می‌فرماید: هدایایی برای پدر و مادر خود ببرید و دل آن‌ها را شاد کنید، سپس از آن‌ها بخواهید که برای تو دعا کنند.

گرچه اگر برای پدر و مادر خود هدیه نبرید هم آن‌ها برای شما دعا می‌کنند، اما سفارش حضرت این است به جهت اینکه برای دعا کردن زمینه‌ای داشته باشید برای آن‌ها هدیه‌ای ببرید.

امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) سفارش می‌کنند که در حق والدین خود احسان کنید و هدیه‌ای ببرید و بعد از آن‌ها بخواهید که در حق شما دعا کنند، زیرا دعای پدر و مادر به اجابت می‌رسد.

«وَ الْوَلَدُ الصَّالِحُ لِوَالِدِه»

دعای فرزند صالح در حقّ پدرش.

اگر فرزند صالح در حق پدر و مادر خود دعا کند، دعای این فرزند رد نمی‌شود و به اجابت می‌رسد. والدین محترم اگر می‌خواهید زندگی خوبی داشته باشید، فرزند خوبی تربیت کنید تا آن‌ها در حق شما دعا کنند.

اگر به مسجد می‌روید فرزند خود را هم با خود ببرید، اگر شب قدر احیا می‌روید فرزند خود را هم ببرید، اگر به مراسم عزاداری می‌روید فرزند خود را هم ببرید، اگر بلند می‌شوید تا نماز بخوانید تلاش کنید فرزند شما هم با شما نماز بخواند؛ دعای فرزند صالح مستجاب می‌شود.

«وَ الْمُؤْمِنُ لِأَخِیهِ بِظَهْرِ الْغَیب»

دعائی که برادر پشت سر برادر خود کند.

دعا کردن پشت سر برادر دینی به اجابت می‌رسد.

«وَ الْمَظْلُومُ یقُولُ اللَّهُ لَأَنْتَقِمَنَّ لَک وَ لَوْ بَعْدَ حِین»

دعای ستم‌دیده که خداوند می‌فرماید: هر آیینه به‌طور مسلم انتقام تو را (از ستمکارت) می‌گیرم، گرچه پس از زمانی باشد.

یکی از مواردی که دعا رد نمی‌شود دعای مظلوم نسبت به ظالم یا به عبارت دیگر نفرین است. دعای مظلوم مخصوصاً افرادی که دیگر پناهگاهی غیر از خداوند متعال ندارند رد شدنی نیست.

امام حسین (علیه السلام) در روز عاشورا در آخرین جمله به امام سجاد (علیه السلام) فرمودند:

«یا بُنَی إِیاک وَ ظُلْمَ مَنْ لَا یجِدُ عَلَیک نَاصِراً إِلَّا اللَّه»

ای پسرم! از ظلم به کسی که در برابر تو هیچ یاری کننده‌ای به جز خداوند ندارد بر حذر باش.

الکافی، نویسنده: کلینی، محمد بن یعقوب، محقق / مصحح: غفاری علی اکبر و آخوندی، محمد، ج 2، ص 331، ح 5

امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) در ادامه می‌فرمایند:

«وَ الْفَقِیرُ الْمُنْعَمُ عَلَیهِ إِذَا کانَ مُؤْمِنا»

دعای شخص فقیری که به او کمک کردید.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 90، ص 360، ح 20

اگر به شخص فقیر و نیازمندی کمک کردید، از او بخواهید که در حق شما دعا کنند. در حقیقت دعا کردن به وسیله این افراد هرگز رد نمی‌شود. همچنین ذیل آن روایتی از «لقمان» می‌آورد که ان‌شاءالله در جلسه بعد عرض خواهیم کرد.

مجری:

استاد از شما متشکرم. استاد اشاره کوچکی به موضوعی کردید که بنده دلم نمی‌آید به آسانی از کنار آن بگذریم و آن هم اخلاق علوی نسبت به پدر و مادر است.

ما مخصوصاً می‌خواهیم در مورد پدر و مادری صحبت کنیم که ممکن است صالح نباشند. ممکن است پدر و مادر خطا و اشتباه کنند، اما ما به عنوان فرزند چطور در مقابل آن‌ها رفتار کنیم؟!

ما در آستانه روز مادر و ولادت باسعادت حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا (سلام الله علیها) قرار داریم و دوست داریم فرمایشات امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) را هم در این خصوص برای ما بفرمایید و رهنمودهای حضرت را برای ما بیان کنید.

توصیه امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) در خصوص نیکی به والدین

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

در کتاب «کافی» جلد دوم صفحه 162 روایت بسیار زیبایی بیان شده است. امام صادق (علیه السلام) از جد بزرگوارشان حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) نقل می‌کنند که ما روزی خدمت رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) نشسته بودیم.

مردی آمد و گفت: یا رسول الله! من در حق پدر و مادرم چه کنم؟! رسول گرامی اسلام فرمودند:

«ابْرَرْ أُمَّک»

به مادرت خوبی کن.

مرد گفت: دیگر چکار کنم؟! رسول گرامی اسلام فرمودند:

«ابْرَرْ أُمَّک»

به مادرت خوبی کن.

مرد گفت: دیگر چکار کنم؟! رسول گرامی اسلام فرمودند:

«ابْرَرْ أُمَّک»

به مادرت خوبی کن.

مرد برای مرتبه چهارم پرسید: دیگر چکار کنم؟! رسول گرامی اسلام فرمودند:

«ابْرَرْ أَبَاک ابْرَرْ أَبَاک ابْرَرْ أَبَاک»

به پدرت خوبی کن، به پدرت خوبی کن، به پدرت خوبی کن.

الکافی، نویسنده: کلینی، محمد بن یعقوب، محقق / مصحح: غفاری علی اکبر و آخوندی، محمد، ج 2، ص 162، ح 17

مشاهده کنید که پدر و مادر هردو به گردن انسان حقوق زیادی دارند، اما مادر حق بیشتری دارد. مادر نُه ماه ما را همراه خود به این‌طرف و آن‌طرف کشیده است و با تمام توان تلاش کرده است که کوچک‌ترین ضربه‌ای به ما وارد نشود.

مخصوصاً روزهای آخر که در رحم مادر بودیم، مادر تلاش می‌کرد طوری بلند شود و بنشیند تا مبادا به ما آسیبی وارد شود. همچنین موقع خوابیدن تلاش می‌کرد از ما مواظبت کند.

مادر سختی‌های بسیاری برای ما کشیده است و موقع وضع حمل، مرگ جلوی چشمانش مجسم شد. بعد از او ما به عنوان پاره تن مادرمان بودیم و زمانی که یک سرفه می‌کردیم قلبش از جا کنده می‌شد.

زمانی که سرما می‌خوریم یا گریه می‌کردیم جگر مادر کباب می‌شد و سریع با دکتر و دارو به مداوای ما می‌پرداخت. مادرهای ما بارها به ما گفته‌اند: فرزندم! درد و بلایت به جان من بیاید. مادرهای ما با این وضع ما را بزرگ کرده‌اند.

اگر خداوند متعال هزار سال به ما عمر دهد و تمام این هزار سال در حق مادرمان خوبی کنیم تلافی یک شب که وقتی ما گریه می‌کردیم مادرمان بی‌تاب می‌شد را نمی‌توانیم جبران کنیم. اگر بدانیم دعای مادرمان قطعاً به اجابت می‌رسد در حق او خوبی می‌کنیم.

حضرت موسی (علیه السلام) روزی به خداوند متعال عرض کرد: خدایا من می‌خواهم یکی از همنشینانم را در بهشت ببینم. خداوند متعال فرمود: به فلان شهر و فلان روستا برو و همنشین خود را در فلان منزل مشاهده کن.

حضرت موسی (علیه السلام) آدرس را یافت و علی رغم اینکه تصور می‌کرد با شخص عابد و زاهد و اهل تبلیغی روبرو شود، جوانی عادی را یافت.

حضرت موسی (علیه السلام) با این شخص دوست شد و با خود گفت که باید ببینم این شخص چه عملی انجام داده است که همنشین من در بهشت شده است.

این شخص همانند افراد عادی مغازه داشت و زمانی که مغازه را تعطیل کردند نماز خود را سر وقت خواند و به منزل رفتند. زمانی که وارد منزل این شخص شدند، حضرت موسی (علیه السلام) نشست و متوجه شد که این شخص زنبیلی را برداشت و جلوی خود گذاشت.

داخل زنبیل تکه گوشتی بود، او مقداری غذا در دهانش خرد کرد و در دهان او گذاشت و او چشمان خود را باز کرد و چیزی به این مرد گفت.

حضرت موسی از او پرسید: او کیست؟! مرد گفت: او مادرم است که نه دست دارد، نه پا دارد و نمی‌تواند غذا بخورد. به خاطر اینکه مادرم جای نرمی داشته باشد کف سبد را با پر غو پوشاندم و مادرم را درون زنبیل قرار دادم.

به جهت اینکه مادرم مقداری هوا بخورد زنبیل را بالا می‌گذارم و زمانی که وقت غذا شد لقمه را در دهان خود خرد می‌کنم و در دهان مادرم می‌گذارم.

حضرت موسی (علیه السلام) پرسید: زمانی که لقمه در دهان او گذاشتی، مادرت لبان خود را تکان داد. چه گفت؟! مرد گفت: هروقت من لقمه را در دهان مادرم می‌گذارم، مادرم به من می‌گوید خدا تو را همنشین حضرت موسی قرار دهد.

حضرت موسی (علیه السلام) فرمودند: ای جوان به تو بشارت می‌دهم که من موسی هستم و دعای مادرت در حق تو به اجابت رسید. من از خدا خواسته بودم که خدا همنشین من را در بهشت به من معرفی کند و خدا تو را به من معرفی کرد.

دوستان عزیز دعای مادر با تمام دعاها متفاوت است؛ البته دعای پدر هم قطعاً به اجابت می‌رسد، اما دعای مادر چیز دیگری است. به همین خاطر در روایت وارد شده است:

«الْجَنَّةُ تَحْتَ أَقْدَامِ الْأُمَّهَات»

بهشت زیر پای مادران است.

مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، نویسنده: نوری، حسین بن محمد تقی، محقق / مصحح: مؤسسة آل البیت علیهم السلام، ج 15، ص 180، ح 17933

امام صادق (علیه السلام) روایت دیگری از حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) نقل می‌کند که روایت بسیار مفصلی است. در پایان روایت ذیل آیه شریفه:

(إِمَّا یبْلُغَنَّ عِنْدَک الْکبَرَ أَحَدُهُما أَوْ کلاهُما فَلا تَقُلْ لَهُما أُفٍّ وَ لا تَنْهَرْهُما)

هر گاه یکی از آن‌ها- یا هر دو آن‌ها- نزد تو، به سن پیری برسند کمترین اهانتی به آن‌ها روا مدار، و بر آن‌ها فریاد مزن.

سوره إسراء (17): آیه 23

می‌فرماید:

«إِنْ أَضْجَرَاک»

اگر پدر و مادر در حق تو ظلم کردند.

«فَلَا تَقُلْ لَهُمَا أُفٍّ وَ لَا تَنْهَرْهُمَا إِنْ ضَرَبَاک»

به آن‌ها اف هم نگو و مبادا دل آن‌ها را برنجانی، هرچند تو را کتک بزنند.

«قَالَ وَ قُلْ لَهُما قَوْلًا کرِیماً»

با پدر و مادرت به زیبایی سخن بگو.

«قَالَ إِنْ ضَرَبَاک فَقُلْ لَهُمَا غَفَرَ اللَّهُ لَکمَا فَذَلِک مِنْک قَوْلٌ کرِیمٌ قَالَ»

اگر پدر و مادرت تو را زد، به آن‌ها بگو که خداوند عالم شما را ببخشد.

«وَ اخْفِضْ لَهُما جَناحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ»

همان‌طور که مرغ بال خود را گسترده می‌کند تا به جوجه‌هایش محبت کند پدر و مادرت را زیر پر و بالت بگیر و به آن‌ها محبت کن.

«قَالَ لَا تَمْلَأْ عَینَیک مِنَ النَّظَرِ إِلَیهِمَا إِلَّا بِرَحْمَةٍ وَ رِقَّةٍ»

به پدر و مادرت مگر با نظر رحمت و رأفت نگاه نکن.

«وَ لَا تَرْفَعْ صَوْتَک فَوْقَ أَصْوَاتِهِمَا»

مبادا صدای تو بالاتر از صدای پدرت باشد.

«وَ لَا یدَک فَوْقَ أَیدِیهِمَا»

مبادا دستت بالای دست پدر و مادرت باشد.

«وَ لَا تَقَدَّمْ قُدَّامَهُمَا»

مبادا زمانی که راه می‌روید از پدر و مادرت جلو بیفتید.

الکافی، نویسنده: کلینی، محمد بن یعقوب، محقق / مصحح: غفاری علی اکبر و آخوندی، محمد، ج 2، ص 158، ح 1

امیرالمؤمنین می‌فرماید: اگر پدر و مادر شما کتک زدند، با سیلی به صورت شما زدند، با شلاق شما را زدند و از منزل بیرون کردند در برابر آن‌ها اُف هم نگو. اگر بی‌ادبی کمتر از اُف بود، خداوند متعال آن را می‌آورد.

ای جوان! دستور و اخلاق علوی چنین است. حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) اخلاق علوی در محیط خانه را چنین توصیف می‌کنند. اگر فرزندی چنین رفتاری داشته باشد، والله پدر در حق او بدی نمی‌کند.

پدر حاضر است تمام ثروت خود را به یک لقمه تبدیل کند و در دهان چنین فرزندی بگذارد. زمانی که فرزند بی‌ادبی می‌کند، اهانت می‌کند، سر پدر و مادر داد و فریاد می‌کند و به پدر و مادر توهین می‌کند دل پدر را می‌شکند.

در روایت وارد شده است که خداوند عالم چند گناه را به قیامت نمی‌گذارد و در همین دنیا عذاب می‌کند که یکی از آن‌ها عاق والدین است. اگر کسی به پدر و مادر بدی کند، خداوند جزای کار او را به قیامت نمی‌گذارد و در همین دنیا او را کیفر می‌کند.

جوانان عزیز! یکی از گناهانی که انسان را فقیر و نادار می‌کند و در مسائل مالی با مشکل مواجه می‌کند عاق والدین و راضی نبودن پدر و مادر است. اگر پدر و مادر از دست کسی راضی نباشد، اگر هر روز گنج و طلا پیدا کند بازهم محتاج نان شب خود است.

این مسئله به تجربه اثبات شده است و بنده بارها و بارها در میان دوستان و آشنایان مشاهده کردم افرادی که به پدر و مادر خود بدی کردند با نکبت‌ترین و فقیرترین زندگی‌ها از دنیا رفتند. دستور اسلام، قرآن و امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) چنین است!!

ان‌شاءالله تمام جوانان عزیز در سراسر دنیا این سخنان امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) را سرلوحه زندگی خود قرار دهند. این سخنان، فرمایشات امیرالمؤمنین است و به ما هیچ ارتباطی ندارد.

امیرالمؤمنین از شیعیان به عنوان امام و پیشرو و از عزیزان اهل سنت به عنوان خلیفه چهارم چنین انتظاراتی دارد.

جوان سنی! مبادا صدایت را بالاتر از صدای پدرت ببری، مبادا زمانی که راه می‌روی جلوتر از پدرت راه بروی.

جوان شیعه! علی جان و مولا و آقای تو چنین انتظاراتی از تو دارد اگر می‌خواهی دوست‌دار علی باشی و امیرالمؤمنین تو را دوست داشته باشد و اخلاقت هم اخلاق علوی باشد باید به فرمایشات حضرت عمل کن.

زمانی که ما می‌خواهیم از دنیا برویم و ملک الموت می‌آید، بلافاصله امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) هم بالای سر ما می‌آیند.

«یا حارث همدان من یمت یرنی

من مؤمن او منافق قبلاً»

نهج البلاغة، نویسنده: شریف الرضی، محمد بن حسین، ص 611، پ 1

هر مؤمن و منافقی که از دنیا می‌رود، اولین لحظه چشمش به جمال نورانی حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) می‌خورد.

ای که گفتی فمن یمت یرنی

جان فدای کلام دلجویت

کاش روزی هزار مرتبه من

مردمی تا بدیدمی رویت

ان‌شاءالله خداوند متعال ما را علوی زنده بدارد، علوی بمیراند، علوی محشورمان کند و علوی در بهشت جایمان بدهد.

مجری:

استاد خیلی از شما ممنونم، خیلی استفاده کردیم. ان‌شاءالله همه خانواده‌های عزیز و همه پدران و مادران و همه جوانان عزیز از این مطالب استفاده کرده باشند.

استاد گاهی اوقات به ما پیام می‌دهند و چه بسا ممکن است جوان عزیزی و دختر خانم یا آقا پسری شیعه شده است و ولایت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) را پذیرفته است، اما پدر و مادر ممکن است اهل سنت باشند.

اگر می‌خواهید امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) از شما راضی باشند، راه آن احترام به پدر و مادر است؛ حتی اگر سنی باشند. در روایت وارد شده است: حتی اگر پدر و مادری کافر هم باشند، حق پدر و مادری سر جای خودش است.

اگر می‌خواهید اخلاقتان اخلاق علوی باشد، باید به پدر و مادری که اهل سنت هست احترامی خاص و ویژه داشته باشید تا آن‌ها هم به سمت و سوی امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) بیایند.

بخشی از پیامک‌های بینندگان برنامه:

عزیزمان از تاجیکستان برای ما پیام فرستادند.

آقای سعید شیردل از تهران برای ما پیام فرستادند که از ایشان ممنونیم.

از آقای احمد ابراهیمی ممنونیم که برای ما پیام فرستادند.

از خانواده محترم یدالله جلالی از تبریز ممنونیم.

آقا رحمان از رشید آباد داراب برای ما پیام فرستادند.

از معصومه خانم از شیراز ممنونیم که برای ما پیام فرستادند.

آقای سید علی رضا از تبریز برای ما پیام فرستادند.

آقای سید جاسم موسوی از شوش کربلای ایران برای ما پیام فرستادند.

عزیزان بسیاری لطف کردند و برای ما پیام دادند. از همه شما ممنون و سپاسگذاریم. استاد در شب جمعه، شب رحمت و مغفرت چند دعا بفرمایید؛ درگذشتگان منتظر دعاهای ما هستند.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

اگر در جلسه بعد یادآوری کنید دستور ائمه طاهرین (علیهم السلام) و حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) نسبت به پدر و مادری که کافر، مسیحی، نصرانی، سنی و حتی ناصبی هستند را برای شما بیان می‌کنیم.

توصیه‌های ائمه طاهرین (علیهم السلام) در این خصوص خیلی جالب است که حتماً به شرط یادآوری برای شما بیان خواهیم کرد. این مطالب، از مطالبی است که بنده زمانی که آن‌ها را می‌خوانم می‌خواهم بال دربیاورم و پرواز کنم.

مجری:

حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) آقا و مولایمان است.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

سخنان امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) واقعاً انسان را سرحال می‌آورد و به قول شما جگرمان خنک می‌شود. زمانی که نام حضرت امیرالمؤمنین را می‌بریم ذوق می‌کنیم.

زمانی که با دوستان در حرم حضرت بودیم، گفتم: زمانی که انسان می‌خواهد به حرم حضرت بیاید خوشحال است، اما زمانی که می‌خواهد از حرم برگردد تمام غصه‌های عالم روی دل انسان می‌نشیند.

گویی روح و قلب انسان در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) مانده و اسکلت انسان از حرم برمی‌گردد و هر چند قدم یکبار برمی‌گردد به عقب نگاه می‌کند. بنده و اکثر دوستان چنین بودیم.

انسان واقعاً عشقی به امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) پیدا می‌کند که واقعاً سر از بدن نمی‌شناسد.

خدایا تو را قسم می‌دهیم به آبروی امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) فرج فرزند بزرگوارش حضرت حجة بن الحسن (ارواحنا له الفداه) را نزدیک بگردان. خدایا ما را از یاران خاص حضرت بقیة الله الأعظم قرار بده و قلب مقدسش را از ما راضی بگردان.

خدایا ما را مشمول دعاها و عنایات ویژه حضرت حجة بن الحسن (عجل الله تعالی فرجه الشریف) قرار بده.

خدایا به آبروی امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) رفع گرفتاری از جمیع گرفتاران بنما. خدایا به آبروی امیرالمؤمنین حوائج حاجت مندان روا نما.

خدایا به آبروی امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) حوائج این بنده حقیر، حوائج دست اندرکاران «شبکه جهانی ولایت»، حوائج مؤسس و مشرف عالی بر «شبکه جهانی ولایت، حوائج بینندگان عزیز مخصوصاً ولایت یاوران عزیز برآورده نما، دعاهای ما را به اجابت برسان.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته

مجری:

اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم

آخرین برنامه زنده «اخلاق علوی» در سال 1395 تقدیم حضور شما شد. بازهم یادآوری می‌کنم که از دوم فروردین تا هشتم فروردین با برنامه زنده «اخلاق علوی» رأس ساعت 21 تا 22:30 مهمان منازل شما خواهیم شد.

ان‌شاءالله زیر سایه حضرت مرتضی علی (سلام الله علیه) باشید، خدانگهدار



Share
* نام:
* پست الکترونیکی:
* متن نظر :