نسخه موبایل
www.valiasr-aj .com
لزوم توجه جدّی به مسئله «صله رحم»
کد مطلب: 11248 تاریخ انتشار: 07 بهمن 1395 - 18:10 تعداد بازدید: 3451
سخنراني ها » اخلاق
لزوم توجه جدّی به مسئله «صله رحم»

صله رحم جایگاه و مصادیق صله و قطع رحم ، خشیت الهی
اخلاق علوی 95/11/07



بسم الله الرحمن الرحیم

تاریخ: 95/11/07

مجری:

بسم الله الرحمن الرحیم

چون نامهٔ جرم ما به هم پیچیدند

بردند به میزان عمل سنجیدند

بیش از همه کس گناه ما بود ولی

ما را به ولایت علی بخشیدند

«اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم»

سلام و درود و ارادت و تهیت به پیشگاه آقاجانمان حضرت امیرالؤمنین (سلام الله علیه) حیدر کرار و سلام خدمت همه شما بینندگان عزیز و ارجمند و دوست داشتنی «شبکه جهانی ولایت».

برنامه زنده «اخلاق علوی» را در یک شب جمعه دیگر تقدیم حضور شما می‌کنیم. بهترین‌ها را برای شما آرزومندیم و امیدواریم هرجایی که هستید زیر سایه حضرت مرتضی علی زندگی پر از نور و معنویت داشته باشید.

اگر در ایران اسلامی «شبکه جهانی ولایت» را برای دیدن انتخاب کردید و یا هرکجای این عالم هستید ما خیلی خوشحالیم، از انتخاب شما به خودمان می‌بالیم و به چنین مخاطبانی افتخار می‌کنیم.

ما خیلی خوشحال می‌شویم که شما هم علاوه بر دیدن برنامه‌های «شبکه جهانی ولایت» نظرات و پیشنهادات و انتقادات خودتان را به ما برسانید.

این برنامه به نام حضرت امیرالمؤمنین و اخلاق علوی مزین است؛ اگر می‌خواهید نکته‌ای، مطلبی، عشق و ارادتی به ساحت مولا حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) داشته باشید همین الآن گوشی تلفن همراه را بردارید.

سامانه پیام کوتاه ما «30001203» در اختیارتان هست؛ عزیزانی که در ایران اسلامی هستند می‌توانند با این شماره به ما پیام بدهند. به ویژه شماره دیگری برای شما زیرنویس شده است که این طریق می‌توانید در فضای مجازی با ما ارتباط داشته باشید.

عزیزان بیننده به طرقی که بیان شد می‌توانید پیام‌هایی سرشار از عشق و ارادت و محبت به ساحت آقاجانمان حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) برای ما بفرستید.

امشب شب جمعه، شب رحمت و مغفرت است. اجازه بدهید یادی کنیم از همه درگذشتگان، پدران، مادران، علما و صلحا، عزیزانی که در بین ما بودند و اما از بین ما رفتند.

درگذشتگان الآن دستشان خالی است و به دعا و ثنای و اذکار ما احتیاج دارند. ان‌شاءالله به یاد عزیزان درگذشته باشیم و اگر عمل خیر و شایسته‌ای انجام می‌دهیم، حتماً به نیابت آن‌ها هم نیت کنیم.

همچنین یادی کنیم از شهدای عزیز آتشنشانمان که یک هفته از شهادتشان می‌گذرد. جنازه تمامی این عزیزان پیدا شده است و ان‌شاءالله در اولین فرصت تشییع پیکرشان صورت خواهد گرفت. درود و سلام می‌فرستیم بر ارواح پاکشان!

شهدای آتشنشان با این ایثارگری واقعاً نشان دادند که چطور پیرو مولا حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) هستند و جان خودشان را فدا کردند تا جان دیگران را نجات بدهند. بر روح تمامی شهدای آتشنشان درود و سلام می‌فرستیم.

خیلی خوشحال می‌شویم که پیام‌های شما را در برنامه زنده «اخلاق علوی» دریافت کنیم. ان‌شاءالله حتماً پیام‌های شما عزیزان بیننده را در طول برنامه خواهم خواند.

در محضر استادمان حضرت آیت الله دکتر حسینی قزوینی هستیم. محضر استاد سلام عرض می‌کنم و عرض خوش‌آمد دارم:

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

سلام علیکم و رحمة الله و برکاته؛ بنده هم خدمت همه بینندگان عزیز و گرامی و دوست داشتنی که در هرکجای این کره خاکی بیننده این برنامه هستند و یا تکرار برنامه را می‌بینند خالصانه‌ترین سلامم را همراه با آرزوی موفقیت بیش از پیش تقدیم می‌کنم.

خدا را به آبروی حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) سوگند می‌دهم فرج مولای ما حضرت بقیة الله الأعظم (ارواحنا له الفداه) را نزدیک نموده و همه ما را از یاران باوفا و از سربازان فداکارش قرار بدهد.

از خداوند متعال می‌خواهیم خیر دنیا و آخرت به ما ارزانی بدارد و شر دنیا و آخرت را از ما سلب کند. از خداوند منان می‌خواهیم همه ما را حاجت روا نموده، دغدغه‌های فکری همه ما را برطرف سازد و دعاهای ما را به اجابت برساند؛ ان‌شاءالله.

مجری:

ان‌شاءالله. حضرت استاد از حضور شما خیلی ممنون و سپاسگذارم. دوستان بیننده شاید وقتی که می‌گوییم فلان شخص خوش اخلاق است یا فلان شخص بد اخلاق است، ذهنمان تنها به سمت شوخ طبعی و لبخند طنز می‌رود.

البته این ویژگی یکی از مصادیق اخلاق و خوش اخلاقی است، اما دامنه اخلاق به قدری گسترده است که باید به این مسئله عنایت داشته باشیم که صرف لبخند زدن نیست؛ بلکه بسیاری از مسائل و کارهای زندگی ما می‌تواند از مصادیق اخلاق باشد.

اگر دوست دارید بدانید ویژگی‌های اخلاق خوب از منظر آقاجانمان حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) حیدر کرار چیست برنامه‌های ما را همراهی بفرمایید.

ما این بحث را در هفته‌های گذشته هم مطرح کردیم و ان‌شاءالله استاد این هفته هم بحث را ادامه خواهند داد و بهره خواهیم برد.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین و هو خیر ناصر و معین الحمد الله و الصلوة علی رسول الله و علی آله آل الله لا سیما علی مولانا بقیة الله و اللعن الدائم علی اعدائهم اعداء الله الی یوم لقاء الله افوض امری الی الله ان الله بصیر بالعباد حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر

همان‌طور که عزیزمان اشاره کردند، بحث ما در رابطه با اخلاق علوی بود. ما باید تلاش کنیم تا بتوانیم خودمان را متخلق به اخلاق حضرت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) و فرزندان گرامی آن بزرگوار کنیم، زیرا آن بزرگواران بهترین خلایق از میان اولین و آخرین هستند.

ما در پایان زیارت «جامعه کبیره» می‌خوانیم:

«اللَّهُمَّ إِنِّی لَوْ وَجَدْتُ شُفَعَاءَ أَقْرَبَ إِلَیک مِنْ مُحَمَّدٍ وَ أَهْلِ بَیتِهِ الْأَخْیارِ الْأَئِمَّةِ الْأَبْرَارِ لَجَعَلْتُهُمْ شُفَعَائِی»

خدایا اگر من افرادی نزدیک‌تر از حضرت محمد و آل محمد به تو پیدا می‌کردم، آن‌ها را شفیع خودم قرار می‌دادم.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 99، ص 133، ح 4

ما عرض کردیم که امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) به عنوان خلیفه بلافصل نبی مکرم اسلام (صلی الله علیه و آله) و امام منصوب از طرف خداوند تبارک و تعالی مورد احترام شیعه است.

ما با ادله محکم و قاطع از کتب شیعه و اهل سنت ثابت کردیم که رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) در اولین روز اعلام رسالتش بعد از نزول آیه شریفه:

(وَ أَنْذِرْ عَشِیرَتَک الْأَقْرَبِین)

و خویشان نزدیکت را بترسان.

سوره شعراء (26): آیه 214

دست بر شانه امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) گذاشتند و فرمودند: او وصی و خلیفه من در میان شماست؛ رسول گرامی اسلام در مناسبت‌های مختلف قضیه را تکرار کردند.

بعضی از شبکه‌های شیطانی ادعا می‌کنند که اگر پیغمبر اکرم در یوم الدار امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) را معرفی کرده بود، دیگر روایت «أَنْتَ خَلِیفَتِی»، ماجرای تبوک و ماجرای غدیر معنا ندارد.

ظاهراً این افراد قرآن قرائت نمی‌کنند و یا اگر هم قرائت می‌کنند:

(خَتَمَ اللَّهُ عَلی قُلُوبِهِمْ وَ عَلی سَمْعِهِمْ وَ عَلی أَبْصارِهِمْ غِشاوَةٌ)

خدا بر دلهاشان مهر زده و بر گوش و چشمهاشان پرده‌ایست.

سوره بقره (2): آیه 7

خداوند عالم در قرآن کریم سوره بقره، سوره نساء و سور مختلف ماجرای حضرت آدم و حضرت حوا را مطرح می‌کند. به عبارت دیگر خداوند متعال ماجرای حضرت آدم و حوا را 40 بار در قرآن کریم مطرح فرموده است تا برای مردم به فرهنگ تبدیل شود.

همچنین علاوه بر اینکه سوره جداگانه‌ای به نام سوره ابراهیم وجود دارد، اما خداوند متعال ماجرای حضرت ابراهیم را در جای جای قرآن کریم مطرح فرموده است.

با این وضعیت ما هم باید از خدا بپرسیم چرا ماجرایی که در سوره بقره مطرح شده است، در جاهای دیگر قرآن کریم هم مطرح شده است!؟

معلوم است کارشناسان وهابی که این ادعاها را بیان می‌کنند اصلاً قرآن نمی‌خوانند و یا اگر هم قرآن می‌خوانند به قول آقای «ذهبی» عدیم الفهم‌اند!! انبیاء الهی با افراد نفهم مواجه بودند و ما هم باید تحمل کنیم چاره دیگری نداریم.

همچنین مشاهده کنید که خداوند متعال در سوره الرحمن 33 بار عبارت:

(فَبِأَی آلاءِ رَبِّکما تُکذِّبان)

پس ای جن و انس! دیگر کدامیک از نعمت‌های پروردگارتان را کفران می‌کنید؟

سوره الرحمن (55): آیه 13

را مطرح می کند. قصد خداوند متعال از تکرار این آیه شریفه این است که این آیه در میان مردم جا بیفتد و به فرهنگ در میان مردم تبدیل شود.

همچنین امامت و ولایت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) در طول 3 سال رسالت مخفی و 20 سال رسالت آشکار رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) به صورت‌های مختلف توسط پیغمبر اکرم مطرح شده است.

رسول گرامی اسلام در آخرین لحظات عمر به جهت اینکه این قضیه به صورت جاودانه باقی بماند و کسی خدشه‌ای در آن نکند خواستند بنویسند، اما ممانعت اطرافیان مانع از این کار شد.

فلسفه این اقدام رسول گرامی اسلام این است که خواستند اثبات کنند که اگر فردا با امامت و خلافت امیرالمؤمنین مخالفت شد با پیغمبر اکرم هم مخالفت شده است.

مخالفت مردم حکم الهی را تغییر نمی‌دهد. بنابراین ما شیعیان معتقدیم که امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) امام منصوب از طرف خداوند تبارک و تعالی و خلیفه بلافصل رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) است.

این در حالی است که اهل سنت را به دلیل اینکه معتقد به امامت بلافصل امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) نیستند نه تکفیر می‌کنیم و نه تفسیقشان می‌کنیم. به عقیده ما اهل سنت نه کافر هستند و نه فاسق هستند!!

اگر اهل سنت اجتهاد کردند و اجتهادشان درست بوده است پاداشی هم دارند، اما اگر از روی عناد و لجاجت بوده است حکم کاملاً روشنی دارند.

آقایان اهل سنت امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) را به عنوان خلیفه چهارم قبول دارند و ما هم به هیچ وجه گلایه نمی‌کنیم که چرا شما امیرالمؤمنین را به عنوان خلیفه اول قبول ندارید.

اهل سنت هم برخلاف وهابیت تکفیری به دلیل اینکه ما خلفا را قبول نداریم ادعا نمی‌کنند که شیعه کافر و مشرک است.

بنابراین فرمایش امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) فرمایش به حق است، زیرا حضرت، نفس و جان پیغمبر اکرم است.

بینندگان عزیز دیروز کلیپی به وسیله وهابیان پلید در فضای مجازی در مورد فرمایش آیت الله العظمی سیستانی پخش شده بود. آیت الله العظمی سیستانی فرمودند:

«لا تقولوا إخواننا أهل السنة، بل قولوا أنفسنا أهل السنة»

نگویید برادران اهل سنت، بلکه بگویید عزیزان اهل سنت.

آیت الله العظمی سیستانی فرمودند: اهل سنت نفس و جان ما هستند. وهابیت ادعا کردند که آیت الله سیستانی با این حرفش به تمام اهل سنت توهین کرده است، زیرا رسول گرامی اسلام فرمودند:

«أَعْدَی عَدُوِّک نَفْسُک الَّتِی بَینَ جَنْبَیک»

دشمن‌ترین دشمنِ شما نفس شماست.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 67، ص 64، ح 1

بنابراین آقای سیستانی که می‌گوید: "اهل سنت نفس ما هستند، یعنی اعداء عدو هستند." خاک بر سر این آدم‌های نفهم!! به گمانم نفهم‌های عالم بر این افراد لعنت می‌فرستند.

بنابراین خداوند عالم که در آیه شریفه مباهله می‌فرماید:

(فَقُلْ تَعالَوْا نَدْعُ أَبْناءَنا وَ أَبْناءَکمْ وَ نِساءَنا وَ نِساءَکمْ وَ أَنْفُسَنا وَ أَنْفُسَکمْ ثُمَّ نَبْتَهِل)

بگو بیائید ما فرزندان خود، و شما فرزندان خود را، ما زنان خود و شما زنان خود را، ما نفس خود، و شما نفس خود را بخوانیم و سپس مباهله کنیم.

سوره آل عمران (3): آیه 61

چنین منظوری دارند؟!

مجری:

عقل این افراد پاره سنگ برمی‌دارد.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

پاره سنگ هم واقعاً حیف است. اگر به این افراد نفهم و بی‌عقل بگوییم، به نفهم‌ها و بی‌عقل‌ها توهین کرده‌ایم. اگر ما بگوییم این افراد همانند «بلعم باعورا» مصداق بارز:

(فَمَثَلُهُ کمَثَلِ الْکلْبِ إِنْ تَحْمِلْ عَلَیهِ یلْهَثْ أَوْ تَتْرُکهُ یلْهَث)

حکایت وی حکایت سگ است که اگر بر او هجوم بری پارس می‌کند و اگر او را واگذاری پارس می‌کند.

سوره اعراف (7): آیه 176

هست، واقعاً هم به «بلعم باعورا» توهین شده است و هم به سگ توهین شده است. اگر بگوئیم که این افراد مصداق بارز آیه شریفه:

(کمَثَلِ الْحِمارِ یحْمِلُ أَسْفارا)

مثل به حماری ماند که بار کتاب‌ها بر پشت کشد (و از آن هیچ نفهمد و بهره نبرد).

سوره جمعه (62): آیه 5

هستند، هم به علمای منحرف یهودی توهین شده است و هم به حمار توهین شده است. بهترین راه این است که این افراد را مصداق بارز آیه شریفه:

(أُولئِک کالْأَنْعامِ بَلْ هُمْ أَضَل)

ایشان چون چارپایانند بلکه آنان گمراه‌ترند.

سوره اعراف (7): آیه 179

بدانیم! آقای اسماعیلی یادآوری کنید بنده شب دوشنبه این کلیپ را پخش کنم تا مردم ببینند عقل و شعور این افراد در چه حدی است. آیا این افراد برای بینندگانشان اصلاً ارزش قائل نیستند؟! شما که خودتان عقل و شعور ندارید، اما حداقل چندین هزار نفر مخاطب دارید.

آیا شما برای عقول مخاطبین خود احترامی بگذارید. این حرف به حدی احمقانه است که حتی مجری هم اعتراض می‌کند و می‌گوید: "این چه حرفی است که تو می‌زنی؟!"، اما او می‌گوید: "همین حرفی که من می‌زنم صحیح است، آقای سیستانی قصد توهین دارد."

کاری از دست ما ساخته نیست؛ پیغمبر گرفتار «ابوجهل» و «ابولهب» بوده است، حضرت موسی گرفتار «فرعون» بوده است، حضرت ابراهیم گرفتار «نمرود» بوده است و ما هم گرفتار وهابیت تکفیری هستیم.

ظاهراً سنت الهی بر این مستقر شده است که تا قبل از قیام حضرت ولی عصر (ارواحنا له الفداه) پرچم توحید و کفر و همچنین موحدین و منافقین رو در روی هم قرار داشته باشد.

بنابراین ما به سراغ امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) و اخلاق علوی رفتیم، زیرا به قول آقای اسماعیلی سخن و نام و کلام امیرالمؤمنین جگر انسان را خنک می‌کند.

انسان زمانی که اسم امیرالمؤمنین را می‌برد، از بردن نام آن بزرگوار لذت می‌برد. اسامی ائمه طاهرین (علیهم السلام) شیرین است، همچنانکه در زیارت جامعه کبیره می‌خوانیم:

«فَمَا أَحْلَی أَسْمَاءَکمْ»

اسامی شما چقدر شیرین است.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 99، ص 154، ح 5

کلام امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) پایین‌تر از کلام خالق و بالاتر از کلام مخلوق است. در کتاب «غرر الحکم» روایت زیبایی وجود دارد.

عزیزانی که امیرالمؤمنین را قبول دارید، آن بزرگوار را امام، خلیفه چهارم و خلیفه بلافصل نبی گرامی اسلام می‌دانید توجه کنید که حضرت در مورد اخلاق خوب چه فرمایشی بیان کردند.

اگر ادعا می‌کنید که انسان خوش اخلاقی هستید ببینید اگر این ویژگی‌ها را دارید، خوش اخلاق هستید و اگر این ویژگی‌ها را ندارید بدانید که اخلاق علوی در وجود شما نیست.

به نظر من اگر تمام مباحث ما در همین یک جمله امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) خلاصه شود ارزشمند است. حضرت کلام آخر را بیان کردند و می‌فرماید:

«إِنَّ مِنْ مَکارِمِ الْأَخْلَاقِ أَنْ تَصِلَ مَنْ قَطَعَک »

یکی از نشانه‌های خوش اخلاق بودن این است که رابطه خود را با کسی که رابطه خود را با تو قطع کرده است قطع نکنید.

غرر الحکم و درر الکلم، نویسنده: تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، محقق / مصحح: رجائی، سید مهدی، ص 232، ح 167

به عنوان مثال اگر پدر فرزند خود را از منزل بیرون کرد، فرزند باید از پنجره داخل بیاید. اگر پدر فرزند خود را از پنجره بیرون کرد، فرزند او باید از دیوار بیاید.

اگر برادر شما رابطه خود را با شما قطع کرد، شما باید بروید و با او رابطه برقرار کنید. اگر خواهر شما عصبانی شد، به شما ناسزا گفت و ناراحتی کرد شما بروید به او احترام بگذارید.

اگر دوست شما عصبانی شد، حرف‌های تندی زد و برای همیشه از شما خداحافظی کرد شما باید به سراغ او بروید. اخلاق علوی چنین است؛ زیرا خوبی کردن در حق انسانی که به انسان خوبی می‌کند هنر نیست.

این در حالی است که حیوان هم می‌تواند جواب خوبی را با خوبی بدهد. به عنوان مثال اگر شما به گربه‌ای غذایی بدهید، دومرتبه خود را به شما می‌چسباند تا باز هم به او غذایی بدهید. اگر شما یک مرتبه به یک سگ غذا بدهید، دیگر شما را گاز نمی‌گیرد.

بدی را بدی سهل باشد جزا

اگر مردی احسن الی من اسا

شعری زیبایی است؛ در این شعر وارد شده است اگر جواب بدی کسی را با بدی دادی هنر نیست و اگر تنها در برابر خوبی او خوبی کردی بازهم هنر نکرده‌ای.

به عنوان مثال اگر شخصی در ماه مبارک رمضان شما را برای افطاری دعوت کرده شما هم او را دعوت کنید هنر نکرده‌اید، بلکه با این کار بدهی خود را تسویه کرده‌اید.

هنر این است شخصی که توانایی تهیه افطاری برای فرزندان خود را ندارد دعوت کنی و کنار سفره خود بنشانی.

هنر این است که در خانه شخصی که پشت سر شما حرف می‌زند، با شما بد رفتاری می‌کند و رابطه خود را با شما قطع کرده بروی، سلام بدهی و او را دعوت کنی. اخلاق علوی این است که با کسی که با تو قطع رحم کرده است صله رحم کنی.

بنده ان‌شاءالله به طور مفصل در رابطه با قطع رحم و صله رحم مطالبی بیان خواهم کرد. امام صادق (علیه السلام) به نقل از امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) و آن بزرگوار به نقل از رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) می‌فرمایند:

«لَا تَخُنْ مَنْ خَانَک فَتَکونَ مِثْلَهُ»

در حق کسی که در حق شما خیانت کرده خیانت نکنید، زیرا در این صورت همانند او خواهید شد.

شخصی که در حق شما خیانت کرده خائن است. اگر شما هم در حق او خیانت کنید خائن شده‌اید. آیا هنر کرده‌اید؟! درست است شخص با قصاصی که از طرف مقابل گرفته عقده دل خود را خالی کرده است، اما در حقیقت خود این شخص هم تبدیل به خائن شده است.

فردای قیامت خداوند متعال می‌فرماید: ای مجرمان! صف خود را از مردم جدا کنید. در این صورت هم شخصی که خیانت کرده از صف بیرون می‌آید و هم شخصی که جواب خیانت را داده از صف جدا خواهد شد.

«وَ لَا تَقْطَعْ رَحِمَک وَ إِنْ قَطَعَک»

با رحم خود قطع رابطه نکن حتی اگر او با تو قطع رابطه کرد.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 71، ص 104، ح 63

اگر پدر عصبانی شد و گفت: "دیگر نمی‌خواهم تورا ببینم"، پشت سر او برو و شانه، دست و پای او را ببوس و بگو: "اگر تو نمی‌خواهی مرا ببینی، من عاشق روی تو هستم و به تو عشق می‌ورزم."

همچنین به مادر خود بگویید: "اگر تو از دست من ناراحت هستی، من از دست شما ناراحت نیستم." جلوی مادر خود بخوابید و بگویید: "مادر پای خود را روی چشمان من بگذار، بگذار چشمان من فردای قیامت شهادت بدهد که پای مادر روی چشم من کشیده شده است."

در روایت وارد شده است:

«الْجَنَّةُ تَحْتَ أَقْدَامِ الْأُمَّهَات»

بهشت زیر پای مادران است.

مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، نویسنده: نوری، حسین بن محمد تقی، محقق / مصحح: مؤسسة آل البیت علیهم السلام، ج 15، ص 180، ح 17933

این روایت خطاب به من و شما بیان شده است. چند تن از آقایان قصد داشتند به مسافرت بروند. سر راه در خانه یکی از عرفا رفتند تا او را هم با خود ببرند، اما او مقداری این افراد را معطل کرد.

وقتی علت دیر آمدن او را سؤال کردند، او گفت: "من داشتم در باغ‌های بهشتی خرامان خرامان می‌چرخیدم." دوستان او معنی این حرف او را پرسیدند، او گفت:

"وقتی که بنده قصد مسافرت رفتن دارم، مادرم را روی صندلی می‌نشانم و زیر پایش را 40 بار می‌بوسم. پیغمبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمودند: بهشت زیر پای مادران است و بنده هروقت زیر پای مادرم را می‌بوسم احساس می‌کنم در باغ‌های بهشتی می‌چرخم."

این افکار، روحیه کسی است که واقعاً به این روایات عقیده دارد، به امیرالمؤمنین و نبی مکرم اسلام معتقد است.

وای بر شما اگر خود را برتر از پدر و مادر بدانید و احساس کنید چون سواد دارید، باید صندلی جلو بنشینید و پدر و مادر صندلی عقب بنشینند. در روایت وارد شده است اگر در راه رفتن یک قدم جلوتر از پدر و مادر حرکت کنید، حق پدر و مادر خود را ادا نکردید.

امیرالمؤمنین به نقل از رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) می‌فرماید:

«وَ لَا تَقْطَعْ رَحِمَک وَ إِنْ قَطَعَک»

برادر کوچک‌تر نباید به برادر بزرگ‌تر خود توهین کند، زیرا:

«الْأَخُ الْأَکبَرُ بِمَنْزِلَةِ الْأَب»

برادر بزرگ‌تر به منزله پدر است.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 75، ص 335، ح 1

احترام به برادر بزرگ‌تر احترام به پدر است، همچنین بی‌احترامی به برادر بزرگ‌تر بی‌احترامی به پدر است. حال اگر برادر کوچک‌تر به برادر بزرگ‌تر بی‌احترامی کرد و برادر بزرگ‌تر او را ترک کرد، او هم مثل برادر خود بی‌احترامی کرده است. هیچ فرقی میان شما وجود ندارد!!

اگر خواهر شما از دست شما عصبانی است و به منزل شما نمی‌آید و با شما قهر کرده است، شما به سراغ خواهر خود بروید. اگر پسرعمو، پسرخاله، دخترعمو و دخترخاله شما با شما قهر کرده است شما به سراغ آن‌ها بروید.

رحم خیلی عریض و طویل است؛ نوه یا نتیجه عمه جد شما هم رحم شماست. اگر جد شما خاله‌ای داشت که از آن خاله چندین نوه و نتیجه و نبیره وجود دارد، همگی رحم شما محسوب می‌شوند.

اسلام دین اجتماعی است و قصد دارد با صله رحم و ارتباطات یک جامعه باصفای اسلامی و مدینه فاضله تحویل دهد. اسلام می‌خواهد ما جامعه ای داشته باشیم که در آن جامعه مردم جز صفا و وفا چیز دیگری مشاهده نکنند و جز احترام متقابل چیز دیگری صادر نشود.

این هنر است، وگرنه اگر نیکی کردن به برادری که به تو نیکی کرده و برای تو هدیه فرستاده هنر نیست. لذا رسول گرامی اسلام فرمودند:

«لَا تَخُنْ مَنْ خَانَک فَتَکونَ مِثْلَهُ»

به کسی که به تو خیانت کرده خیانت نکن، زیرا همانند او خواهی شد.

«وَ لَا تَقْطَعْ رَحِمَک وَ إِنْ قَطَعَک»

به کسی که با تو قطع رحم کرده قطع رحم نکن، زیرا همانند او خواهی شد.

روایت دیگری از امام سجاد (علیه السلام) وارد شده است که حضرت می‌فرمایند:

«إِنَّ أَحَبَّکمْ إِلَی اللَّهِ عَزوَ جَلَّ أَحْسَنُکمْ أَعْمَالًا»

محبوب‌ترین شما نزد خدا کسی است که اعمال خوبی داشته باشد.

امام سجاد (علیه السلام) نمی‌فرمایند محبوب‌ترین شما ثروتمندترین شما و با شخصیت‌ترین و صاحب مقام‌ترین شماست، زیرا اسلام به مال و مقام و شخصیت کاری ندارد.

آنچه در اسلام نزد خداوند متعال و اهلبیت (علیهم السلام) مطرح است اعمال صالح است، همچنانکه خداوند متعال می‌فرماید:

(إِنَّ أَکرَمَکمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاکم)

و گرامی‌ترین شما با تقوی‌ترین شما است.

سوره حجرات (49): آیه 13

امام سجاد (علیه السلام) در ادامه می‌فرماید:

«وَ إِنَّ أَعْظَمَکمْ عِنْدَ اللَّهِ عَمَلًا أَعْظَمُکمْ فِیمَا عِنْدَهُ رَغْبَةً»

افرادی نزد خداوند پاداش بزرگی دارند که به پاداش الهی چشم دوخته‌اند و امیدوارند.

این افراد ولو اینکه کار خیر انجام نمی‌دهند، اما امید دارند و به خداوند متعال حسن ظن دارند. در روایت وارد شده است که روز قیامت نامه عمل بنده‌ای که اعمال سیاهی دارد به دست چپ او می‌دهند و ملائکه او را به طرف آتش جهنم می‌برند.

در همین حال بنده‌ای که به سوی آتش جهنم روانه است با خود زمزمه می‌کند و می‌گوید: خدایا من گمانم به تو غیر از این بود.

خداوند متعال خطاب می‌کند: بنده گناهکارم را برگردانید. با اینکه این بنده دروغ می‌گوید و چنین حسن ظنی از من نداشت، اما همین‌قدر که گفت: "خدایا از تو چنین انتظاری نداشتم" نامه عمل او را از دست چپ به دست راست او بدهید و به سوی بهشت ببرید.

لذا امام سجاد (علیه السلام) می‌فرماید: شخصی نزد خداوند عالم اعمال بزرگی دارد که به خداوند عالم اعتماد بیشتری دارد، علاقه بیشتری دارد، رغبت بیشتری دارد. سپس می‌فرمایند:

«وَ إِنَّ أَنْجَاکمْ مِنْ عَذَابِ اللَّهِ أَشَدُّکمْ خَشْیةً لِلَّه»

کسانی فردای قیامت از عذاب الهی نجات پیدا می‌کنند که ترس از خداوند متعال سراسر وجودشان را گرفته است.

مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، نویسنده: نوری، حسین بن محمد تقی، محقق / مصحح: مؤسسة آل البیت علیهم السلام، ج 15، ص 255، ح 18158

ما همیشه در نماز می‌گوییم:

(الرَّحْمنِ الرَّحِیم)

هم رحمتی عام دارد و هم رحمتی خاص به نیکان.

سوره فاتحه (1): آیه 3

ای خدایی که رحمت رحمانیتت و رحمت رحیمیتت سراسر جهان را فراگرفته است. حتی تو روزی کسی که تو را نمی‌شناسد و به تو عقیده ندارد را قطع نکردی. ای خدایی که روزی بنده‌ای که به حرف‌های تو گوش نمی‌دهند را قطع نکردی.

خداوند متعال به مؤمنین توفیق هدایت داده است، اما؛

(مالِک یوْمِ الدِّین)

خدایی که مالکیت علی الاطلاقش در روز جزا.

سوره فاتحه (1): آیه 4

ما باید از خداوند متعال به قدری بترسیم که احساس کنیم:

«فَهُمْ وَ الْجَنَّةُ کمَنْ قَدْ رَآهَا فَهُمْ فی‌ها مُنَعَّمُون»

مؤمنین نسبت به بهشت و نعمت‌های آن طوری هستند که با شنیدن نام بهشت لذت می‌برند.

«وَ هُمْ وَ النَّارُ کمَنْ قَدْ رَآهَا فَهُمْ فی‌ها مُعَذَّبُون»

مؤمنین نسبت به آتش جهنم طوری هستند که احساس می‌کنند به خاطر اعمال بدشان در وسط جهنم گرفتارند.

نهج البلاغة، نویسنده: شریف الرضی، محمد بن حسین، محقق / مصحح: صالح، صبحی، ص 303، خ 193 و من خطبة له ع یصف فی‌ها المتقین

خداوند عالم بهشت و حوریان بهشتی را برای ما آفریده است. در روایت وارد شده است حوریان بهشتی به قدری زیبا هستند که اگر یکی از آن‌ها در شب ظلمانی وارد کره زمین شود، تمام کره زمین به روز روشن تبدیل خواهد شد.

پوست بدن حوریان بهشتی همانند شیشه بلورین است و وقتی که آب می‌خورند آب در گلویشان دیده می‌شود. با تمام این احوالات خداوند متعال به زنان دنیوی که اهل بهشت هستند چنان زیبایی عنایت می‌کند که حوریان بهشتی از خود خجالت می‌کشند.

مجری:

خطاب به خانم‌ها هم بیان کنید که خداوند عالم در بهشت به آن‌ها غلمان عنایت می‌کند.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

خداوند عالم صفایی که میان زن و مرد ایجاد می‌کند، هزاران برابر بهتر از بودن با حوریان و غلمان‌های بهشتی است.

«فَهُمْ وَ الْجَنَّةُ کمَنْ قَدْ رَآهَا فَهُمْ فیها مُنَعَّمُون»

زمانی که نام بهشت می‌آید، مؤمنان با خود می‌گویند: الحمدلله که من مؤمن هستم و به خداوند متعال ایمان آوردم و خداوند متعال حوریان، قصرها و نعمت‌های بهشتی را برای من آفریده است.

مؤمنین در خوفِ رجاء و امیدوار بودن به رحمت حق و بهشتی بودن خودش به قدری یقین دارد که به جهنم رفتنشان به همین اندازه یقین دارند. به عبارت دیگر مؤمن همواره میان خوف و رجاء است. امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) می‌فرماید:

«لَوْ وُزِنَ هَذَا لَمْ یزِدْ عَلَی هَذَا وَ لَوْ وُزِنَ هَذَا لَمْ یزِدْ عَلَی هَذَا»

الکافی، نویسنده: کلینی، محمد بن یعقوب، محقق / مصحح: غفاری علی اکبر و آخوندی، محمد، ج 2، ص 71، ح 13

اگر مؤمن هفتاد درجه خوف از آتش جهنم دارد، به همان اندازه هم امیدواری رفتن به بهشت دارد. اگر مؤمن برای بهشت رفتن صد درجه امیدوار است، برای جهنم رفتن هم صد درجه ترسناک است.

زمانی که ملک الموت می‌آید و چشم‌ها به جمال امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) روشن می‌شود، جگرها خنک می‌شود. امیرالمؤمنین به «حارث همدانی» می‌فرماید:

«یا حَارِ هَمْدَانَ مَنْ یمُتْ یرَنِی مِنْ مُؤْمِنٍ أَوْ مُنَافِقٍ قبلاً»

هرکسی از دنیا می‌رود مرا خواهد دید، خواه مؤمن باشد یا منافق باشد.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 34، ص 433، ح 74

ای که گفتی و من یمت یرنی

جان من فدای جمال دلجویت

کاشکی من به هر دمی صد بار

مردمی تا بدیدمی رویت

دوستان عزیز آن لحظه سرنوشت سازترین لحظه عمر ماست، زیرا معلوم نیست لحظه‌ای که امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) را می‌بینیم با لبخند آن حضرت مواجه می‌شویم یا خشم آن بزرگوار روبرو می‌شویم!؟

ائمه طاهرین (علیهم السلام) کار ندارند که شما فرزندشان هستید، یا بیگانه هستید؛

«خَلَقَ اللَّهُ الْجَنَّةَ لِمَنْ أَطَاعَهُ وَ أَحْسَنَ وَ لَوْ کانَ عَبْداً حَبَشِیاً»

خداوند بهشت را برای کسانی آفریده که از خداوند متعال اطاعت کنند، ولو اینکه غلام حبشی باشند.

«وَ خَلَقَ النَّارَ لِمَنْ عَصَاهُ وَ لَوْ کانَ وَلَداً قُرَشِیا»

خداوند آتش را برای بنده معصیت‌کار آفریده است، ولو اینکه او پسر قریشی باشد.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 46، ص 82، ح 75

وارد شده است که امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) شب هنگام در نخلستان‌های مدینه به قدری از خوف خداوند متعال گریه و ناله و ضجه می‌کردند تا از هوش می‌رفتند.

مردم به حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) خبر می‌دادند که امیرالمؤمنین در نخلستان انگار از دنیا رفته است، به چند نفر خبر بدهید که جنازه آن بزرگوار را بیاورند.

وقتی حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) پرسیدند: چطور شد که از حال رفت؟! گفتند: ما دیدیم در حال راز و نیاز و مناجات یک مرتبه افتادند. حضرت فرمودند: امیرالمؤمنین هرشب با چنین حالتی عبادت می‌کنند.

اگر به دعای کمیل مراجعه کنید، خواهید دید که حضرت چقدر زیبا فرمودند:

«إِلَهِی بَعْدَ تَقْصِیرِی وَ إِسْرَافِی عَلَی نَفْسِی مُعْتَذِراً نَادِماً مُنْکسِراً مُسْتَقِیلًا مُسْتَغْفِراً مُنِیباً مُقِرّاً مُذْعِناً مُعْتَرِفاً لَا أَجِدُ مَفَرّاً مِمَّا کانَ مِنِّی وَ لَا مَفْزَعاً أَتَوَجَّهُ إِلَیهِ فِی أَمْرِی غَیرَ قَبُولِک عُذْرِی وَ إِدْخَالِک إِیای فِی سَعَةٍ مِنْ رَحْمَتِک إِلَهِی فَاقْبَلْ عُذْرِی وَ ارْحَمْ شِدَّةَ ضُرِّی»

خدایا بعد از گناه و معصیت در خانه تو آمدم، عذر من را بپذیر و توبه من را قبول کن. خدایا اگر مرا از رحمت خود ناامید کنی و در رحمت خود را به رویم ببندی کجا روم؟!

این ناله‌های جانسوز امیرالمؤمنین است. حضرت همچنین می‌فرماید: خدایا اگر فردا مرا به جهنم ببری؛

«فَکیفَ أَصْبِرُ عَلَی فِرَاقِک وَ هَبْنِی صَبَرْتُ عَلَی حَرِّ نَارِک»

خدایا بر فرض که بر آتش جهنم صبر کردم، چگونه بر فراق و دوری تو صبر کنم؟!

إقبال الأعمال، نویسنده: ابن طاووس، علی بن موسی، ج 2، ص 707 و 708، فصل فیما نذکره من الدعاء و القسم علی الله جل جلاله بهذا المولود العظیم المکان لیلة النصف من شعبان

معنای فرمایش امیرالمؤمنین این است که دوری از خداوند متعال از آتش جهنم سوزان‌تر است.

دوستان عزیز قدر دعای «ابو حمزه ثمالی» فرمایش امام سجاد (علیه السلام) را بدانید، زیرا خیلی جانسوز است. امام در این دعا ناله می‌کنند و خطاب به خداوند متعال می‌فرمایند: خدایا تو کریمی، تو بزرگی، تو آقایی. من بنده گنهکارم. هرچه باشم مخلوق تو هستم، آفریننده من تو هستی؛

«إِلَهِی إِنْ أَدْخَلْتَنِی النَّارَ فَفِی ذَلِک سُرُورُ عَدُوِّک وَ إِنْ أَدْخَلْتَنِی الْجَنَّةَ فَفِی ذَلِک سُرُورُ نَبِیک»

خدایا اگر مرا به جهنم ببری دشمنانت همگی خوشحال می‌شوند و اگر مرا به بهشت ببری پیغمبر اکرم خوشحال می‌شود.

«وَ أَنَا وَ اللَّهِ أَعْلَمُ أَنَّ سُرُورَ نَبِیک أَحَبُّ إِلَیک مِنْ سُرُورِ عَدُوِّک»

خدایا من می‌دانم که خوشحالی پیغمبرت برای تو بالاتر از خوشحالی دشمنان توست. به خاطر خوشحالی پیغمبر خود مرا به بهشت ببر.

امام سجاد (علیه السلام) می‌فرماید: خدایا اگر مرا به جهنم ببری دشمنانت خوشحال می‌شوند و با خود می‌گویند امام سجاد که موحد و نمازخوان بود به جهنم آمده و ما هم که نماز نخواندیم و خدا را نشناختیم به جهنم آمدیم.

مشاهده کنید که امام سجاد (علیه السلام) چقدر زیبا با خداوند متعال گفتگو می‌کند. آن حضرت در فراز دیگری می‌فرماید:

«وَ لَئِنْ أَدْخَلْتَنِی النَّارَ لَأُخْبِرَنَّ أَهْلَ النَّارِ بِحُبِّی إِیاک»

خدایا اگر مرا وارد آتش جهنم کنی فریاد می‌زنم و می‌گویم من خدا را دوست داشتم و خدا دوست خود را وارد آتش جهنم کرده است.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 95، ص 92، ح 2

امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) در فرازهای دیگری از دعای کمیل می‌فرمایند:

«لَأَضِجَّنَّ إِلَیک بَینَ أَهْلِهَا ضَجِیجَ الْآمِلِینَ [الآلمین] وَ لَأَصْرُخَنَّ إِلَیک صُرَاخَ الْمُسْتَصْرِخِینَ وَ لَأَبْکینَّ عَلَیک بُکاءً الْفَاقِدِینَ وَ لَأُنَادِینَّک أَینَ کنْت»

إقبال الأعمال، نویسنده: ابن طاووس، علی بن موسی، ج 2، ص 708، فصل فیما نذکره من الدعاء و القسم علی الله جل جلاله بهذا المولود العظیم المکان لیلة النصف من شعبان

حضرت خطاب به خداوند متعال می‌فرمایند: اگر مرا در آتش جهنم هم بیندازی باز هم تو را صدا می‌زنم و اگر در آتش بسوزم بازهم تو را فراموش نمی‌کنم، زیرا تمام پوست و گوشت و استخوانم با محبت تو عجین شده است.

لذا امام سجاد (علیه السلام) می‌فرماید: کسانی از عذاب الهی نجات پیدا می‌کنند که ترس از خداوند متعال در دنیا سراسر وجودشان را فراگرفته باشد.

ما ابتدای شب می‌خوابیم و ابتدای روز هم یک نماز لب طلایی می‌خوانیم و به شک می‌افتیم که شاید آفتاب طلوع کرده باشد و بعضاً نماز ما فی الذمه می‌خوانیم، اما امام سجاد، امیرالمؤمنین و نبی گرامی اسلام چنین عبادت می‌کنند.

روایتی از «ابو حمزه ثمالی» یا «یمانی» نقل شده است که می‌گویند: نیمه‌های شبی دیدم که آقایی عبا به سر کشیده و دارد از کوچه‌های مدینه بیرون می‌رود. مقداری شک کردم، زیرا این وقت شب شخصی با این ظاهر کجا می‌رود. من هم به دنبال او رفتم.

این مرد همچنان به اینطرف و آنطرف مدینه می‌رفت و من هم به دنبال او می‌رفتم تا مشاهده کردم که در گوشه نخلستانی سجده کرد، صورت خود را به زمین گذاشت و دائم مشغول ناله و ضجه شد.

این شخص همانند مادر جوان از دست داده یا شخص مار گزیده به خود می‌پیچید و دائماً تکرار می‌کرد:

« اِلهِی عبْدُکَ الْعَاصِی اٰتَاک »

خدایا بنده گنهکارت در خانه تو آمده است.

« مُقِرًّا بِالذُّنُوْبِ وَ قَدْ دَ عَاکَ »

خدایا اعتراف می‌کنم بنده بدی هستم، اما بازهم در خانه تو آمدم.

« اِنْ تَغْفِرْ وَ اَنْتَ لِذاکَ اَهْلٌ

خدایا اگر مرا ببخشی تو شایسته و آقا هستی و از آقا جز این انتظاری نمی‌رود.

« وَ ِانْ تَتْرُدْ فَمَنْ نَرْجُو سِواکَ

خدایا اگر مرا از در خانه خود برانی کجا روم.

من خیلی تحت تأثیر مناجات او قرار گرفتم و به گریه او گریه کردم تا اینکه مناجات او تمام شد. زمانی که خواست به طرف مدینه برگردد، چشمش به من افتاد و سلام کردم و یک مرتبه متوجه شدم که امام زین العابدین (علیه السلام) است.

دوستان عزیز شب جمعه، شب رحمت و مغفرت است؛ در این دل شب دور از چشم همسر و فرزندان خود در اتاق خلوتی برویم، فرش را کنار بزنیم، صورتمان را روی خاک بگذاریم و این جمله امام سجاد (علیه السلام) را با زبان خودمان بیان کنیم.

در خلوت خود بگوییم: "خدایا بنده گناهکار در خانه تو آمده است"، گریه کنیم و ضجه بزنیم. در روایات وارد شده است که در روز قیامت وقتی جهنمیان را به طرف آتش جهنم می‌برند، آن‌ها به قدری گریه می‌کنند که اشک چشمشان تمام می‌شود و به جای آن خون گریه می‌کنند.

جهنمیان از مالک جهنم می‌خواهند که یک ساعت عذاب را از آن‌ها بردارد، اما مالک جهنم به آن‌ها می‌گوید: آیا در دنیا پیامبران، ائمه طاهرین و علما این قضایا را برای شما بیان نکردند؟! آن‌ها می‌گویند: چرا پیامبران و فرستادگان الهی این قضایا را برای ما بیان کردند.

مالک جهنم به آن‌ها می‌گوید: اگر در دنیا یک مرتبه از ترس خداوند متعال این چنین به جای اشک خون گریه کرده بودید، گرفتار نمی‌شدید.

دوستان چنین سرنوشت‌هایی سراغ ما هم می‌آید، زیرا ما هنوز از خداوند متعال برگ برائت از آتش جهنم نگرفتیم. امام صادق (علیه السلام) فرمودند:

«لَیسَ بَینَ اللَّهِ وَ بَینَ أَحَدٍ قَرَابَة»

بین خدا با هیچ بنده‌ای خویشاوندی نیست.

کافی، نویسنده: کلینی، محمد بن یعقوب، محقق / مصحح: دارالحدیث، ج 3، ص 190، ح 1622

زیرا:

(إِنَّ أَکرَمَکمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاکم)

بنابراین در دل شب جمعه‌ای صورت خود را روی خاک بگذاریم و از گناهانی که انجام دادیم و یا در حال انجام دادن هستیم توبه و استغفار کنیم.

ما باید با خداوند متعال خلوت کنیم و در خلوت به خداوند قول بدهیم که دیگر گناه نکنم، قول بدهیم به همسر و فرزندان خود ظلم نکنیم، به پدر و مادر بی‌احترامی نکنیم، در حق دیگران بدی نکنیم، غیبت نکنیم، دروغ نگوییم، حرام نخوریم.

همچنین قول بدهیم حقوق الهی را ادا کنیم، روزه بگیریم، نماز اول وقت بخوانیم، زکات مال خود را پرداخت کنیم، به واجبات دینی عمل کنیم. خداوند عالم توبه کنندگان را دوست دارد، زیرا در قرآن کریم می‌فرماید:

(إِنَّ اللَّهَ یحِبُّ التَّوَّابِینَ)

خدا مردم تائب را دوست می‌دارد.

سوره بقره (2): آیه 222

خداوند متعال نمی‌فرماید: «یحب المجاهدین»، زیرا خداوند متعال توبه کنندگان را دوست دارد. مشاهده کنید قرآن کریم چه زیبا می‌فرماید:

(نَبِّئْ عِبادِی أَنِّی أَنَا الْغَفُورُ الرَّحِیم)

بندگان مرا خبر ده که بدرستی من از آمرزگار مهربانم.

سوره حجر (15): آیه 49

و:

(قُلْ یا عِبادِی الَّذِینَ أَسْرَفُوا عَلی أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّه)

بگو ای بندگانم که بر نفس خود ستم و اسراف کردید از رحمت خدا نومید مشوید که خدا تمامی گناهان را می‌آمرزد.

سوره زمر (39): آیه 53

اگر هر گناهی که متصور بود را انجام دادید بازهم از رحمت خداوند متعال ناامید نشوید، زیرا ناامیدی از رحمت خداوند متعال بالاترین گناهی است که با هیچ گناهی برابری نمی‌کند.

مجری:

استاد خیلی متشکرم.

یارب آر نگذری از جرم و گناهم چه کنم

ندهی گر به در خویش پناهم چه کنم

گر برانی و نخوانی و کنی نومیدم

به که رو آرم و حاجت ز که خواهم چه کنم

«استغفر الله الذی لا إله إلا هو الحی القیوم ذوالجلال و الاکرام و أتوب إلیه»

چقدر برنامه ما به جای خوبی رسید؛ با نام مولا امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) و اخلاق علوی رسیدیم به اینکه نمی‌توانیم در درگاه خداوند متعال همانند امیرالمؤمنین باشیم، اما برخی از مناجات‌های آن بزرگوار با خداوند متعال را بیاموزیم.

الآن داشتم فکر می‌کردم مردم عزیز و بینندگان خوب «شبکه جهانی ولایت» ما بزرگوارانی را داریم که واقعاً نزد خداوند متعال خیلی عزیز و آبرومند هستند.

ما رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله)، امیرالمؤمنین (سلام الله علیه)، حضرت صدیقه طاهره (سلام الله علیها)، امام حسن (علیه السلام) و امام حسین (علیه السلام)، امام رضا (علیه السلام) و حضرت بقیة الله (ارواحنا له الفداه) را داریم.

ما بزرگوارانی را داریم که هرکدام زیباتر از دیگری هستند. اگر آبرومندان درگاه خداوند منان را واسطه قرار بدهیم مطمئناً خداوند متعال طور دیگری به ما نگاه می‌کند، صدایمان را می‌شنود و جوابمان را می‌دهد.

«یا وَجِیهاً عِنْدَ اللَّهِ اشْفَعْ لَنَا عِنْدَ اللَّه»

فرازهایی از دعای توسل

معنای توسل همین است. ما بزرگوارانی را به درگاه خداوند متعال واسطه قرار می‌دهیم که آبرومند هستند، خداوند آن‌ها را دوست دارد و به آن‌ها مرحمت دارد.

زمانی که ما محبوب خدا را واسطه قرار دهیم، خدا طور دیگری به ما نگاه می‌کند و ان‌شاءالله لطف و مرحمتش شامل حال ما می‌شود.

از شب جمعه، شب رحمت و شب مغفرت غافل نشویم. دعای کمیل را حتماً بخوانیم، اگر توانستیم خودمان بخوانیم و اگر نتوانستیم فایل صوتی آن را بگذاریم و دعای کمیل را بشنویم و استفاده کنیم.

زمانی که استاد در مورد مادر و احترام به مادر صحبت می‌کردند و اینکه چطور باید نسبت به مادر احترام بگذاریم، خیلی دلم شکست از اینکه مدتی است سایه مادر بر سر ندارم و مادرم را از دست دادم.

هر بار که اسم مادر و خدمت کردن به مادر می‌آید واقعاً غبطه می‌خورم، زیرا این توفیق چند ماهی است از ما گرفته شده است و مادرم نیست تا به او خدمت کنم.

جوانان مواظب مادرهایتان باشید. دختران و پسران به مادرهایتان محبت و احترام کنید. خدا نکند که وقتی مادرتان را از دست دادید غبطه بخورید و غصه‌دار شوید که چرا به مادرتان محبت نکردید.

بنده خدا را شاکرم که با تمام وجود و تا جایی که در توانم بود به مادر عزیزم خدمت کردم، اما بازهم غبطه می‌خورم که چرا مادرم نیست تا این خدمت بزرگ را به ایشان انجام دهم.

شب‌های جمعه ساعت یازده شب دعای کمیل از «شبکه جهانی ولایت» پخش می‌شود. امشب حال و هوای برنامه ما با نام امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) و بعد از آن هم دعا و ندبه و مناجات با خدا گره خود.

ان‌شاءالله بتوانیم به واسطه این برنامه دل‌های شما بینندگان عزیز را به امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) گره بزنیم.

تماس بینندگان برنامه:

خیلی از دوستان به ما پیام دادند. ما ابتدا تلفن‌های عزیزان بیننده را بشنویم و بعد از آن سؤالاتی که دوستان بیننده مطرح کردند را از استاد بپرسیم و حضرت استاد هم پاسخ خواهند داد.

جناب آقای صادقی از نروژ سلام و درود به شما، وقت شما بخیر:

بیننده (آقای صادقی از نروژ – شیعه):

سلام علیکم خدمت مجری عزیز جناب آقای اسماعیلی و همچنین سلام خدمت آیت الله دکتر حسینی قزوینی. افتخار دارم که «شبکه جهانی ولایت» در تمام جهان منازل ما را روشن کرده است و از این بابت از شما ممنونم.

خدمت جناب استاد قزوینی سؤالی داشتم و آن این است که ما عده‌ای از مسلمانان در نروژ اعم از شیعه و سنی مسئولی را به عنوان مسئول مسجد انتخاب کردیم.

ما به سختی پول جمع می‌کردیم، اما ایشان بعد از چهار سال خیانت بزرگی کرد، پول‌های همه مردم را برنگرداند و اصلاً از مردم عذرخواهی نکرد. ایشان الآن در مجلس حضور دارد، اما ما با ایشان قطع رابطه کردیم.

الآن استاد قزوینی گفتند که قطع رابطه از اخلاق علوی به دور است، اما ایشان خیانت بزرگی به مسلمانان کردند. ما نتوانستیم تا به حال صاحب یک مسجد شویم و به همین دلیل ضربه سخت اقتصادی خوردیم.

این شخص در محکمه جعل سند کرد و خود را برائت دارد، در صورتی که پول‌های مسجد را به حساب خود واریز کرده بود. بنده خواستم این مسائل را خدمت استاد قزوینی عرض کنم که ما با ایشان چکار کنیم؟

ایشان در اینجا حضور دارند، اما بنده به شخصه تحمل دیدن ایشان را ندارم چه برسد به اینکه بخواهم با ایشان سلام کنم. ایشان واقعاً به مسلمانان و اسلام ضربه زد و بچه‌هایی که باید در این مسجد دروس اسلامی را می‌خواندند را محروم کرد.

در حال حاضر ما با این شخص قطع رابطه کردیم، اما با فرزندان او در ارتباط هستیم.

مجری:

آقای صادقی صدای من را دارید؟!

بیننده:

بله، آقای اسماعیلی بفرمایید.

مجری:

این شخصی که شما با او قطع رابطه کردید جزو ارحام هستند، یا تنها با او ارتباط داشتید؟!

بیننده:

ایشان جزو ارحام نیستند. ایشان مسلمان بودند و ما ایشان را به عنوان یک مسلمان مسئول مسجد انتخاب کردیم.

مجری:

فرمایشات حضرت استاد در خصوص بحث صله رحم و قطع رحم بود. ان‌شاءالله استاد توضیحاتی در خصوص مشکل شما خواهند داد. آقای صادقی از شما ممنونیم و برای شما آرزوی سلامتی داریم.

ان‌شاءالله به زودی مشکل شما حل شود و بتوانید مسجدی بنا کنید. پای گیرنده حضور داشته باشید، ان‌شاءالله استاد تا چند دقیقه دیگر توضیحاتی در این خصوص ارائه خواهند کرد. خدانگهدار

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

آقای صادقی بزرگوار امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) می‌فرمایند:

«لَا تَخُنْ مَنْ خَانَک فَتَکونَ مِثْلَهُ»

ما گفتیم کسی که به تو خیانت کرده، تو به او خیانت نکن. ما نگفتیم با کسی که به تو خیانت کرده دومرتبه رفیق و دوست باش و امانت به او بسپار.

ما روایات صریحی در این خصوص داریم. در کتاب «المستدرک الوسائل» وارد شده است که امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) به صراحت می‌فرمایند:

«وَ اقْطَعْ عَنِ الْخَائِنِ رِزْقَه»

مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، نویسنده: نوری، حسین بن محمد تقی، محقق / مصحح: مؤسسة آل البیت علیهم السلام، ج 17، ص 404، ح 21674

حضرت در این روایت به حاکم اسلامی می‌فرماید: حق مسلم کسی که به مسلمانان خیانت کرده است را از بین المال قطع کن و حقوق مردم را از حق این شخص پرداخت کن.

به عنوان مثال شخصی در اداره‌ای حقوق می‌گیرد. حاکم اسلامی باید حقوق این شخص را مسدود کند و بخشی از حقوق ماهیانه این شخص را به مردمی که در حقشان خیانت شده برگرداند.

ما روایات متعددی داریم مبنی بر اینکه کسی که به شما خیانت می‌کند را امین ندانید.

«من حارب المجرب حلت به الندامة»

تجربه کردن فعلی که یک بار به اثبات رسیده جز پشیمانی سودی ندارد.

شرح نهج البلاغة لابن أبی الحدید، نویسنده: ابن أبی الحدید، عبد الحمید بن هبة الله، محقق / مصحح: ابراهیم، محمد ابوالفضل، ج 19، ص 32، باب 207

البته در روایات دیگری وارد شده است که اگر شخصی را امین دانستید و به شما خیانت کرد، معلوم می‌شود که در مورد او تحقیق نکردید و یک خائن را امین دانستید.

اگر در مورد این شخص ملاحظه می‌کردند و برخوردهای قبلی و سابقه او را درمی‌آوردند، او را امین تصور نمی‌کردند. در حقیقت شما خودتان شخص خائن را امین دانستید و مقداری هم کوتاهی از خود شماست.

مجری:

استاد البته بعضی افراد طوری رفتار می‌کنند که شاید انسان اصلاً نتواند تشخیص بدهد که او خیانتکار است. آن‌ها طوری رفتار می‌کنند که مردم به آن‌ها اعتماد کنند و نهایتاً این اتفاق می‌افتد. خیلی ممنونم، ان‌شاءالله آقای صادقی عزیز پاسخ خودشان را دریافت کرده باشند.

بخشی از پیامک‌های بینندگان برنامه:

نگاهی به پیام‌ها داشته باشم، زیرا چند سؤال پیامی هم به دست ما رسیده است.

خانم عزت آبادی از شما ممنونیم که بزرگواری فرمودید و همان ابتدای برنامه برای ما پیام فرستادید.

از آقای اصغر شکیبا از نیشابور ممنونم که بزرگواری فرمودید پیام فرستادید.

استاد! عزیزی با شماره (0194...0911) گفتند: ذکری یا راهی برای آرامش قلب بفرمایید. این نکته‌ای است که عزیزان بسیاری به آن اشاره می‌کنند.

گاهی اوقات گرفتاری‌هایی در زندگی است که باعث می‌شود آرامش از زندگی‌های ما برود و آرامشی که باید داشته باشیم را نداریم. چه ذکری، چه دعایی و چه راهی را توصیه می‌فرمایید؟!

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

در رابطه با آرامش دل‌ها باید بگویم که با یاد خدا دل‌ها آرامش می‌یابد. خداوند عالم در سوره مبارکه رعد آیه شریفه 28 می‌فرماید:

(أَلا بِذِکرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ)

آگاه باشید که تنها با یاد خدا دل‌ها آرامش پیدا می‌کند.

سوره رعد (13): آیه 28

روایتی از رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) وارد شده است که می‌فرمایند:

«مَنْ أَقْبَلَ عَلَی اللَّهِ تَعَالَی بِقَلْبِهِ جَعَلَ اللَّهُ قُلُوبَ الْعِبَادِ مُنْقَادَةً إِلَیهِ بِالْوُدِّ وَ الرَّحْمَة»

اگر کسی با قلبش به طرف خداوند برود و وجودش را در اختیار خدا قرار بدهد، خداوند مودت و رحمت دیگران را به طرف این شخص سرازیر می‌کند.

بحار الأنوار، نویسنده: مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، محقق / مصحح: جمعی از محققان، ج 74، ص 166، ح 3

اگر شخصی همیشه مطیع خداوند متعال باشد و تسلیم اوامر الهی باشد، خداوند عالم قلب بندگان خود را مطیع این شخص می‌کند.

«مَنْ أَصْلَحَ بَینَ النَّاسِ أَصْلَحَ اللَّهُ بَینَهُ وَ بَینَ الْعِبَاد»

هرکسی بین مردم را اصلاح کند، خداوند بین او و بین خلایق را اصلاح می‌کند.

جامع الأخبار، نویسنده: شعیری، محمد بن محمد، ص 185، الفصل الحادی و الأربعون و المائة فی النوادر و هو آخر الکتاب

در روایت وارد شده است افرادی که به جهت این مشکل خدمت رسول گرامی اسلام و ائمه طاهرین (علیهم السلام) می‌رسیدند و آن بزرگواران می‌فرمودند: بر ذکر «سبحان الله و الحمد لله و لا إله إلا الله و الله أکبر» مداومت کنید.

تسبیحات اربعه که ما در رکعت سوم و چهارم نماز می‌گوییم آرام‌بخش است. همچنین در روایت وارد شده است: چرا از این ذکر «ماشاءالله و لا حول و لا قوة الا بالله العلی العظیم» غافل هستید، زیرا این ذکر گنج الهی است.

بهترین ذکر برای آرامش قلب و ناراحتی اعصاب و اضطراب و استرس «ماشاءالله و لا حول و لا قوة الا بالله العلی العظیم» است. مضمون این ذکر این است که هرچه خداوند بخواهد همان خواهد شد.

«مَا شَاءَ اللَّهُ کانَ وَ مَا لَمْ یشَأْ لَمْ یکن»

الکافی، نویسنده: کلینی، محمد بن یعقوب، محقق / مصحح: غفاری علی اکبر و آخوندی، محمد، ج 2، ص 572، ح 10

اگر تیغ عالم بجنبد ز جای

نبرد رگی گر نخواهد خدای

و:

تا یار که را خواهد و میلش به که باشد

اگر آنی کند نازی فرو ریزد قالب‌ها

مجری:

بسیار خوب، خیلی متشکرم. ان‌شاءالله این عزیزمان هم نکاتی که بیان شد را دریافت کردند. آقا مهدی عزیزمان از تاجیکستان گفتند: از استاد بخواهید که برای ما جوانان تاجیکستانی دعای مخصوص کنند.

خانم خادمی از سیری‌جان برای ما پیام فرستادند که از ایشان هم ممنونیم.

آقای احمد محمودی از فرانکفورت هم بزرگواری کردند و برای ما پیام فرستادند.

تماس بینندگان برنامه:

یک تلفن داریم اجازه بدهید صدایشان را دریافت کنیم، سپس بازهم مجدداً نگاهی به پیام‌ها خواهم داشت. جناب آقای مرادی از کرمانشاه سلام به شما:

بیننده (آقای مرادی از کرمانشاه – شیعه):

سلام آقای اسماعیلی. خوب هستید؟

مجری:

ممنونم، آقای مرادی در خدمتیم.

بیننده:

سلام آقای قزوینی.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

سلام و رحمة الله.

بیننده:

بنده تا به حال سه مرتبه با شبکه شما تماس گرفتم که دو مرتبه هول شدم و مطلبی که می‌خواستم را بیان نکردم. این دفعه مطالبی که باید بیان کنم را نوشتم تا به شما بگویم.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

بفرمایید.

بیننده:

اولین مطلبی که می‌خواستم بگویم این بود:

«الحمدلله الذی جعلنا من المتمسکین بولایة مولانا امیرالمؤمنین و الأئمة المعصومین (علیهم السلام)»

آقای قزوینی از شما راهنمایی می‌خواهم. کتابی به من معرفی کنید که در رابطه با زندگی شخصی امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) باشد. به عنوان مثال چه کارهایی در طول روز انجام می‌دادند.

معمولاً جنگ‌ها و عبادت‌های حضرت در کتب دیگر ذکر شده است، اما کتابی معرفی کنید که زندگی شخصی امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) را نقد کرده باشد.

به عنوان مثال نحوه نماز خواندن حضرت به چه صورت بوده است، در طول روز چه کارهایی انجام می‌دادند.

آقای اسماعیلی بنده هیچگاه فراموش نمی‌کنم. پارسال وقتی که برای زیارت به قم آمده بودم، در صحن حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها) شما را دیدم که نشسته بودید. من پیش شما آمدم و اشتباهی به شما آقای حسینی گفتم.

شما گفتید: من اسماعیلی هستم. من با شما احوالپرسی کردم، اشک در چشمان شما جمع شده بود و گفتید که نایب الزیاره از طرف بینندگان «شبکه جهانی ولایت» به زیارت حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها) آمده‌اید.

من هیچ موقع حرف شما را فراموش نمی‌کنم.

مجری:

خواهش می‌کنم. آقای مرادی وظیفه ماست. ما همیشه قول دادیم و به عهدمان پایبند هستیم. ما هر مکان زیارتی برویم، قطعاً یاد دوستان خوب بیننده «شبکه جهانی ولایت» به ویژه بزرگوارانی که خارج از کشور حضور دارند هستیم؛ البته اگر لایق باشیم.

بیننده:

خدا شاهد است که من هیچ موقع فراموش نمی‌کنم که شما نشسته بودید و اشک در چشمانتان جمع شده بود، من آمدم مزاحم شما شدم و فهمیدم که برای بینندگان «شبکه جهانی ولایت» دعا می‌کنید. زنده باشید

آقای قزوینی مطلب دیگری هم دارم که خارج از موضوع است اشکالی ندارد که بیان کنم؟!

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

بفرمایید.

بیننده:

زنده باشید. آقای قزوینی من حدوداً چهار سال پیش ازدواج کردم و از همسرم جدا شدم. دعا یا اعمال خاصی هست که من انجام بدهم و ان‌شاءالله ازدواج موفقی داشته باشم؟! دعایی بفرمایید که مورد وثوق شما باشد.

حال توقع ندارم حتماً کارساز باشد، بالاخره بنده انسان گناهکاری هستم. می‌خواستم ببینم اعمال خاصی هست که به من معرفی کنید.

مجری:

آقای مرادی عزیز از شما ممنونم. از تماس شما متشکرم و با شما خداحافظی می‌کنیم. شما نکاتی را بیان کردید و سؤالاتی را مطرح کردید که ان‌شاءالله استاد پاسخگو خواهند بود. خدانگهدار

استاد سؤال اولشان در مورد کتابی در خصوص زندگی شخصی امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) بود. استاد کتابی داریم که مطالبی در این خصوص در آن گردآوری شده باشد؟!

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

در مورد زندگانی امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) کتاب‌های فراوانی به چاپ رسیده است، اما بهترین و مورد اعتمادترین کتابی که در این زمینه وجود دارد و ما هم به مطالب آن اعتماد داریم کتاب «فروغ ولایت» اثر آیت الله العظمی سبحانی است.

این کتاب، کتابی جامع و کامل در رابطه با زندگی امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) است. این کتاب نه همانند دانشنامه امام علی (علیه السلام) خیلی طولانی است و نه همانند کتاب «حاج آقا پیشوایی» کتابی 150 صفحه‌ای با عنوان «سیره پیشوایان» است.

کتاب «فروغ ولایت» کتاب بسیار خوبی است. دوستان اگر بتوانند این کتاب را تهیه و مطالعه کنند بسیار سودمند است.

کتاب‌های دیگری از جمله «هزار و یک داستان از زندگی امیرالمؤمنین (سلام الله علیه)» است. این کتاب هم کتاب بسیار خوبی است، مؤلف این کتاب آن را در اختیار من قرار داد و بنده دیدم داستان‌های بسیار زیبایی در آن نوشته شده است.

عزیزان می‌توانند این کتاب را تهیه کنند و هرشب چندین داستان برای همسر و فرزندان خود بخواند.

همچنین اگر ما بخواهیم کتاب «نهج البلاغه» مخصوصاً «کلمات قصار» را مطالعه کنیم، بسیار سازنده است و به زیبایی ما را راهنمایی می‌کند.

ما نمی‌گوییم کتاب «فروغ ولایت» کتابی منحصر به فرد است، اما یکی از کتبی که بنده یقین دارم مطالبی انحرافی در آن نوشته نشده است کتاب «فروغ ولایت» اثر آیت الله العظمی سبحانی است.

در رابطه با زندگی باید بگویم که در کتاب «الکلم الطیب» نوشته شده است که همسر یکی از مراجع و بزرگان موقع تشرف به مکه بیمار می‌شود تا جایی که رو به موت می‌شود.

شوهر این خانم به حرم رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) می‌رود، بسیار گریه می‌کند تا جایی که به خواب می‌رود. ایشان نبی مکرم اسلام (صلی الله علیه و آله) را در خواب می‌بینند و پیغمبر اکرم به ایشان می‌فرمایند:

برای شفای همسرت به فرزندم حضرت موسی بن جعفر (علیه السلام) متوسل شوید. مرد عرض می‌کند: یا رسول الله! آن بزرگواران فرزندان شما هستند و هرچه دارند از شما دارند. شما سرچشمه وحی هستید و من به سرچشمه مراجعه کرده‌ام.

پیغمبر اکرم می‌فرماید: "ما کارها را تقسیم کردیم؛ افرادی که به دست دشمن گرفتارند را به امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) واگذار کردیم. افرادی که در طلب معنویت هستند به امام حسن و امام حسین (علیهم السلام) واگذار کردیم.

افرادی که به دنبال علم و تحصیلات هستند به امام باقر و امام صادق (علیه السلام) واگذار کردیم، افرادی که بیما دارند به حضرت موسی بن جعفر (علیه السلام) واگذار کردیم.

افرادی که می‌خواهند به مسافرت بروند و ترس از خطر دارند به امام رضا (علیه السلام) واگذار کردیم. افرادی که مشکل خانوادگی و مالی دارند به امام جواد (علیه السلام) واگذار کردیم."

گاهی اوقات ما می‌گوییم که امام جواد (علیه السلام) وزیر امور اقتصادی و دارایی خداوند عالم هست. شما به حضرت جواد الأئمه متوسل شوید؛ کتاب «مفاتیح الجنان» را باز کنید و نماز امام جواد (علیه السلام) را بخوانید.

همچنین بعد از هر نماز بر خواندن دعای غیر مشهور امام جواد (علیه السلام) مداومت کنید که چند سطر می‌باشد و بسیار مفید است. ابتدای دعا چنین است:

«اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُک بِحَقِّ وَلِیک مُحَمَّدِ بْنِ عَلِی الْجَوَادِ إِلَّا جُدْتَ عَلَی مِنْ فَضْلِک»

مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، نویسنده: نوری، حسین بن محمد تقی، محقق / مصحح: مؤسسة آل البیت علیهم السلام، ج 8، ص 134، ح 9237

همچنین هر تعداد صلواتی که می‌توانید هر روز بفرستید را نذر کنید و ثواب آن را به روح پاک امام جواد (علیه السلام) هدیه کنید و امام جواد (علیه السلام) را به مادرش حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا (سلام الله علیها) قسم بدهید.

ان‌شاءالله قطعاً مشکل زندگی شما برطرف خواهد شد. همچنین تمام جوانانی که به دنبال همسر خوب هستند، دخترخانم‌هایی که به دنبال شوهر خوب هستند و افرادی که مشکلات مالی دارند در خانه جواد الائمه متوسل شوند و رابطه خود را با امام جواد بیشتر کنند.

بنده جمله‌ای برای کسانی که اهل هستند بگویم. یکی از رفقا می‌گفت: زمانی که از حرم امام رضا (علیه السلام) بیرون می‌آمدم، «علامه طباطبایی» صاحب کتاب «المیزان» وارد حرم می‌شدند. دوست من می‌گفت که از «علامه طباطبایی» پرسیدم: چکار کنیم که وقتی به حرم امام رضا (علیه السلام) می‌رویم، امام رضا (علیه السلام) ما را حاجت روا نکرده از حرم بیرون نکند؟! «علامه طباطبایی» گفت:

"پسرم برو گوشه‌ای بنشین، روضه حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) بخوان، هم خودت گریه کن و هم امام رضا (علیه السلام) را بگریان. اگر این کار را کردی دست و بال امام رضا (علیه السلام) را بستی طوری که حاجت روا نشده از حرم بیرون نمی‌روی."

افرادی که می‌خواهند از امام جواد (علیه السلام) حاجت بگیرند، اگر از روضه‌ها چیزی به یاد دارند یا اشعاری در ذهنشان هست شب‌ها موقع خواب خانواده خود را جمع کنند و اشعاری در مصیبت حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) بخوانند.

این افراد بعد از ذکر مصیبت هم خودشان گریه کنند، هم امام جواد را بگریانند و همانجا دامن امام جواد (علیه السلام) را بگیرند و از امام جواد (علیه السلام) بخواهند که به احترام مادرش حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) او را ناامید نکند.

بنده جرئت نمی‌کنم چنین تعبیری به کار ببرم، اما به تعبیر «علامه طباطبایی» دست و بال امام جواد (علیه السلام) را می‌بندید تا حاجت شما را برآورده کند. کلید در خانه ائمه طاهرین (علیهم السلام) مادرشان حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) است.

اگر ما توفیق ناچیزی هم داریم، به برکت حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) است. بنده قصد ریا ندارم، اما بارها گفتم که حدود 35 سال است مقیدم شب‌ها قبل از خوابیدن خانواده را جمع می‌کنم و روضه حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) را می‌خوانم.

هفته گذشته ما دو شب بندرعباس بودیم. آخر شب با منزل تماس گرفتم و خانواده گوشی را روی حالت بلندگو گذاشتند. ما همانجا از پشت تلفن روضه خواندیم و بعد از آن دعای فرج امام زمان (ارواحنا له الفداه) را هم خواندیم.

ما در طول دو شبی که مسافرت بودیم به این صورت روضه حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) را خواندیم که 5 دقیقه هم طول نکشید، اما عشق حضرت فاطمه انسان را بیمه می‌کند.

کسانی که واقعاً مشکلات خانوادگی و گرفتاری دارند یا اینکه به دنبال تشکیل زندگی هستند، به امام جواد (علیه السلام) متوسل شوند.

عزیزان می‌توانند هر روز تعدادی صلوات هدیه به روح مطهر امام جواد (علیه السلام) کنند یا اینکه روضه حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) را بخوانند که بالاترین راه قضای حاجت از امام جواد (علیه السلام) است.

مجری:

بنده به عنوان نمونه خاطره‌ای برای شما دوستان بیننده تعریف کنم. در سفر اربعین که کربلای معلی بودیم، شبی محضر استاد بودیم. برنامه کمی دیرتر تمام شد و حدود ساعت 12 شب بود. قرار بود ما به مسیر برویم و تا فردا صبح برنامه داشته باشیم.

ما به اتفاق دوستان راه افتادیم و مسیر زیادی را تا گاراژ پیاده آمدیم و مشاهده کردیم که هیچ ماشینی وجود ندارد. دومرتبه راه افتادیم و به سمت مسیر دیگری آمدیم که ماشین‌های نجف در آنجا بود منتظر ماشین شدیم، اما ما هرچه ایستادیم هیچ خبری از ماشین نشد.

استاد قزوینی که نگران ما بودند به آقای علوی زنگ زدند. آقای علوی به ایشان گفت: حاج آقا ما ساعت‌هاست معطل هستیم، اما هیچ ماشینی پیدا نکردیم.

حاج آقا همانجا فرمودند: من همین الآن به امام جواد (علیه السلام) متوسل می‌شوم و شما هم به امام جواد متوسل شوید.

بنده دقیق در ذهن ندارم، اما فکر می‌کنم بیشتر از یک دقیقه طول نکشید. چند ثانیه بعد یک مرتبه ماشینی آمد، جلوی پای ما ایستاد و همانجا با اصرار و احترام ما را سوار کرد و به سمت نجف حرکت کردیم.

بنده عملاً توصیه حضرت استاد را تجربه کردم. ایشان هم خودشان به امام جواد (علیه السلام) متوسل شدند و هم ما که در مسیر راه بودیم و هوا هم سرد شده بود به امام چواد (علیه السلام) متوسل شدیم و نتیجه گرفتیم.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

آقای علوی گفتند: امام جواد حاجت ما را در کمتر از یک دقیقه برآورده کردند.

مجری:

بله، الحمدلله ما در عرض کمتر از یک دقیقه ثمره و نتیجه توسل به امام جواد (علیه السلام) را مشاهده کردیم.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

به کوری چشم وهابیت.

مجری:

بله، کور شوند و بمیرند کسانی که نمی‌توانند این عشق و ارادت و محبت به اهلبیت (علیهم السلام) را مشاهده کنند.

ما زمانی که گوهرهایی چنین ارزشمند داریم چرا به آن بزرگواران متوسل نشویم و از آن‌ها نخواهیم؟! حال هرکسی در دنیا هرچه می‌خواهد بگوید. بگذارید این‌قدر این حرف‌های بیهوده را بزنند تا خسته و نابود شوند.

ما گوهرهایی این چنین قیمتی و ارزشمند داریم و به آن‌ها متوسل می‌شویم. حال حاجت ما برآورده شد یا نه برای ما فرقی نمی‌کند؛ زیرا ائمه طاهرین (علیهم السلام) برای ما عزیز هستند و در دل ما جا دارند.

استاد! عزیزی به نام آقا مهدی پیام دادند و التماس دعا داشتند.

بیننده دیگری تقاضا کردند در مورد صبوری کردن خانم در مقابل همسر عصبانی بیشتر حرف بزنید. بالأخره بعضی از آقایان بداخلاق، عصبانی و ترشرو هستند؛ اما بفرمایید که چقدر ثواب دارد اگر خانم در مقابل شوهر خود صبوری کند.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

ما در جلسه گذشته هم بیان کردیم زنی که اخلاق بد همسر خود را تحمل کند، خداوند متعال فردای قیامت ثوابی را که به حضرت آسیه همسر فرعون در مقابل شکنجه‌ها، اذیت‌ها و زخم زبان‌ها داده به او هم خواهد داد.

اگر زن بداخلاق است و شوهرش در مقابل او صبوری می‌کند، خداوند عالم فردای قیامت پاداش حضرت ایوب را به او خواهد داد.

مجری:

بهتر از این چه می‌خواهید!؟

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

دوستان عزیز دنیا مزرعه آخرت است. یکی از دوستان ما می‌گفت: باید دست و پای کسی را که در حق شما بدی می‌کند ببوسید، زیرا این شخص با بدی کردن به شما پاداشی در پرونده عمل شما می‌نویسد که برای آن به زحمتی نیفتادید.

اگر کسی در حق شما ظلم می‌کند از جمله اینکه مال شما را می‌گیرد و یا پشت سر شما حرف می‌زند، باید از او تشکر کنید و به او بگویید: شما در پرونده عمل من پاداشی نوشتی که من برای آن پاداش هیچ حرکتی انجام ندادم.

خانمی که در مقابل همسر خود صبوری می‌کند، خداوند متعال پاداشی در پرونده عمل او می‌نویسد که برای آن پاداش هیچ عملی را انجام نداده است.

مجری:

خیلی عالی، ممنونم. ان‌شاءالله اگر خواهران بزرگواری که بیننده برنامه ما هستند با مردی برخورد دارند که بداخلاق و تندخو است، در مقابل او صبوری کنند.

متأسفانه گاهی اوقات پیام‌هایی به دست ما می‌رسد که همسرانی حرف‌های ناشایست بر زبان جاری می‌کنند. اگر شما در مقابل چنین شوهرانی صبوری کنید و به خداوند توکل کنید، همان‌طور که استاد فرمودند خداوند جایگاه حضرت آسیه و ثواب او را برای شما خواهد نوشت.

استاد وقت ما تمام شده است، دعا بفرمایید. به ویژه عزیزانی که خارج از کشور هستند از جمله عزیز جوان تاجیکستانی ما را در نظر داشته باشید.

آیت الله دکتر حسینی قزوینی:

خدایا تو را قسم می‌دهیم به آبروی امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) و به آبروی حضرت جواد الائمه (علیه السلام) که امشب نام آن بزرگوار را در جلسه خود بردیم فرج مولای ما حضرت ولی عصر (ارواحنا له الفداه) را نزدیک بگردان.

خدایا قلب نازنینی حضرت ولی عصر (ارواحنا له الفداه) را از ما راضی و خوشنود بگردان. خدایا خیر دنیا و آخرت به ما ارزانی بدار و شر دنیا و آخرت را از ما دور بگردان.

خدایا به آبروی امام جواد (علیه السلام) صفا و صمیمیت بر تمام زندگی‌ها مخصوصاً زندگی جوانان عنایت بفرما.

خدایا به آبروی امام جواد (علیه السلام) جوانانی که تاکنون نتوانستند به خاطر مشکلات ازدواج کنند و دخترانی که بختشان باز نشده و هنوز نتوانستند همسر دلخواه خود را پیدا کنند مقدمات ازدواج آنان را فراهم بگردان.

خدایا کسانی که مشکلات زندگی دارند، مستأجرند و هر روز طعنه صاحب خانه را می‌شنوند به آبروی حضرت جواد الائمه مقدمات صاحب خانه شدن برای همه آن‌ها عنایت بفرما.

خدایا به آبروی امام جواد (علیه السلام) رفع گرفتاری از همه گرفتاران مخصوصاً عزیزان ما در عراق و سوریه و بحرین و یمن و پاکستان و افغانستان و تاجیکستان و ترکیه و هر بلاد دیگر از همه آن‌ها رفع گرفتاری بفرما.

خدایا حوائج ما، حوائج دست اندرکاران «شبکه جهانی ولایت»، حوائج بینندگان عزیز مخصوصاً عزیزان ولایت یاور به حق حضرت محمد و آل محمد برآورده نما، دعاهای ما را به اجابت برسان.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته

مجری:

اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم

برنامه «اخلاق علوی» امشب هم به پایان رسید؛ ان‌شاءالله زندگیتان، اخلاقتان، رفتارتان علوی باشد، همگی علوی بمانیم و علوی هم از این دنیا برویم. با نام و یاد آقاجانمان حضرت صاحب الزمان (ارواحنا لتراب مقدمه الفداه) برنامه را به پایان می‌برم.

دل من پشت سرت کاسه آبی شد و ریخت

کی شود پیش قدم‌های تو اسفند شوم

اللهم عجل لولیک الفرج

یا علی مدد، خدانگهدار



Share
* نام:
* پست الکترونیکی:
* متن نظر :